Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ισπανία και Γαλλία

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ισπανία και Γαλλία
Οι εκλογικές εξελίξεις σε δύο από τις χώρες με τη σημαντικότερη πολιτική και οικονομική επιρροή στην ευρωζώνη, αφορούν άμεσα και την Ελλάδα
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, εξάγονται από τα εκλογικά αποτελέσματα των τοπικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Ανδαλουσία.
Οι εκλογικές εξελίξεις σε δύο από τις χώρες με τη σημαντικότερη πολιτική και οικονομική επιρροή στην ευρωζώνη, αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται απεγνωσμένα συμμάχους στην προσπάθειά της να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε αίσιο τέλος.
Η συντριβή για το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Mariano Rajoy στις εκλογές της Ανδαλουσίας, αποτυπώνει την έντονη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την πολιτική που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση.
Η συντηρητική κυβέρνηση Rajoy έχει ποντάρει στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καρπωθεί πολιτικά οφέλη και να ανακόψει την άνοδο του Podemos και των Σοσιαλιστών.
Η νίκη των Σοσιαλιστών της Σουσάνα Ντίαθ και  ενίσχυση των κινημάτων Podemos και Ciudadanos, ευνοεί πολιτικά την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνάψει πολιτική συμμαχία με το κίνημα Podemos, ποντάροντας σε μια αναρρίχηση του Pablo Iglesias στην εξουσία με το βλέμμα στις εκλογές στα τέλη του 2015.
Μια νίκη των Podemos στις βουλευτικές εκλογές θα σημάνει μια νέα συμμαχία για την Ελλάδα με την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την Ισπανία.
Όσον αφορά τις τοπικές εκλογές στη Γαλλία, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για την ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy επανήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή με εντυπωσιακό τρόπο και οδήγησε το κεντροδεξιό κόμμα UMP σε νίκη στις τοπικές εκλογές της Γαλλίας κόντρα στα προγνωστικά που έκαναν λόγο για θρίαμβο του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» της Marine Le Pen.
H Le Pen τερμάτισε τελικά δεύτερη, ενώ στην τρίτη θέση έμεινε ο σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, όπως αναμενόταν, δεδομένης της δυσαρέσκειας των Γάλλων για τη διακυβέρνησή του.
Μπορεί η Ευρώπη να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι απεφεύχθη μια νίκη του αντιευρωπαϊκού και ακραίου κόμματος της Le Pen, ωστόσο η φιλόδοξη επιστροφή του Nicolas Sarkozy, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017, κάθε άλλο παρά χαμόγελα φέρνει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχει καταφερθεί ανοιχτά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ασκώντας σκληρή κριτική στην τακτική που ακολουθεί η Ελλάδα κατά τη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της, ενώ είναι υπέρμαχος των πολιτικών της καγκελαρίου Merkel στην ευρωζώνη.
Άλλωστε επί προεδρίας Sarkozy, ο γαλλογερμανικός άξονας ήταν πανίσχυρος, γεγονός για το οποίο είχε επικριθεί έντονα ο πρώην Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ακολουθούσε πιστά τις επιταγές Merkel για την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας στην ευρωζώνη.

Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης