Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η λιτότητα και η τρόικα έχουν τελειώσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση του χρέους

Τσίπρας: Η λιτότητα και η τρόικα έχουν τελειώσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση του χρέους
«Είναι απολύτως ζωτικό για την Ελλάδα να υπάρξει μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»
Μονόδρομο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΟΟΣΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως «είναι απολύτως ζωτικό για την Ελλάδα να υπάρξει μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
«Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα 6,5 δισ. ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα 11 δισ. και το 2022 στα 24,5 δισ. ευρώ» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επανάλαβε πως για την Ελλάδα οι λέξεις «λιτότητα» και «τρόικα» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
«Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των υφεσιακών πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης» υπερθεμάτισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εξήγησε πως επιθυμούμε μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, οι οποίες ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων.
Ιεραρχώντας τις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε πως οι άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.
Όσον αφορά το δεύτερο, εξήγησε, θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία.
Επίσης, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα δημοσιονομικό «χώρο», προκειμένου να ανακτήσει την ικανότητα να σχεδιάζει και να οργανώνει ένα νέο πλάνο για την οικονομία της.
Επίσης, αποσαφήνισε ότι η ανισότητα αποτελεί εμπόδιο τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την οικονομική αποτελεσματικότητα.
Όσον αφορά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, διατύπωσε πως είναι «ανεδαφικός και υφεσιογενής ο στόχος για πλεόνασμα +3% το 2015 και 4,5% το 2016%».
«Είμαστε υπέρ της ευρύτερης συμμετοχής και τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας λήψης οικονομικών αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα» τόνισε εν συνεχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης