Τελευταία Νέα
Πολιτική

Eurogroup με πολιτικό παιχνίδι και «σημαδεμένη τράπουλα» βλέπει το Μαξίμου - Μπαράζ επαφών το σαββατοκύριακο

Eurogroup με πολιτικό παιχνίδι και «σημαδεμένη τράπουλα» βλέπει το Μαξίμου - Μπαράζ επαφών το σαββατοκύριακο
Τσίπρας: Η Ελλάδα επιθυμεί πολιτική λύση, η οποία δεν μπορεί να ληφθεί από τεχνοκράτες
Πολιτικό «παιχνίδι» και μάλιστα με «σημαδεμένη τράπουλα» βλέπει το Μαξίμου ότι προετοιμάζουν οι εταίροι και οι θεσμικοί για να λάβει χώρα στο στρογγυλό τραπέζι του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου.
Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που προειδοποίησε ότι αν δεν επιτραπεί στην Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων «θα επιστρέψουμε στο θρίλερ που είδαμε πριν τις 20 Φεβρουαρίου».
Η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και κατ' επέκταση απόφασης, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει ότι «η πολιτική λύση δεν μπορεί να ληφθεί από τεχνοκράτες», κατηγορώντας την ΕΚΤ ότι «εξακολουθεί να κρατά το σκοινί που είναι τυλιγμένο γύρω από το λαιμό μας».
Το κλίμα δυσφορίας και κυρίως καχυποψίας για το πώς θα αντιμετωπιστεί η Αθήνα στο Εurogroup αποτυπώνεται μέσα από διαρροές κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου που αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι αυτό βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα αλλά και οι εταίροι.
Αν και επισήμως η κυβέρνηση αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, το «αφήγημα» των θεσμικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ισχυρού πυρήνα των εταίρων με πρώτο το Βερολίνο κινείται σε εντελώς άλλο μήκος κύματος.
Τα μηνύματα που λάμβάνει ο πρωθυπουργός μέσα από της τηλεφωνικές του επικοινωνίες με θεσμικούς της Ε.Ε μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Schulz και Juncker, είναι ότι επιχειρείται η Αθήνα να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, επαπειλούμενη με χρηματοδοτική και ταμειακή ασφυξία ακόμα και με πιστωτικό γεγονός.
Αλλά και στο οικονομικό επιτελείο και την οδό Νίκης τα πρώτα μηνύματα για το πώς είδαν οι «θεσμοί» και οι εταίροι την 11σέλιδη επιστολή προτάσεων και αποφάσεων με στοχευόμενες μεταρρυθμίσεις του Γιάννη Βαρουφάκη είναι μάλλον αποθαρρυντικά.
Επιπλέον έχουν αρχίσει οι… ψίθυροι αξιωματούχων και τεχνοκρατών της Ένωσης αλλά και τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου περί αδιεξόδου στο Eurogroup.
Το επίμονο μήνυμα που εκπέμπουν εταίροι και δανειστές είναι ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν μέτρα, με τα οποία θα αποδειχθεί ότι θα επιφέρουν απτά αποτελέσματα δηλαδή εισροή χρημάτων στα ταμεία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμικοί «φωτογραφίζουν» μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να λάβει αποφάσεις που θα την δεσμεύουν και μάλιστα υπό την «απειλή περιστρόφου στον κρόταφο».
Παράλληλα, το ζήτημα αξιολόγησης των πραγματικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας από τους «θεσμούς» φαίνεται πως τίθεται ακόμα πιο επιτακτικά τις τελευταίες ημέρες, με την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έλευση κλιμακίων αξιολόγησης στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επιχειρήσει την αντιστροφή του κλίματος με μπαράζ τηλεφωνικών επαφών μέσα στο Σαββατοκύριακο πρός όλους του Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου δεν απέκλειαν να υπάρξει ανάληψη πρωτοβουλίας του κ. Τσίπρα για επικοινωνία ακόμα και με την «σιδηρά κυρία», A. Μerkel, που φαίνεται πως κρατά καλά το… κλειδί των αποφάσεων για συμφωνία με παροχή οικονομικής «ανάσας» στην Αθήνα.
Την ερχόμενη εβδομάδα - και συγκεκριμένα την Πέμπτη 12 Mαρτίου - ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Παρίσι, όπου θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα.
Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην πρόταση Βαρουφάκη και αφορούν τη λειτουργία και αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαοσύνης. Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, A. Gurria.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.
Θετική εξέλιξη και ένα πρώτο βήμα στην αλλαγή κλίματος βλέπει το Μαξίμου στην απόφαση της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα επενδύοντας κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015.
Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας έχει προσκαλέσει τον πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης