Renzi: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις - Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει σαρωτικές αλλαγές
(upd15)Mήνυμα ελπίδας έναντι του φόβου χαρακτήρισε την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Renzi.
Εύχομαι καλή τύχη στον Αλέξη Τσίπρα, διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, μετά το πέρας της συνάντησής του στη Ρώμη με τον Έλληνα ομόλογό του.
Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι μήνυμα ελπίδας, τόνισε ο Μ. Renzi, για να επαναλάβει πως η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα νίκησε το μήνυμα του φόβου.
O Renzi εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχουν περιθώρια για συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό για την Ελλάδα "να υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς".
"Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με την Ελλάδα", τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ωστόσο πως η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Στην Ελλάδα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε.
Ο Renzi, μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει πως με τον "Αλέξη Τσίπρα εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες".
"Είμαι ευτυχής που ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στη Ρώμη", πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, για να δηλώσει πως "Χάρη σε Ελλάδα και Ιταλία, η Ευρώπη θα ξαναβρεί τον εαυτό της".
"Πρέπει να μιλήσουμε για την ανάπτυξη και όχι μόνο για τη λιτότητα", διεμήνυσε στη συνέχεια ο Ιταλός πρωθυπουργός, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως "ο κόσμος ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη".
Στην Ευρώπη, συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρέπει να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά.
Στην Ελλάδα υπάρχει μία κατάσταση επείγουσας ανάγκης, παραδέχθηκε ο Renzi, δηλώνοντας ταυτόχρονα "οπαδός της ελληνικής προσπάθειας".
Ερωτηθείς για το ελληνικό σχέδιο για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο Ιταλός πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "δεν συζητήσαμε σε βάθος τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος".
"Πρέπει να πάψουν οι πολίτες να υποφέρουν και πρέπει να πολεμήσουμε για μια Ευρώπη της ανάπτυξης", επανέλαβε ο Renzi, τονίζοντας πως η Ιταλία είναι έτοιμη να συζητήσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Λαμβάνοντας τον λόγο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον M. Renzi, o Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις βασικές αρχές της Ευρώπης".
Με τον Renzi ανήκουμε σε μία γενιά, που υπέφερε πολύ λόγω της λιτότητας, αναγνώρισε, για να συμπληρώσει πως "η γενιά μας βρέθηκε στο στόχαστρο λαθεμένων επιλογών".
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση η Ελλάδα να εργαστεί από κοινού με την Ιταλία, ώστε να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης στην Ευρώπη και τόνισε την ανάγκη να επανέλθουν στο προσκήνιο την ελπίδα και την αισιοδοξία.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας για να δεσμευθεί στη συνέχεια πως η Ελλάδα θα συμβάλλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να ετοιμάσει το δικό της σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές.
Μεταξύ άλλων εξήγησε πως το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης δεν θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα, αλλά, στον αντίποδα, θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, μέσα σε πλαίσια δημοσιονομικής ισορροπίας.
Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πελατειακό κράτος, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως η λιτότητα έχει δημιουργήσει πολλούς διχασμούς στην Ευρώπη.
Θέλουμε μία συμμαχία της λογικής, όπου θα επαναφέρει την Ευρώπη στη δημοκρατία και την αλληλεγγύη, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το κοινό συμφέρον της Ευρώπης επιτάσσει να δουλέψουμε σκληρά για τη γενιά που υπέφερε τόσα χρόνια, δεσμεύθηκε εκ νέου ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να χαρακτηρίσει πραγματικά εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Μ. Renzi.
Με ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις θα ξεπεράσουμε την κρίση, τόνισε, στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, για να δηλώσει "αισιόδοξος πως θα πεισθούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στον παραλογισμό της λιτότητας".
"Οι λαοί μας έχουν υποφέρει άδικα και πλέον έχει έρθει η στιγμή για μία αλλαγή στην Ευρώπη", επανέλαβε.
Ερωτηθείς για το μείζον ζήτημα της Ελλάδας, ήτοι το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η Αθήνα επιδιώκει μία κοινώς αποδεκτή και αμοιβαία λύση στο πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άρτια επεξεργασμένες τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και δεσμεύθηκε πως η Ελλάδα δεν θέλει να δημιουργεί νέα ελλείμματα και δεν θέλει νέα δάνεια, προκειμένου να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
"Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν λόγο να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες και πιστωτές", δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μαξίμου: Ταύτιση απόψεων στη συνάντηση Tσίπρα - Renzi - Λογική για την Ιταλία η πίστωση χρόνου που ζητά η Ελλάδα
Για πολύ καλό κλίμα και ταύτιση απόψεων σε πολλά ζητήματα κάνουν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τη συνάντηση - την Τρίτη 3/2 - στη Ρώμη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του M. Renzi.
Κατά τις πληροφορίες, από την πλευρά του Renzi θεωρήθηκε λογική η πρόταση της Αθήνας για πίστωση χρόνου μέχρι να επικυρωθεί μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Ταυτόχρονα, υπήρξε συναντίληψη σχετικά με τα αδιέξοδα που δημιουργεί στην Ευρωζώνη και ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία η λιτότητα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση Tσίπρα - Renzi, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση γύρω από τις μεταρρυθμίσεις και ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή στις δύο χώρες, καθώς και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο Renzi ανέφερε ότι στην Ιταλία έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για την πάταξη της διαφθοράς, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του γνωστοποίησε ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα υπουργείο που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα.
Σε συμβολικό επίπεδο, κατά την ανταλλαγή δώρων, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έδειξε την αισιοδοξία του για μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με έναν ιδιαίτερα θερμό τρόπο, κάνοντας δώρο στον Α. Τσίπρα μια γραβάτα σημειώνοντας:
«Βλέπω ότι δεν φοράτε γραβάτα.
Ωστόσο, είχατε πει ότι θα φορέσετε γραβάτα όταν θα βρείτε λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας.
Εγω θέλω να δώσω ένα χέρι βοηθείας στην Ελλάδα, που δεν σημαίνει ότι της δίνω 100% δίκιο, αλλά θέλω να είναι ένα ειλικρινές χέρι βοηθείας.
Και έτσι, όταν θα έρθει η στιγμή να τελειώσει η κρίση, η οποία και θα τελειώσει, ο Αλέξης να φορά μια ιταλική γραβάτα».
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Την «ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της νέα ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνική δικαιοσύνη» αναμένεται να τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κρίσιμο τετ α τετ που θα έχει με τον Ιταλό ομόλογο του Μ. Renzi.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, o Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα επισημάνει ακόμα το γεγονός ότι «η Ελλάδα απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο» προκεμένου να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική ισορροπία και πως ή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.
Επιπλέον, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός, στην προσπάθεια αναζήτησης των ευρωπαϊκών συμμαχιών που θα στηρίξουν τα αιτήματα της κυβέρνησης για αλλαγή μείγματος πολιτικής και ευρωπαϊκή στροφή από τις πολιτικές λιτότητας και περικοπών σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, θα καταστήσει σαφές ότι «η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα που τους βάζει φραγμούς».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι οι χώρες που βρίσκονται σε μνημονιακό καθεστώς επιτήρησης με προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένουν ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας επιμένοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της».
Την ίδια ώρα θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη γειτονική Ιταλία προϊδεάζοντας για ένα καλό αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Μ. Renzi.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα».
Με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL και αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο σημείωσε ότι «συνομίλησα με την A. Merkel και θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλους τους άλλους στην Ευρώπη, αρχής γενομένης με τον Fr. Hollande».
Επιπλέον επεσήμανε ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» συμπληρώνοντας ότι «όταν είπαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα και κάποια άλλη χώρα».
Την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. C. Juncker, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο μετά από πρόσκληση του Fr. Hollande.
Σκληρή στάση από το Βερολίνο
Κι ενώ οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν απήχηση σε αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και θεσμικούς αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το Βερολίνο διαμηνύει στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό κανένα αίτημα και ιδιαίτερα αυτό της κατάργησης της τρόικας.
Ο Γερμανός υπουργός Oικονομικών, W. Schaeuble, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες, ενώ εκπρόσωπος της Merkel σημείωσε ότι ναι μεν ο Aλ. Τσίπρας είναι ευπρόσδεκτος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η γερμανική πλευρά δεν θα του μιλήσει σκληρά.
Διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, B. Obama, ο οποίος με δηλώσεις του στο CNN τάχθηκε κατά των πολιτικών λιτότητας και ζήτησε να μην πιέζονται περισσότερο οι χώρες που είναι σε κρίση, στέλνει - σύμφωνα με πληροφορίες - στην Αθήνα κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για να βοηθήσουν την ελληνική πλευρά στις διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται επιφυλακτικό στο εναλλακτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνοντας σε πρώτη φάση ότι η τρόικα δεν μπορεί να καταργηθεί άμεσα και πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην μη καταβολή της δόσης και την απώλεια στο "δίχτυ ασφαλείας".
Δ.Α.
www.bankingnews.gr
Εύχομαι καλή τύχη στον Αλέξη Τσίπρα, διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, μετά το πέρας της συνάντησής του στη Ρώμη με τον Έλληνα ομόλογό του.
Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι μήνυμα ελπίδας, τόνισε ο Μ. Renzi, για να επαναλάβει πως η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα νίκησε το μήνυμα του φόβου.
O Renzi εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχουν περιθώρια για συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό για την Ελλάδα "να υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς".
"Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με την Ελλάδα", τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ωστόσο πως η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Στην Ελλάδα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε.
Ο Renzi, μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει πως με τον "Αλέξη Τσίπρα εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες".
"Είμαι ευτυχής που ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στη Ρώμη", πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, για να δηλώσει πως "Χάρη σε Ελλάδα και Ιταλία, η Ευρώπη θα ξαναβρεί τον εαυτό της".
"Πρέπει να μιλήσουμε για την ανάπτυξη και όχι μόνο για τη λιτότητα", διεμήνυσε στη συνέχεια ο Ιταλός πρωθυπουργός, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως "ο κόσμος ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη".
Στην Ευρώπη, συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρέπει να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά.
Στην Ελλάδα υπάρχει μία κατάσταση επείγουσας ανάγκης, παραδέχθηκε ο Renzi, δηλώνοντας ταυτόχρονα "οπαδός της ελληνικής προσπάθειας".
Ερωτηθείς για το ελληνικό σχέδιο για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο Ιταλός πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "δεν συζητήσαμε σε βάθος τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος".
"Πρέπει να πάψουν οι πολίτες να υποφέρουν και πρέπει να πολεμήσουμε για μια Ευρώπη της ανάπτυξης", επανέλαβε ο Renzi, τονίζοντας πως η Ιταλία είναι έτοιμη να συζητήσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Λαμβάνοντας τον λόγο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον M. Renzi, o Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις βασικές αρχές της Ευρώπης".
Με τον Renzi ανήκουμε σε μία γενιά, που υπέφερε πολύ λόγω της λιτότητας, αναγνώρισε, για να συμπληρώσει πως "η γενιά μας βρέθηκε στο στόχαστρο λαθεμένων επιλογών".
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση η Ελλάδα να εργαστεί από κοινού με την Ιταλία, ώστε να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης στην Ευρώπη και τόνισε την ανάγκη να επανέλθουν στο προσκήνιο την ελπίδα και την αισιοδοξία.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας για να δεσμευθεί στη συνέχεια πως η Ελλάδα θα συμβάλλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να ετοιμάσει το δικό της σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές.
Μεταξύ άλλων εξήγησε πως το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης δεν θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα, αλλά, στον αντίποδα, θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, μέσα σε πλαίσια δημοσιονομικής ισορροπίας.
Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πελατειακό κράτος, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως η λιτότητα έχει δημιουργήσει πολλούς διχασμούς στην Ευρώπη.
Θέλουμε μία συμμαχία της λογικής, όπου θα επαναφέρει την Ευρώπη στη δημοκρατία και την αλληλεγγύη, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το κοινό συμφέρον της Ευρώπης επιτάσσει να δουλέψουμε σκληρά για τη γενιά που υπέφερε τόσα χρόνια, δεσμεύθηκε εκ νέου ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να χαρακτηρίσει πραγματικά εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Μ. Renzi.
Με ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις θα ξεπεράσουμε την κρίση, τόνισε, στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, για να δηλώσει "αισιόδοξος πως θα πεισθούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στον παραλογισμό της λιτότητας".
"Οι λαοί μας έχουν υποφέρει άδικα και πλέον έχει έρθει η στιγμή για μία αλλαγή στην Ευρώπη", επανέλαβε.
Ερωτηθείς για το μείζον ζήτημα της Ελλάδας, ήτοι το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η Αθήνα επιδιώκει μία κοινώς αποδεκτή και αμοιβαία λύση στο πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άρτια επεξεργασμένες τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και δεσμεύθηκε πως η Ελλάδα δεν θέλει να δημιουργεί νέα ελλείμματα και δεν θέλει νέα δάνεια, προκειμένου να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
"Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν λόγο να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες και πιστωτές", δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μαξίμου: Ταύτιση απόψεων στη συνάντηση Tσίπρα - Renzi - Λογική για την Ιταλία η πίστωση χρόνου που ζητά η Ελλάδα
Για πολύ καλό κλίμα και ταύτιση απόψεων σε πολλά ζητήματα κάνουν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τη συνάντηση - την Τρίτη 3/2 - στη Ρώμη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του M. Renzi.
Κατά τις πληροφορίες, από την πλευρά του Renzi θεωρήθηκε λογική η πρόταση της Αθήνας για πίστωση χρόνου μέχρι να επικυρωθεί μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Ταυτόχρονα, υπήρξε συναντίληψη σχετικά με τα αδιέξοδα που δημιουργεί στην Ευρωζώνη και ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία η λιτότητα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση Tσίπρα - Renzi, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση γύρω από τις μεταρρυθμίσεις και ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή στις δύο χώρες, καθώς και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο Renzi ανέφερε ότι στην Ιταλία έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για την πάταξη της διαφθοράς, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του γνωστοποίησε ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα υπουργείο που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα.
Σε συμβολικό επίπεδο, κατά την ανταλλαγή δώρων, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έδειξε την αισιοδοξία του για μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με έναν ιδιαίτερα θερμό τρόπο, κάνοντας δώρο στον Α. Τσίπρα μια γραβάτα σημειώνοντας:
«Βλέπω ότι δεν φοράτε γραβάτα.
Ωστόσο, είχατε πει ότι θα φορέσετε γραβάτα όταν θα βρείτε λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας.
Εγω θέλω να δώσω ένα χέρι βοηθείας στην Ελλάδα, που δεν σημαίνει ότι της δίνω 100% δίκιο, αλλά θέλω να είναι ένα ειλικρινές χέρι βοηθείας.
Και έτσι, όταν θα έρθει η στιγμή να τελειώσει η κρίση, η οποία και θα τελειώσει, ο Αλέξης να φορά μια ιταλική γραβάτα».
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Την «ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της νέα ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνική δικαιοσύνη» αναμένεται να τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κρίσιμο τετ α τετ που θα έχει με τον Ιταλό ομόλογο του Μ. Renzi.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, o Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα επισημάνει ακόμα το γεγονός ότι «η Ελλάδα απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο» προκεμένου να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική ισορροπία και πως ή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.
Επιπλέον, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός, στην προσπάθεια αναζήτησης των ευρωπαϊκών συμμαχιών που θα στηρίξουν τα αιτήματα της κυβέρνησης για αλλαγή μείγματος πολιτικής και ευρωπαϊκή στροφή από τις πολιτικές λιτότητας και περικοπών σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, θα καταστήσει σαφές ότι «η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα που τους βάζει φραγμούς».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι οι χώρες που βρίσκονται σε μνημονιακό καθεστώς επιτήρησης με προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένουν ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας επιμένοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της».
Την ίδια ώρα θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη γειτονική Ιταλία προϊδεάζοντας για ένα καλό αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Μ. Renzi.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα».
Με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL και αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο σημείωσε ότι «συνομίλησα με την A. Merkel και θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλους τους άλλους στην Ευρώπη, αρχής γενομένης με τον Fr. Hollande».
Επιπλέον επεσήμανε ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» συμπληρώνοντας ότι «όταν είπαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα και κάποια άλλη χώρα».
Την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. C. Juncker, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο μετά από πρόσκληση του Fr. Hollande.
Σκληρή στάση από το Βερολίνο
Κι ενώ οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν απήχηση σε αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και θεσμικούς αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το Βερολίνο διαμηνύει στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό κανένα αίτημα και ιδιαίτερα αυτό της κατάργησης της τρόικας.
Ο Γερμανός υπουργός Oικονομικών, W. Schaeuble, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες, ενώ εκπρόσωπος της Merkel σημείωσε ότι ναι μεν ο Aλ. Τσίπρας είναι ευπρόσδεκτος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η γερμανική πλευρά δεν θα του μιλήσει σκληρά.
Διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, B. Obama, ο οποίος με δηλώσεις του στο CNN τάχθηκε κατά των πολιτικών λιτότητας και ζήτησε να μην πιέζονται περισσότερο οι χώρες που είναι σε κρίση, στέλνει - σύμφωνα με πληροφορίες - στην Αθήνα κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για να βοηθήσουν την ελληνική πλευρά στις διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται επιφυλακτικό στο εναλλακτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνοντας σε πρώτη φάση ότι η τρόικα δεν μπορεί να καταργηθεί άμεσα και πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην μη καταβολή της δόσης και την απώλεια στο "δίχτυ ασφαλείας".
Δ.Α.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών