Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λαπαβίτσας στον Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει τη λιτότητα - Δεν υπάρχει ενδεχόμενο Grexit

Λαπαβίτσας στον Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει τη λιτότητα - Δεν υπάρχει ενδεχόμενο Grexit
«Θέλουμε να μεταμορφώσουμε την Ευρώπη»
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απέκλεισε ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Λαπαβίτσας.
Ειδικότερα, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Έλληνας βουλευτής κατέστησε σαφές πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, εκτίμησε πως το κόστος ενός Grexit θα ήταν τόσο ισχυρό, όπου η Ευρωζώνη δεν θα ανάγκαζε την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ.
Βασιζόμενος σ’ αυτή την αρχή, ο Κ. Λαπαβίτσας υπογράμμισε πως η συγκρότηση μίας συμμαχίας αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη θα κατάφερνε να βάλει ένα τέλος στον εφιάλτη της λιτότητας, του χρέους και των πολιτικών που αυξάνουν την ανεργία.
«Θέλουμε να μεταμορφώσουμε την Ευρώπη» υπερθεμάτισε.
Βέβαια, αναγνώρισε τις δυσκολίες που έπονται για την Ελλάδα, καθώς εκτίμησε πως η Ευρώπη θα πιέσει σημαντικά την Ελλάδα.
Όπως εξήγησε, οι Αθήνα θα κληθεί να αποπληρώσει ορισμένες δόσεις του δανείου, οι οποίες είναι αδύνατο να «τακτοποιηθούν» δίχως νέα στήριξη από το εξωτερικό.
Παράλληλα, διαμήνυσε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το εσωτερικό της χώρας στερείται φερέγγυας χρηματοδότησης, καθώς τα φορολογικά έσοδα μειώνονται συνεχώς.
«Χρειαζόμαστε μία τάχιστη αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικών μηχανισμών προκειμένου να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση των εξαγγελθέντων μέτρων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα εξαρτημένες από την ρευστότητα της ΕΚΤ, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο συνέχισης των εκροών καταθέσεων.
«Η πίεση στο ΣΥΡΙΖΑ, ενόσω ζητά αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης, θα είναι άγρια» κατέληξε ο Κ. Λαπαβίτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης