Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απόρρητη επιστολή Τσίπρα σε Lagarde - Η Ελλάδα δεν μπορούσε να πληρώσει τα 750 εκατ στις 12 Μαΐου

Απόρρητη επιστολή Τσίπρα σε Lagarde - Η Ελλάδα δεν μπορούσε να πληρώσει τα 750 εκατ στις 12 Μαΐου
H δόση καταβλήθηκε χάρη στη χρήση αποθεματικών SDR που είχε Ελλάδα
Απόρρητη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου C. Lagarde με την οποία την ενημερώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τη δόση των 750 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί της ΕΚΤ, αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».
Την ύπαρξη της επιστολής φέρεται να αποκάλυψε η ίδια η Lagarde κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με την Ελλάδα από τον Paul Tomsen.
Την επιστολή επιβεβαίωσαν και κύκλοι του Μαξίμου, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε στην επικεφαλής του ΔΝΤ, την οικονομική εικόνα της χώρας εκείνη τη στιγμή, αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακή» «η δόση καταβλήθηκε εγκαίρως χάρη στη χρήση αποθεματικών SDR (το ειδικό «αντι-νόμισμα» που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ) που είχε η χώρα μας.
Η επόμενη δόση προς το Ταμείο, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου. Συνολικά τον Ιούνιο η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ».
Στην εν λόγω συνεδρίαση του ΔΝΤ κυριάρχησαν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.
Kαθώς και οι λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.
Σχετικά με το ενδεχόμενο μη πληρωμής, που ήγειρε η επιστολή Τσίπρα, συμφωνήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
Πρώτο ζητούμενο θα είναι να γίνουν κατανοητές οι προθέσεις της Αθήνας.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να μελετηθούν οι νομικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας αλλά και η «αναβολή» του κινδύνου πτώχευσης, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM μπορεί να απαιτήσει επιστροφή δανείων που έχει δώσει στην Ελλάδα αν το ΔΝΤ καταγγείλει μη πληρωμή (συνήθως η καταγγελία γίνεται μετά από μια περίοδο χάριτος ενός μηνός).
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ΚτΚ, αναφέρθηκε πως δεν είναι γνωστό το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ, η οποία παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης