Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλίσεις από τις κόκκινες γραμμές και εσφαλμένους χειρισμούς καταλόγισαν οι διαφωνούντες

tags :
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλίσεις από τις κόκκινες γραμμές και εσφαλμένους χειρισμούς καταλόγισαν οι διαφωνούντες
Εκφράστηκε σοβαρός προβληματισμός για το εάν είναι "δώρο - άδωρο" μια συμφωνία που θα επιφέρει ενός ή δύο μηνών ανάσα από την οικονομική ασφυξία
Άρωμα κάλπης ή δημοψηφίσματος έχει το νέο κείμενο - απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίαζε επί πέντε ώρες το απόγευμα της Τετάρτης.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας που προσδίδει η κυβέρνηση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στις εσωκομματικές ενστάσεις που ενδέχεται να προκληθούν από μια συμφωνία με υποχωρήσεις είναι η δέσμευση που καταγράφεται στο κείμενο απόφασης ότι "Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας.
Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου".

Σοβαρές ενστάσεις, προβληματισμός για τη διαπραγμάτευση και τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Πάντως το κλίμα της συνεδρίασης ήταν βαρύ και σε αρκετές στιγμές συγκρουσιακό.
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ρωτούσαν επίμονα τον Γ. Δραγασάκη για μια σειρά από θέματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση και μέτρα που ακούνε και διαβάζουν ακόμη και από δηλώσεις υπουργών.
Όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος έκατσε μια ώρα παραπάνω, παρ΄ότι είχε πει ότι θα αναχωρήσει νωρίτερα λόγω υποχρεώσεων, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να έρθει σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, οι διαφωνούντες προχώρησαν σε μπαράζ κριτικής, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να λέει ότι "εμφανίζουμε εικόνα απόκλισης από το προεκλογικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης", να θέτει το θέμα του χρέους, αλλά και να ρωτά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης γιατί η κυβέρνηση δεν εξαντλεί τα πλεονεκτήματα της δημοκρατίας και γιατί δεν "προχωράμε το νομοθετικό έργο, αλλά το εξαρτάμε από τη διαπραγμάτευση".
Στο ίδιο πνεύμα και ο Στ. Λεουτσάκος, Α. Νταβανέλλος, Ρούντι Ρινάλντι που χρέωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου εσφαλμένους χειρισμούς στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, αλλά και ελλιπή πληροφόρηση για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις, υποπτευόμενοι υποχωρήσεις που αποκλίνουν από τη λαϊκή εντολή.
Μάλιστα ο Ρούντι Ρινάλντι ζήτησε να υπάρξει αλλαγή προσανατολισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αντιλαμβάνεται πως μπορεί να είναι δύσκολη η μάχη με τους έξω, αλλά διακρίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να συγκρουστεί με τους μέσα, δηλαδή, όπως είπε, την ντόπια διαπλοκή.
Με τους διαφωνούντες να συμφωνούν ότι θα έπρεπε να έχει συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή και πως αυτό πρέπει να γίνει πριν συνεδριάσει κάποιο Eurogroup ή υπάρξει κάποια συμφωνία που θα τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, επέμειναν να συγκληθεί άμεσα το κομματικό όργανο.
Ωστόσο η πρόταση της ηγεσίας ήταν η Κεντρική Επιτροπή να συνεδριάσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα.
Τελικά εν μέσω αντεγκλήσεων αποφασίστηκε το θέμα να εξεταστεί εκ νέου σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσα στο σαββατοκύριακο.
Κι ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να μην υπάρξει κείμενο θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας, οι διαφωνούντες επέμειναν να συνταχθεί και να δοθεί ανακοίνωση, την οποία ωστόσο θα επιθυμούσαν να είναι περισσότερο κατηγορηματική και να έχει τη μορφή τελεσιγράφου.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Μητρόπουλος απευθύνθηκε στον Γιάννη Δραγασάκη, ρωτώντας τον για τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και για συγκεκριμένες παραγράφους που υπήρχαν στο εν λόγω κείμενο, κάτι που φάνηκε να ενοχλεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς το εξέλαβε ως αιχμή για λάθη στη διαπραγμάτευση που παγίδευσαν την ελληνική πλευρά και την οδήγησαν σε αδιέξοδο.
Ο Γραμματέας του κόμματος, Τ. Κορωνάκης, επιχειρούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά, δείχνοντας να κατανοεί τις ενστάσεις και τον προβληματισμό των διαφωνούντων, αλλά να επιμένει ότι η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, με τις κόκκινες γραμμές πάνω στο τραπέζι και χωρίς διάθεση υποχώρησης ή συμβιβασμού.
Ενστάσεις και αντεγκλήσεις υπήρξαν και για το δημοψήφισμα, ή ακόμη και για τις εκλογές, καθώς μεταξύ άλλων ο Ρούντι Ρινάλντι διατύπωσε την ένσταση για το εάν πρέπει να υπάρξει συμφωνία με αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις που θα τεθεί για έγκριση από τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι μια τέτοια συμφωνία δεν πρέπει καν να υπάρξει.
Σε ό,τι αφορά την προσφυγή σε κάλπες, οι διαφωνούντες ζήτησαν να μάθουν αν αυτό είναι στον κυβερνητικό σχεδιασμό και ποιο θα είναι το διακύβευμα.
Πάντως στην απόφαση της Γραμματείας γίνεται ειδική αναφορά στην "επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη" και γίνεται λόγος για "εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη".
"Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων", αναφέρει η ανακοίνωση που δίνει ευρωπαϊκή διάσταση στο πρόβλημα, λέγοντας ότι "Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα".
Μάλιστα η Πολιτική Γραμματεία προχωρά σε προσκλητήριο ετοιμότητας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών.
Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.
Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στην μάχη.
Θα νικήσουμε".
Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και από στελέχη που πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία εκφράστηκε σοβαρός προβληματισμός για το εάν είναι "δώρο - άδωρο" μια συμφωνία που θα επιφέρει ενός ή δύο μηνών ανάσα από την οικονομική ασφυξία, με τους δανειστές να επανέρχονται σε μέτρα λιτότητας και οριζόντιων περικοπών, χειρότερα από το mail Χαρδούβελη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της Πολιτικής Γραμματείας που είναι ακόμη πιο σκληρό από εκείνο της προηγούμενης Τρίτης αποτελεί και την έγγραφη δέσμευση της ηγεσίας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές και πως το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν απομακρύνονται ούτε απεμπολούν το πλαίσιο της λαϊκής εντολής για σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι τέλους.
Αλλά και το θέμα του χρέους τέθηκε στο τραπέζι της συνεδρίασης, με τον Γ. Δραγασάκη και τον Αλ. Φλαμπουράρη να διαβεβαιώνουν πως αυτό θα ανοίξει σε δεύτερο χρόνο.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης