Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα κέρδη και το ρίσκο της επίσκεψης Τσίπρα στην Ρωσία - Το «χαρτί» του Πούτιν ρίχνει στο τραπέζι η Ελλάδα

Τα κέρδη και το ρίσκο της επίσκεψης Τσίπρα στην Ρωσία - Το «χαρτί» του Πούτιν ρίχνει στο τραπέζι η Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός μένει να δει τα «χειροπιαστά» και άμεσα αποτελέσματα των όσων κατά αρχάς συμφωνήθηκαν μεταξύ Αθήνας και Μόσχας
Παρά τις ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές ενστάσεις - έως και ανησυχίες - υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι προσδίδουν θετικό πρόσημο στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Κρεμλίνο, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν «ιστορικής σημασίας».
Ωστόσο ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του μένει να δουν τα «χειροπιαστά» και άμεσα αποτελέσματα των όσων κατά αρχάς συμφωνήθηκαν μεταξύ Αθήνας και Μόσχας και να τα τοποθετήσουν στη «ζυγαριά» των αντιδράσεων που προκάλεσε η επίσκεψη.
Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να ρίξει στο τραπέζι των συνομιλιών το «χαρτί» της γεωπολιτικής και γεωστρατιγικής θέσης της χώρας, προσδοκώντας ότι θα καταφέρει να πάρει χρόνο αλλά και διευκολύνσεις μέσω μιας πολιτικής απόφασης και όχι τεχνοκρατικών αξιολογήσεων και προγραμμάτων δοκιμάζοντας ωστόσο τις αντοχές των εταίρων και πιστωτών.
Το εκτεταμένο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας και κυρίως η κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου με την παράλληλη δέσμευση του Ρώσου προέδρου να διερευνηθεί η δυνατότητα για άμεση προκαταβολή μελλοντικών κερδών και αποπληρωμή του έργου από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού δίνει… αέρα αισιοδοξίας στο κυβερνητικό επιτελείο που σε πρώτη φάση θα σταθμίζει - τουλάχιστον επικοινωνιακά - τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα των συζητήσεων της διαπραγμάτευσης.
Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί προτάσσουν την αναφορά του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι η κατασκευή του αγωγού θα αποφέρει «μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου».
Ανάλογη εικόνα και στην άρση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα με την Αθήνα να προσδοκά στην άμεση επανέναρξη των εξαγωγών προς τη Ρωσία και τον Ρώσο πρόεδρο να ξεκαθαρίζει πως η χώρα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση και να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ωστόσο ότι και σε αυτό το ζήτημα αναζητήθηκε φόρμουλα για να αποτυπωθούν άμεσα τα οφέλη στη ελληνική οικονομία.
Αθήνα και Μόσχα καταλήγουν ότι ο «έξυπνος δίαυλος» που θα... προσπεράσει τυπικά και ουσιαστικά το εμπάργκο χωρίς όμως να το «σπάσει» είναι η ίδρυση ελληνο-ρωσικών εταιρειών, με έδρα στη ρωσική επικράτεια, όπου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, θα μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.
Με αυτή τη «φόρμουλα» η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή και αυτό γιατί τα ελληνικά προϊόντα θα διακινούνται κατ' ουσίαν από ρώσικες εταιρείες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και οι Έλληνες παραγωγοί.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα ελληνικά προϊόντα να φτάνουν στη Ρωσία με την τελική επεξεργασία να γίνεται εκεί.
Αλλά και η διάθεση των Ρώσων να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα μεγάλων επενδύσεων με έμφαση το σιδηροδρομικό δίκτυο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης - αν και δεδομένη - θα χρειαστεί χρόνο ώστε να αποτυπωθεί σε συμφωνία και να μεταφραστεί σε έσοδα για τα δημόσια ταμεία.
Και φυσικά η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κόκκινη Πλατεία και η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων συνδέεται και με μια σειρά από πολιτικά μηνύματα τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να στείλει στου Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές από την ισχυρή έδρα του Κρεμλίνου.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκή» και τον Βλάντιμιρ Πούτιν να ξεκαθαρίζει ότι «η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια» ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυε στους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές ότι η Αθήνα θα τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά τους εταίροι και πιστωτές με έμμεσο ή και άμεσο τρόπο έδειξαν τη δυσφορία τους για τον σφικτό ελληνορωσικό εναγκαλισμό αφήνοντας να γίνει κατανοητό ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση της Αθήνας σε κεντρικές επιλογές και αποφάσεις της ευρωπαϊκής οικογένειας θα αποτυπωθεί στη διαπραγμάτευση και ενδέχεται να θέσει σε απομόνωση την Ελλάδα.

Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 9 Απριλίου 2015, 07:30

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης