Η διεξαγωγή της μίνι Συνόδου για το βράδυ της Πέμπτης είχε ήδη διαρρεύσει, ωστόσο αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν ότι στις Βρυξέλλες θα βρεθεί και ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Disselbloem
(upd7) Κλείδωσε για το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαρτίου η διεξαγωγή της μίνι Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Όπως ανακοίνωσε επισήμως ο πρόεδρος της ΕΕ, D. Tusk, το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η κρίσιμη συνάντηση που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής τυων Ευρωπαίων ηγετών.
Η διεξαγωγή της μίνι Συνόδου για το βράδυ της Πέμπτης είχε ήδη διαρρεύσει, ωστόσο αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν ότι στις Βρυξέλλες θα βρεθεί και ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Disselbloem.
Aναλυτικά, στη μίνι Σύνοδο θα συμμετάσχουν: ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος, Fr. Hollande, o διοικητής της ΕΚΤ, M. Draghi, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Disselbloem και ο πρόεδρος της ΕΕ, D. Tusk.
H κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Σύμφωνα, πάντως, με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η εν λόγω συνάντηση δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση από τους θεσμούς.
«Ναι» της Merkel στην εξαμερή συνάντηση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής
Τη συμμετοχή της Angela Merkel στη συνάντηση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Steffen Seibert.
Eιδικότερα, ο Γερμανός αξιωματούχος μετέφερε στους δημοσιογράφους την πρόθεση της Angela Merkel να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το βράδυ, στα περιθώρια της Συνόδου Κορυφής.
«Εναπόκειται στον Donald Tusk (Eυρωπαϊκό Συμβούλιο) να συγκαλέσει μια τέτοια συνάντηση. Εάν συγκαλούσε μια τέτοια συνάντηση, η καγκελάριος σίγουρα θα συμμετείχε, αλλά δεν μπορώ να σας το πω εγώ. Η ερώτηση θα έπρεπε να τεθεί προς τις Βρυξέλλες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Steffen Seibert.
Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση της Καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε πως «δεν μπορώ και να προβλέψω τι θέματα θα θέλει να θέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Είναι απολύτως σαφές ότι το θέμα θα είναι να συζητηθεί η κατάσταση η οποία έχει προκύψει μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων μελών της Ευρωζώνης και να δούμε πώς μπορούμε, στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, να προχωρήσουμε σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος»
«Τώρα ήρθε η στιγμή που η καγκελάριος είναι πεπεισμένη ότι είναι η σωστή στιγμή για να κάνει με τον κ. Τσίπρα μια διεξοδική συζήτηση» κατέληξε, κληθείς να σχολιάσει το χρόνο διεξαγωγής της συνάντησης, δεδομένου πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στα ηνία της Ελλάδας τους τελευταίους δύο μήνες.
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Με στόχο την πολιτική λύση ο Τσίπρας ζήτησε συνάντηση με Merkel, Hollande, Juncker και Draghi
Νέα πρωτοβουλία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο ελληνικό ζήτημα ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον D. Tusk, κατέθεσε αίτημα να γίνει πενταμερής συνάντηση μεταξύ του ιδίου, της A. Merkel, F. Hollande, J. C. Juncker και του M. Draghi, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.
Με το Μέγαρο Μαξίμου να μην έχει ακόμη εισπράξει θετική απάντηση, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνει τις αρχικές υποψίες της ελληνικής πλευράς ότι δεν υπήρχε πρόθεση από τους εταίρους να τεθεί το ελληνικό θέμα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που θα ασχοληθεί με την ενεργειακή ένωση και το ζήτημα της Ουκρανίας.
Επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr το Μέγαρο Μαξίμου πίσω από την κίνηση της Merkel να καλέσει στον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα βλέπει προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στην ελληνική πλευρά και να μην δοθεί πολιτική λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που ζητά επίμονα η ελληνική κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο πιέσεων το Μέγαρο Μαξίμου δρομολόγησε την επίσπευση της συνάντησης με τον V. Putin στο Κρεμλίνο, βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό θέμα κάθε μέσο που διαθέτει η ελληνική πλευρά.
Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Μerkel στις 23/3 - Προβληματίζει το timing - Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς
Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους επιτελείς του να καταρτίζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Μerkel την ερχόμενη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις πραγματικές προθέσεις και το «τάιμινγκ» της πρόσκλησης.
«Η πρωτοβουλία ανήκει στη Γερμανίδα Καγκελάριο» ανέφεραν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι συμπληρώνοντας ότι πίσω από την πρόσκληση ενδέχεται να κρύβεται η πρόθεση του Βερολίνου το ελληνικό ζήτημα να μην τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, όπως άλλωστε σχεδίαζε ο πρωθυπουργός αλλά να επιχειρηθεί η εύρεση μίας λύσης πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καγκελαρίας».
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι ο «άτυπος πόλεμος δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου και η δημιουργία αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος μόνο τυχαίος δεν είναι», με τους επιτελείς του Μαξίμου να βλέπουν σχέδιο αποδόμησης της διαπραγμάτευσης και της προσπάθειας ανάκτησης της εμπιστοσύνης από τους εταίρους και δανειστές, με στόχο η χώρα να συνεχίσει το υπάρχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με μέτρα λιτότητας, δηλαδή να επανέλθει το μνημόνιο.
Παρά τις όποιες προθέσεις και σκοπιμότητες της γερμανικής πλευράς, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι η όποια συμφωνία πρέπει να «πατά» στα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου και επιπλέον να φέρει τη σφραγίδα συνολικά των εταίρων μέσα από μία σύνοδο, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν σαν να αναγνώριζε έμμεσα την «ηγεμονία» του Βερολίνου σε βάρος της αρχής της συλλογικότητας και της ισοτιμίας που διέπει τις χώρες μέλη της Ένωσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι με κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης το ζήτημα της ενεργειακής ένωσης και της Ουκρανίας, η γερμανική πλευρά δεν επιθυμεί την επέκταση της συζήτησης στο ελληνικό θέμα, με σοβαρό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν «εντάσεις και στρατόπεδα» που μπορεί να μεταφερθούν και στα θέματα ενεργειακής πολιτικής, γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής της Ευρώπης.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ζητά μια ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση που θα ανοίγει τον δρόμο για μια επωφελή για όλους πολιτική λύση, η οποία θα δίνει το χρονικό περιθώριο στην Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Η ατζέντα της συνάντησης
Επιγραμματικά η ατζέντα με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση με τη Μerkel ο Αλέξης Τσίπρας, περιλαμβάνει:
- Την από κοινού προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Αθήνας - Βερολίνου που καλλιεργείται από δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις κυρίως γερμανών αξιωματούχων. Στόχος του πρωθυπουργού η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και κατανόησης σε επίπεδο κορυφής αλλά και διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και Καγκελαρίας ώστε να επιλύονται τυχόν «εμπλοκές» σε επίπεδο ηγετών αν και όποτε χρειαστεί.
- Την προσπάθεια ώστε η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος να παρέμβει θετικά στον υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble που κρατά όλο και πιο αρνητική στάση στις διαπραγματεύσεις και στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
- Την τήρηση και έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, με την παράλληλη δέσμευση από την πλευρά της Αθήνας ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. Ωστόσο ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές ότι ως «μονομερής ενέργεια» δεν εκλαμβάνονται μέτρα που σχετίζονται με την ανάσχεση και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μέτρα που δεν εκτροχιάζουν την δημοσιονομική πορεία της χώρας.
- Την παροχή ρευστότητας και διευκολύνσεων από την ΕΚΤ, της οποίας οι αποφάσεις δεν πρέπει να υποκρύπτουν διάθεση άσκησης πίεσης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
- Το πρόγραμμα των ριζικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση ειδικά στα ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής καθώς και στην αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης.
- Η ενίσχυση των πολιτικών ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.
- Τη βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων κυρίως στον τομέα των επενδύσεων, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση του και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των ξένων επενδύσεων, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα είναι σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.
- Ενεργειακή πολιτική
- Πολιτική μετανάστευσης
- Τέλος ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει έστω και ακροθιγώς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ζητώντας να υπάρξει μια από κοινού πολιτική λύση μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση των δυο πλευρών.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας ψηφίσει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις αλλά και τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικία από τους πλειστηριασμούς.
(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, ώρα 00:10)
www.bankingnews.gr
Όπως ανακοίνωσε επισήμως ο πρόεδρος της ΕΕ, D. Tusk, το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η κρίσιμη συνάντηση που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής τυων Ευρωπαίων ηγετών.
Η διεξαγωγή της μίνι Συνόδου για το βράδυ της Πέμπτης είχε ήδη διαρρεύσει, ωστόσο αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν ότι στις Βρυξέλλες θα βρεθεί και ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Disselbloem.
Aναλυτικά, στη μίνι Σύνοδο θα συμμετάσχουν: ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος, Fr. Hollande, o διοικητής της ΕΚΤ, M. Draghi, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Disselbloem και ο πρόεδρος της ΕΕ, D. Tusk.
H κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Σύμφωνα, πάντως, με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η εν λόγω συνάντηση δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση από τους θεσμούς.
«Ναι» της Merkel στην εξαμερή συνάντηση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής
Τη συμμετοχή της Angela Merkel στη συνάντηση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Steffen Seibert.
Eιδικότερα, ο Γερμανός αξιωματούχος μετέφερε στους δημοσιογράφους την πρόθεση της Angela Merkel να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το βράδυ, στα περιθώρια της Συνόδου Κορυφής.
«Εναπόκειται στον Donald Tusk (Eυρωπαϊκό Συμβούλιο) να συγκαλέσει μια τέτοια συνάντηση. Εάν συγκαλούσε μια τέτοια συνάντηση, η καγκελάριος σίγουρα θα συμμετείχε, αλλά δεν μπορώ να σας το πω εγώ. Η ερώτηση θα έπρεπε να τεθεί προς τις Βρυξέλλες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Steffen Seibert.
Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση της Καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε πως «δεν μπορώ και να προβλέψω τι θέματα θα θέλει να θέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Είναι απολύτως σαφές ότι το θέμα θα είναι να συζητηθεί η κατάσταση η οποία έχει προκύψει μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων μελών της Ευρωζώνης και να δούμε πώς μπορούμε, στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, να προχωρήσουμε σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος»
«Τώρα ήρθε η στιγμή που η καγκελάριος είναι πεπεισμένη ότι είναι η σωστή στιγμή για να κάνει με τον κ. Τσίπρα μια διεξοδική συζήτηση» κατέληξε, κληθείς να σχολιάσει το χρόνο διεξαγωγής της συνάντησης, δεδομένου πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στα ηνία της Ελλάδας τους τελευταίους δύο μήνες.
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Με στόχο την πολιτική λύση ο Τσίπρας ζήτησε συνάντηση με Merkel, Hollande, Juncker και Draghi
Νέα πρωτοβουλία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο ελληνικό ζήτημα ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον D. Tusk, κατέθεσε αίτημα να γίνει πενταμερής συνάντηση μεταξύ του ιδίου, της A. Merkel, F. Hollande, J. C. Juncker και του M. Draghi, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.
Με το Μέγαρο Μαξίμου να μην έχει ακόμη εισπράξει θετική απάντηση, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνει τις αρχικές υποψίες της ελληνικής πλευράς ότι δεν υπήρχε πρόθεση από τους εταίρους να τεθεί το ελληνικό θέμα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που θα ασχοληθεί με την ενεργειακή ένωση και το ζήτημα της Ουκρανίας.
Επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr το Μέγαρο Μαξίμου πίσω από την κίνηση της Merkel να καλέσει στον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα βλέπει προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στην ελληνική πλευρά και να μην δοθεί πολιτική λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που ζητά επίμονα η ελληνική κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο πιέσεων το Μέγαρο Μαξίμου δρομολόγησε την επίσπευση της συνάντησης με τον V. Putin στο Κρεμλίνο, βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό θέμα κάθε μέσο που διαθέτει η ελληνική πλευρά.
Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Μerkel στις 23/3 - Προβληματίζει το timing - Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς
Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους επιτελείς του να καταρτίζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Μerkel την ερχόμενη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις πραγματικές προθέσεις και το «τάιμινγκ» της πρόσκλησης.
«Η πρωτοβουλία ανήκει στη Γερμανίδα Καγκελάριο» ανέφεραν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι συμπληρώνοντας ότι πίσω από την πρόσκληση ενδέχεται να κρύβεται η πρόθεση του Βερολίνου το ελληνικό ζήτημα να μην τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, όπως άλλωστε σχεδίαζε ο πρωθυπουργός αλλά να επιχειρηθεί η εύρεση μίας λύσης πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καγκελαρίας».
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι ο «άτυπος πόλεμος δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου και η δημιουργία αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος μόνο τυχαίος δεν είναι», με τους επιτελείς του Μαξίμου να βλέπουν σχέδιο αποδόμησης της διαπραγμάτευσης και της προσπάθειας ανάκτησης της εμπιστοσύνης από τους εταίρους και δανειστές, με στόχο η χώρα να συνεχίσει το υπάρχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με μέτρα λιτότητας, δηλαδή να επανέλθει το μνημόνιο.
Παρά τις όποιες προθέσεις και σκοπιμότητες της γερμανικής πλευράς, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι η όποια συμφωνία πρέπει να «πατά» στα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου και επιπλέον να φέρει τη σφραγίδα συνολικά των εταίρων μέσα από μία σύνοδο, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν σαν να αναγνώριζε έμμεσα την «ηγεμονία» του Βερολίνου σε βάρος της αρχής της συλλογικότητας και της ισοτιμίας που διέπει τις χώρες μέλη της Ένωσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι με κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης το ζήτημα της ενεργειακής ένωσης και της Ουκρανίας, η γερμανική πλευρά δεν επιθυμεί την επέκταση της συζήτησης στο ελληνικό θέμα, με σοβαρό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν «εντάσεις και στρατόπεδα» που μπορεί να μεταφερθούν και στα θέματα ενεργειακής πολιτικής, γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής της Ευρώπης.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ζητά μια ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση που θα ανοίγει τον δρόμο για μια επωφελή για όλους πολιτική λύση, η οποία θα δίνει το χρονικό περιθώριο στην Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Η ατζέντα της συνάντησης
Επιγραμματικά η ατζέντα με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση με τη Μerkel ο Αλέξης Τσίπρας, περιλαμβάνει:
- Την από κοινού προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Αθήνας - Βερολίνου που καλλιεργείται από δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις κυρίως γερμανών αξιωματούχων. Στόχος του πρωθυπουργού η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και κατανόησης σε επίπεδο κορυφής αλλά και διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και Καγκελαρίας ώστε να επιλύονται τυχόν «εμπλοκές» σε επίπεδο ηγετών αν και όποτε χρειαστεί.
- Την προσπάθεια ώστε η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος να παρέμβει θετικά στον υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble που κρατά όλο και πιο αρνητική στάση στις διαπραγματεύσεις και στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
- Την τήρηση και έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, με την παράλληλη δέσμευση από την πλευρά της Αθήνας ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. Ωστόσο ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές ότι ως «μονομερής ενέργεια» δεν εκλαμβάνονται μέτρα που σχετίζονται με την ανάσχεση και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μέτρα που δεν εκτροχιάζουν την δημοσιονομική πορεία της χώρας.
- Την παροχή ρευστότητας και διευκολύνσεων από την ΕΚΤ, της οποίας οι αποφάσεις δεν πρέπει να υποκρύπτουν διάθεση άσκησης πίεσης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
- Το πρόγραμμα των ριζικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση ειδικά στα ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής καθώς και στην αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης.
- Η ενίσχυση των πολιτικών ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.
- Τη βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων κυρίως στον τομέα των επενδύσεων, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση του και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των ξένων επενδύσεων, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα είναι σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.
- Ενεργειακή πολιτική
- Πολιτική μετανάστευσης
- Τέλος ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει έστω και ακροθιγώς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ζητώντας να υπάρξει μια από κοινού πολιτική λύση μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση των δυο πλευρών.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας ψηφίσει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις αλλά και τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικία από τους πλειστηριασμούς.
(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, ώρα 00:10)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών