Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση προκαλούν οι κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα - Αναβρασμός στην ΕΕ

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση προκαλούν οι κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα - Αναβρασμός στην ΕΕ
Πλήρης ανατροπή του σχεδιασμού σε Βερολίνο και Βρυξέλλες προκαλεί η νέα ελληνική κυβέρνηση
Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κορυφαίων αξιωματούχων έχουν προκαλέσει οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, με τους Ευρωπαίους να βρίσκονται σε αναβρασμό.
Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη έχουν φέρει τα πάνω – κάτω στο πολιτικό σκηνικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νέα κυβέρνηση μόλις μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, αμφισβήτησε ευθέως την πολιτική λιτότητας που επέβαλε το Βερολίνο, φιγουράρει καθημερινά στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εφημερίδων και θέτει επί τάπητος σημαντικά ζητήματα που μέχρι χθες αποτελούσαν ταμπού.
Τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους, κατάργηση της τρόικας και μιας νέας συμφωνίας η οποία θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις αλλά όχι μέτρα λιτότητας, ανατρέπουν πλήρως τον σχεδιασμό του Βερολίνου και των Βρυξελλών.
Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Βαρουφάκης επιδίδονται σε ένα μπαράζ επαφών με κορυφαίους αξιωματούχος, ενώ συνεχείς είναι οι ζυμώσεις μεταξύ των εταίρων, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schauble θα συναντηθεί εκτάκτως σήμερα με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν, του Pierre Moscovici, με το ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Ο Moscovici συναντήθηκε χθες με τον Γιάννη Βαρουφάκη και θα ενημερώσει τον Γερρμανό αξιωματούχο για τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Ήδη ο Martin Schulz ενημέρωσε την Παρασκεή την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande για τις προθέσεις Τσίπρα, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα και το επεισόδιο ανάμεσα στον επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselobloem και τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, με τον δεύτερο να δηλώνει έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η χθεσινή δημόσιο στήριξη της ελληνικής προσπάθειας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, έχει προκαλέσει έναν επιπλέον πονοκέφαλο στην Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel.
Η ελληνική πλευρά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μεταξύ τους συνάντηση στις 8-10 Φεβρουαρίου.
Το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες.
Ο Barack Obama κάλεσε χθες τη Γερμανία να υιοθετήσει μια πολιτική ανάπτυξης έναντι της λιτότητας και έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης