Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μέτωπο εναντίον των ΜΜΕ ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ - Θέτει ζήτημα συχνοτήτων, αδειών, Digea και βασικού μετόχου

tags :
Μέτωπο εναντίον των ΜΜΕ ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ - Θέτει ζήτημα συχνοτήτων, αδειών, Digea και βασικού μετόχου
Το στίγμα της κυβέρνησης έδωσαν Βούτσης και Παππάς
Μέτωπο σύγκρουσης με τους τηλεοπτικούς σταθμούς «ανοίγει» η κυβέρνηση, η οποία θέτει μία σειρά ζητημάτων, τα οποία αναμένεται να πλήξουν το ισχύον ραδιοτηλεοπτικό καθεστώς.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης κατέστησε σαφές πως θα ανοίξουν όλα τα ζητήματα που άπτονται στα ιδιωτικά ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα οι συχνότητες, ο βασικός μέτοχος, ο αριθμός των αδειών και η Digea.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στη Βουλή, την προηγούμενη 5ετία «στήθηκε η πιο χοντρή διαπλοκή για να παγιωθεί το νέο μιντιακό τοπίο».
«Είναι σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει ουσιαστικός διάλογος για το σύνολο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για έναν διάλογο που δεν έγινε ποτέ. Και όποτε έγινε, κατέληξε σε συμπεράσματα τα οποία ήταν αντίθετα με τα συμφέροντα της διαπλοκής και ως εκ τούτου δεν εφαρμόστηκε τίποτα».
«Πόσες συχνότητες χωράει η Ελλάδα; Εννοώ που να είναι βιώσιμες και με την έννοια της διαφημιστικής πίτας κλπ. Πόσα κανάλια εθνικής εμβέλειας; Πόσα μπορεί να υπάρχουν και να είναι βιώσιμα; Δύο; Δυόμισι; Τρία; Όχι οκτώ, όμως. Ούτε επτά. Αυτό το ζήτημα πότε θα συζητηθεί; Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα έχει προεξάρχοντα ρόλο. Για τα υπόλοιπα μιλάμε. Για να είναι και αυτά ανταγωνιστικά, βιώσιμα, υπαρκτά. Μπορεί να είναι άλλα πέντε, έξι νομίζετε; Δεν μπορούν να είναι τόσα» συνέχισε, δίνοντας το στίγμα των επικείμενων κινήσεων της κυβέρνησης.
Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της Digea, υποστηρίζοντας πως «υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου. Σκάνδαλο πατεντάτο. Έχει το βασικό ασυμβίβαστο. Διότι ο πάροχος προγράμματος είναι και αυτός που κάνει το κουμάντο σε σχέση με αυτόν που δίνει και μοιράζει τις συχνότητες. Είναι ίδιοι. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».
«Δεκαεπτάμισι, δεκαοκτώ εκατομμύρια έδωσαν οι κύριοι των ιδιωτικών καναλιών για τη χρήση του ψηφιακού φάσματος. Δίνουν 300 εκατομμύρια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η χρήση του ψηφιακού φάσματος συνεπώς που αλλάζει εντελώς το τοπίο, δεν μπορεί να μείνει στα χέρια που έμεινε» διέτεινε ο Ν. Βούτσης.
Ας σημειωθεί πως στα ίδια πλαίσια κινήθηκε χθες και ο Ν. Παππάς, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα συμψηφισμού των χρεών των τηλεοπτικών καναλιών.
«Είναι εθνικά και πολιτικά απαράδεκτο επιχειρήσεις που επιζούν με δάνεια από τις τράπεζες που έχει ανακεφαλαιοποιήσει ο ελληνικός λαός να μην θέλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο Ν. Παππάς, μιλώντας στη Βουλή κατά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το πώς μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια.
«Δεν υφίσταται κανένα θέμα συμψηφισμού ανάμεσα στον τηλεοπτικό χρόνο που δόθηκε στα κόμματα και τα τέλη συχνοτήτων που οφείλονται από το 2011» επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας πως ούτε η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή έχει ολοκληρωθεί και επομένως δεν έχουν μειωθεί τα τέλη χρήσης συχνοτήτων.
Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «μέσα που έχουν συνηθίσει την φορολογική και φοροδοτική ασυλία» και επεσήμανε ότι «το κλείσιμο της ΕΡΤ εκ των πραγμάτων υποβοήθησε ιδιωτικά συμφέροντα.
Από την ενέργεια αυτή προκύπτουν πολιτικές και άλλες ευθύνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης