Τελευταία Νέα
Πολιτική

Dixon (Reuters): Ο Τσίπρας πρέπει να εντυπωσιάσει με ριζοσπαστικές προτάσεις

Dixon (Reuters): Ο Τσίπρας πρέπει να εντυπωσιάσει  με ριζοσπαστικές προτάσεις
Ο Τσίπρας να παραμερίσει τις διχόνοιες και να υπερασπιστεί τον ελληνικό λαό
Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να συγκρατήσει τα νεύρα του, συστήνει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει επιστροφή για τον έλληνα πρωθυπουργό, μετά το αίτημα για παράταση του μνημονίου που ουσιαστικά ακυρώνει πολλές από τις προεκλογικές του εξαγγελίες.
Στο Eurogroup της Παρασκευής, ο ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, αναγκάστηκε ουσιαστικά να αποδεχθεί όλες τις απαιτήσεις που προέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας, με επικεφαλής τη Γερμανία.
Το «πικρό φάρμακο» που θα πρέπει να καταπιεί ο Τσίπρας, σημειώνει ο αρθρογράφος, δεν αφορά μόνο στο αίτημα για παράταση υπό την εποπτεία των τριών αντιδημοτικών θεσμών, αλλά και τη δέσμευση ότι δεν θα υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στην κορυφή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να παρουσιάσει τη Δευτέρα, θα πρέπει να βρίσκεται η σύσταση μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, εκτιμά ο Dixon.
Επίσης, θα πρέπει να συστήσει μια «κακή τράπεζα» (bad bank), κατά το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, ενώ στην ατζέντα θα πρέπει να βρίσκεται η φορολόγηση της Εκκλησίας, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Οι πιστωτές της Ελλάδας κρατούν σφιχτά τα λουριά: Δεν έχουν διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτήσουν την Αθήνα για να μην χρεοκοπήσει τον επόμενο μήνα, ενώ σιγή ιχθύος τηρούν και σχετικά με το βαθμό χαλάρωσης της τιμωρητικής δημοσιονομικής λιτότητας, επισημαίνει το άρθρο.
Εάν ο Τσίπρας καταφέρει να εντυπωσιάσει τους ευρωπαίους εταίρους με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, θα είναι πιο πρόθυμοι να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που χρειάζεται άμεσα η χώρα.
Θα χαλαρώσουν τον δημοσιονομικό κλοιό, επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμά ο βρετανός αρθρογράφος.
Ίσως, επίσης, να είναι και πιο δεκτικοί στην προοπτική ελάφρυνσης του χρέους, η οποία προς το παρόν βρίσκεται θαμμένη.
Το βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τον έλληνα πρωθυπουργό να τα καταφέρει όλα αυτά, τόσο λόγο των ακροαριστερών φωνών εντός της κυβέρνησης, όσο και λόγω των συμφερόντων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, προειδοποιεί.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του, απολαμβάνει, ωστόσο, αρκετά μεγάλη δημοτικότητα για να δρομολογήσει όλα τα παραπάνω, η οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί και μέσω ενός δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών.
Ήρθε η στιγμή να παραμερίσει τις διχόνοιες και να πάρει αποφασιστικά το μέρος του ελληνικού λαού, καταλήγει ο Hugo Dixon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης