Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρυξέλλες: Η Ελλάδα έχει ημέρες και… όχι εβδομάδες - Αναγκαίο το τρίτο πακέτο διάσωσης

Βρυξέλλες: Η Ελλάδα έχει ημέρες και… όχι εβδομάδες - Αναγκαίο το τρίτο πακέτο διάσωσης
"Η συμφωνία για το 3ο πακέτο βοήθειας πρέπει να επιτευχθεί έως τα τέλη Μαΐου"
(upd)Η Ελλάδα έχει μερικές μέρες – και όχι εβδομάδες – προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, προειδοποιούν οι Βρυξέλλες, καθιστώντας αναγκαία την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη χορήγηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας.
Ειδικότερα, ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών, μιλώντας στο Reuters, επισημαίνει πως η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί εντός των επόμενων ημερών – και όχι εβδομάδων – καθώς είναι άμεση η ανάγκη έναρξης των συζητήσεων για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας, το οποίο θα απομακρύνει τελείως τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
«Η οικονομία της Ελλάδας είναι μη βιώσιμη δίχως τη λήψη πρόσθετης βοήθειας» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενόψει της συνεδρίασης του Euro Working Group.
Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιεί πως η συμφωνία για το 3ο πακέτο βοήθειας πρέπει να επιτευχθεί έως τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να υπάρξει χρόνος ώστε η συμφωνία να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.
«Δεν είναι θέμα εβδομάδων πλέον, είναι θέμα ημερών» τονίζει εν συνεχεία ο αξιωματούχος.
Πάντως, διευκρινίζει πως μέχρις στιγμής ούτε η Αθήνα ούτε οι Βρυξέλλες εμφανίζονται έτοιμες να συζητήσουν την προοπτική χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει πως πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι ο χρόνος εξαντλείται και ότι πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες.
Αναφορικά με τη λεγόμενη «ενδιάμεση» συμφωνία, ο αξιωματούχος της Κομισιόν διατείνει πως η καθοριστικές ημέρες θα είναι αυτές της επόμενης εβδομάδας, όπου θα κριθεί εάν υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας.
«Η συμφωνία θα είναι δύσκολη, καθώς η Ευρωζώνη θέλει η Ελλάδα να δεσμευτεί για μία σειρά αλλαγών, οι οποίες θα φέρουν σε σύγκρουση τον Τσίπρα με τους ψηφοφόρους» εξηγεί αναλυτικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, εάν η Ελλάδα δεν προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις σε δύο ή τρία καίρια ζητήματα» αναλύει εν κατακλείδι, φέρνοντας ως παράδειγμα το ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Κυβερνητικές πηγές απαντούν στις Βρυξέλλες: Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές - Tηλεδιάσκεψη του Eurogroup ζητά η Αθήνα

Το πολυνομοσχέδιο δεν θα παρουσιαστεί ούτε αύριο Πέμπτη στα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group, καθώς θα πρέπει πρώτα να λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου
Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, διαμηνύουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, αντιδρώντας στις νέες προειδοποιήσεις των Βρυξελλών πως η Αθήνα έχει στη διάθεσή της μερικές μέρες και όχι εβδομάδες, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο δεν θα παρουσιαστεί ούτε αύριο Πέμπτη στα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group, καθώς θα πρέπει πρώτα να λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου και να τεθεί προς αξιολόγηση στα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στο να υπάρξει μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πριν τη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου, στις 11 Μαΐου, προκειμένου να αυξηθούν τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών και να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης