Τελευταία Νέα
Πολιτική

Reuters: Η Κύπρος τηρεί αποστάσεις από το ελληνικό δράμα για να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη

Reuters: Η Κύπρος τηρεί αποστάσεις από το ελληνικό δράμα για να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με το Reuters, η Κύπρος επιθυμεί να αντιστρέψει την αντίληψη ότι οι δύο χώρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες
Οι αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θέτει υπό δοκιμασία τις ιστορικές σχέσεις της με την Κύπρο σύμφωνα με άρθρο του Reuters, που εκτιμά ότι η Λευκωσία τηρεί αποστάσεις από το ελληνικό δράμα για να εξασφαλίσει την παραμονή της στην ένωση.
Σύμφωνα με το Reuters, η Κύπρος επιθυμεί να αντιστρέψει την αντίληψη ότι οι δύο χώρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, καθώς ανησυχεί ότι θα μπορούσε να παρασυρθεί προς τα κάτω με την Ελλάδα, σε περίπτωση που καταρρεύσει οικονομικά και αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.
Μάλιστα σημειώνεται ότι η μοίρα της Κύπρου, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σημαντικό τεστ για την αντοχή της Ευρωζώνης και για της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο το Reuters υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Χ. Γεωργιάδη που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί με την Ελλάδα, όπως η κοινή γλώσσα, αλλά η οικονομία είναι κάτι άλλο, τονίζοντας ότι η Κύπρος ακολουθεί τη δική της πορεία.
Το Reuters υπογραμμίζει ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος είναι σε μεγάλο βαθμό επιμελής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σε αντάλλαγμα του σχεδίου διάσωσης που έλαβε το 2013.
Ακόμη επισημαίνεται ότι οι δρόμοι της Ελλάδας και της Κύπρου χωρίστηκαν εντελώς μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κεντρο-δεξιά κυπριακή κυβέρνηση έχει κακό ιστορικά με τις αριστερές κυβερνήσεις.
Ειδικότερα η σημερινή κυπριακή κυβέρνηση κατηγορεί την αριστερή κυβέρνηση του Χριστόφια για την καθυστέρηση στην εκκαθάριση των τραπεζών, που οδήγησε στο σκληρότερο πρόγραμμα.
Ωστόσο τονίζεται ότι η θέση της Κύπρου γεωπολιτικά είναι πολύ ευάλωτη καθώς βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα από τον πόλεμο στη Συρία και αρκετά μακρία από το κέντρο της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης