Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Πιο κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα - Δέσμευση Merkel να μην ξεμείνει από ρευστότητα η χώρα

Τσίπρας: Πιο κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα - Δέσμευση Merkel να μην ξεμείνει από ρευστότητα η χώρα
Σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Merkel - Τσίπρα, επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές
(upd10)Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και μετά τις διμερείς επαφές που είχε με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel, o Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande και ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Βρισκόμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.
"Είμαι αισιόδοξος" δεν δίστασε μάλιστα να τονίσει.
Μεγάλο μέρος της απόστασης με τους δανειστές έχει καλυφθεί, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.
"Ουσιαστική πρόοδος σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως "Καλύφθηκε μεγάλο μέρος της απόστασης".
Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό - που ήταν άλλωστε και το κεντρικό θέμα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική κατάληξη για την Ελλάδα την έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Η συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών είναι αναγκαία, σημείωσε, επίσης, ο Αλ. Τσίπρας.

Μerkel: Θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστότητα

Τη δέσμευση των Ευρωπαίων να γίνει ό,τι χρειαστεί για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστότητα μετέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel, από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.
«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση η οποία συμφωνήσαμε να μείνει εμπιστευτική», δήλωσε η Καγκελάριος, ερωτηθείσα για την έκβαση της συνάντησής της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Ολα θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να μείνει η Ελλάδα από χρήματα», επανέλαβε η Merkel.

Ενδιάμεση συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου ζήτησε ο Τσίπρας

Την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου, ζήτησε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.
Όπως αποκαλύπτουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα.
Στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.
Η συνάντηση διήρκησε περί τα 50 λεπτά.
Όπως ανέφερε από νωρίς το www.bankingnews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Angela Merkel πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα, με στόχο την άρση του οικονομικού αδιεξόδου το συντομότερο δυνατό, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή στη Λετονία.
H συνάντηση Τσίπρα - Merkel πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.



Embedded image permalink


Κυβερνητικές πηγές: Συμφωνία Μerkel - Τσίπρα ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις - Κλειδώνει ο στόχος για το πλεόνασμα

Στην πεποίθηση πως πράγματι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, όπως αποκαλύπτουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία.
"Merkel και Τσίπρας συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόοδος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες", εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, επιβεβαιώνεται πως Ελλάδα και δανειστές συγκλίνουν στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, ο οποίος, όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, κλειδώνει κοντά στο 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ.

Οι στόχοι της Αθήνας πριν τη συνάντηση Merkel - Tσίπρα

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να ζητήσει από την Καγκελάριο της Γερμανίας να τηρηθούν όσα συμφώνησαν στη συνάντηση του Βερολίνου, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα και πλέον είναι η σειρά των δανειστών, με φόντο και την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις του Brusells Group. 
Η συνάντηση Τσίπρα - Merkel είναι ιδιαίτερης κρισιμότητας, καθώς αύριο Παρασκευή 24 Απριλίου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνη στη Ρίγα της Λετονίας, με αντικείμενο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - πιστωτών στο πλαίσιο του Brussels Group. 
Στο αυριανό Eurogroup δεν αναμένεται συμφωνία αλλά προφανώς για να υπάρξει συμβιβασμός στις 11 Μαίου ή το αργότερο έως το τέλος Μαίου απαιτείται πολιτική παρέμβαση. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση διαρροές ο Τσίπρας θα θέσει το δίλημμα στην Merkel ότι αν δεν υπάρξει συμβιβαστική και πολιτική λύση η Ελλάδα δεν θα έχει άλλο δρόμο από το να καταφύγει στις εκλογές ή σε δημοψήφισμα. 
Ωστόσο μάλλον η πληροφορία αυτή μοιάζει με μπλόφα - που εσχάτως μας έχουν συνηθίσει στον ΣΥΡΙΖΑ - στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής. 
Η συνάντηση αυτή, που είναι η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, πραγματοποιείται με αμοιβαία βούληση  και όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά, να γίνουν τα σημαντικά βήματα για τον αμοιβαίο συμβιβασμό και την αμοιβαία επωφελή λύση, και να δοθεί γρήγορα η λύση.
Πάντως, η γερμανική πλευρά τηρεί ουδέτερη στάση, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Angela Merkel δεν υπάρχει καμία συνεννόηση για αυτή τη συνάντηση.

Διαψεύδει το τελεσίγραφο


Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσέρχεται με τελεσίγραφο στη συνάντηση που θα έχει με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται με τελεσίγραφο στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel δεν έχουν καμία απολύτως βάση.
Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει» αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.
Νωρίτερα δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός επρόκειτο να μεταφέρει στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel το μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε ότι ήταν να κάνει και πλέον εναπόκειται στην πλευρά των εταίρων να τηρήσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο πρωθυπουργός φερόταν διατεθειμένο να πει στην καγκελάριο, ότι αν και οι εταίροι δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό των εκλογών είναι ανοιχτά.
Σημειώνεται πως στις 14:00 θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παρά την απουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, ώρα 09:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης