Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα, το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο και η μια μόνο επιλογή

Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα, το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο και η μια μόνο επιλογή
Ώρα να μπει τέλος σε λαϊκίστικες και πατριωτικές κορώνες
Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να λάβει εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις τα επόμενα 24ωρα με τις επιλογές του να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.
Την ίδια στιγμή, από τη μια είναι αντιμέτωπος τόσο με τις αριστερές «κορώνες» εντός του κόμματος του όσο και με τη δεξιά, λαϊκίστικη ρητορική εντός της κυβέρνησης του που τάσσονται υπέρ της ρήξης με τους Ευρωπαίους.
Από την άλλη έχει να κάνει με όλους εκείνους τους «καλοθελητές» που δεν χάνουν ευκαιρία να επισημαίνουν τις «κωλοτούμπες» της κυβέρνησης, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.
Για όλα αυτά μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει ο ίδιος ο κ.Τσίπρας.
Διότι αφενός αποφάσισε να συμμαχήσει με τους ΑΝΕΛ αφετέρου διότι είχε κάνει τόσο μεγάλα «ανοίγματα» στην προεκλογική ρητορική του που ήταν αδύνατο να μην αναγκαστεί να κάνει υπαναχωρήσεις.
Παρά την όποια κριτική, ο πρωθυπουργός πρέπει να επιμείνει στη σαφή εντολή που έχει λάβει από τις πρόσφατες εκλογές.
Να διαπραγματευτεί και να αναζητήσει λύση εντός του ευρώ, χωρίς λιτότητα, τρόικα και μνημόνιο.
Όπως έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα τα δεδομένα, κύριο μέλημα του κ.Τσίπρα πρέπει να είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Έστω και αν για τη συμβιβαστική λύση που θα βρεθεί, θα κατηγορηθεί για «κωλοτούμπα» και όλα τα συναφή.
Κανείς – τουλάχιστον πολιτικός αντίπαλος – δεν μπορεί να ασκήσει σοβαρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους.
Ποιος πράγματι να την κατηγορήσει όταν υπήρχαν βουλευτές της κυβέρνησης που ψήφιζαν νομοσχέδια που δεν είχαν προλάβει καν να διαβάσουν;
Αλλά και οι πολίτες της χώρας που σήμερα εκφράζουν μαζικά τη στήριξη τους στη σημερινή κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν άρδην τη στάση τους απέναντι της, εάν επικρατήσει πανικός και μια απόλυτη κρίση από ένα ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Άλλωστε οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αποτελούν σαφές δείγμα γραφής για τις μετατοπίσεις που είναι διατεθειμένο το εκλογικό σώμα να κάνει για να ικανοποιήσει τον όποιο πατριωτισμό και εγωισμό του.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει όλες εκείνες τις αποφάσεις που θα διατηρήσουν την χώρα εντός του ευρώ.
Είναι η μόνη παραδοχή που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει σε βάθος χρόνου την πολιτική του και να υλοποιήσει μέρος των όσων έχει δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό.
Μακριά από λαϊκίστικες κορώνες και "πατριωτικές" ρητορικές.
Είτε προέρχονται από τα αριστερά είτε από τα δεξιά του.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης