Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Ανεπαρκής η πρόταση Βαρουφάκη στο Eurogroup - Οι 4 πυλώνες του ελληνικού σχεδίου

Bloomberg: Ανεπαρκής η πρόταση Βαρουφάκη στο Eurogroup - Οι 4 πυλώνες του ελληνικού σχεδίου
Ο Γ. Βαρουφάκης απέφυγε να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης 
Σε τέσσερις άξονες φαίνεται πως εδράστηκε η πρόταση του Γιάννη Βαρουφάκη προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Έλληνας υπουργός κατέθεσε στο Eurogroup ένα σχέδιο τεσσάρων πυλώνων:
- χρηματοδοτική σταθερότητα
- χρηματοδοτική βιωσιμότητα
- αναδιάρθρωση χρέους
- αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γ. Βαρουφάκης απέφυγε να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης.

Αναλυτικά η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης
1. Πρόγραμμα - γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και ακολούθως νέο Συμβόλαιο από 1ης Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα διατηρήσει τον ενισχυμένο εποπτικό του ρόλο. Με την εξάμηνη συμφωνία η κυβέρνηση βρίσκει διέξοδο στη ρευστότητα που είχε περιοριστεί αισθητά μετά την δυναμική απόφασης της ΕΚΤ να μην κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή του πολύτιμου αυτού οξυγόνου.
Το πρόγραμμα - γέφυρα θα είναι μία νέα συνταγή που θα περιλαμβάνει το 70% των δεσμεύσεων του υφιστάμενου Μνημονίου και το υπόλοιπο 30%, που η κυβέρνηση το χαρακτηρίζει «τοξικό κομμάτι» θα αντικατασταθεί με 10 μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τον Φορολογικό Κώδικα και της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Την συγκεκριμένη πρόταση θα υποστηρίξει στο Eurogroup o επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, που χθες το βράδυ είχε δείπνο κεκλεισμένων των θυρών με Γιάννη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη.
Μάλιστα, ο Ανχελ Γκουρία φέρεται να συμφώνησε στη δημιουργία μιας νέας εργαλειοθήκης υπό την ονομασία «Τailor Μade» για την Ελλάδα ρίχνοντας στον Καιάδα το περιβόητο «Τoolkit».
2. Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ει δυνατόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης.
Έτσι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3% του ΑΕΠ φέτος, χαμηλώνει το ανώτερο στο 1,5% του ΑΕΠ που φαίνεται να κλείνει για το 2014 ( για την ακρίβεια στο 1,49% του ΑΕΠ). Αυτό σημαίνει ότι για φέτος εξοικονομούνται 3 δις. ευρώ για κοινωνική πολιτική.
3. Ελάφρυνση του χρέους μέσα από ένα «μενού» από ανταλλαγές ομολόγων (swaps).
Η πρόταση να ανταλλαγούν τα ακούρευτα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 6,67 δις. ευρώ με νέα άληκτα ομόλογα (perpetual bonds) παραμένει στο τραπέζι, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν την απορρίπτουν.
Εφόσον συμβεί αυτό η Αθήνα παίρνει «ανάσες» και οι μειώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες με το νέο Πρόγραμμα στήριξης της χώρας από την 1η Σεπτεμβρίου.
4. Μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η αξιοποίηση των 11,4 δισ. ευρώ από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Με αυτές τις προτάσεις η κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση κατά 8 δις. ευρώ του «στοκ» των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων που σήμερα κυμαίνεται στα 14,7 δισ. ευρώ, την επιστροφή των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα καθώς και ένα μέρος από περί τα 5,3 δις. ευρώ από την τελευταία δόση ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης