Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση - Τα μέτωπα της καχυποψίας....ενώ η κλεψύδρα της ρευστότητας τελειώνει

Σε ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση - Τα μέτωπα της καχυποψίας....ενώ η κλεψύδρα της ρευστότητας τελειώνει
Τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών δεν πείθονται από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Με την κυβέρνηση να εναποθέτει τις ελπίδες της σε μια πολιτική λύση με τη σφραγίδα των ηγετών και των θεσμικών της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιος του ιστορικού διλλήματος να αποδεχθεί τον βασικό κορμό των μεταρρυθμίσεων και των αντιλαϊκών μέτρων που εισηγούνται οι πιστωτές - με παράλληλη αξιολόγηση -  ή να επιμείνει στην τακτική που ακολουθεί «αποστραγγίζοντας» τα όποια ταμειακά διαθέσιμα έχουν απομείνει με ότι αυτό συνεπάγεται;
Ήδη, το οικονομικό επιτελείο έχει μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αν δεν υπάρξει άμεση καταβολή, έστω και ενός μικρού μέρους από την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δις ευρώ, το κράτος θα οδηγηθεί μέσα στον Ιούνιο σε στάση πληρωμών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις και δεν θα εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις προς τους δανειστές.
Στην ουσία η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ της απειλής ενός πιστωτικού γεγονότος με παράλληλη κατάρρευση του πυλώνα της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος.  
Κατά την διάρκεια των τρίμηνων διαπραγματεύσεων οι θεσμοί δεν φάνηκε να πείθονται ούτε από την επιχειρηματολογία αλλά πολύ περισσότερο από τις προτάσεις της ελληνικής πλευρά για το πώς θα οδηγηθεί η χώρα μεσομακροπρόθεσμα εκτός μνημονίου.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές για τους πιστωτές, καθώς έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν κάνουν πίσω σε μέτρα που ήδη έχουν περιγράψει και στην προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του mail Χαρδούβελη.
Τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών δεν πείθονται από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ, όπως αποδείχθηκε και οι πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες του Μαξίμου, στη «σκακιέρα» των διαπραγματεύσεων δεν επέδωσαν.
Το δημοψήφισμα, οι κινήσεις στο ενεργειακό επίπεδο με τον ελληνικό αγωγό και η προκαταβολή των 5 δις. από το Κρεμλίνο,  η τράπεζα των BRICS, η χρηματοδότηση από αγορές της Ασίας, ακόμα και η απειλή ότι δεν θα καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ δεν έφεραν το πολιτικό αποτέλεσμα σε επίπεδο ευρωζώνης και δανειστών που θα ξεκλείδωνε μια συμφωνία με λίγα μέτρα ή με μέτρα στα … «μέτρα» μας.  

Τα μέτωπα της καχυποψίας

Επιπλέον, αρκετοί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων «εισπράχθηκαν» από τους συνομιλητές της ως «μπλόφα» δημιουργώντας έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, καθιστώντας τους εταίρους και πιστωτές «καχύποπτους».
Άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντηση Christine Lagarde -Mario Draghi, παρουσία του Paul Tomsen, επιβεβαιώθηκε η ανησυχία των θεσμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, καθώς επικράτησε η άποψη ότι η ελληνική πλευρά δίνει ελλιπή στοιχεία, αρνείται την αξιολόγηση  και το κυριότερο, παρουσιάζει μια δική της «λογιστική» υπερβολικά φιλόδοξη για τα μέτρα που εκείνη προτείνει, με τους δανειστές να επιμένουν πως αν εφαρμοστεί η ελληνική συνταγή δημοσιονομικό κενό και έλλειμμα θα εκτιναχθούν.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το κλίμα καχυποψίας και δυσαρέσκειας και στο εσωτερικό και μάλιστα σε δύο μέτωπα.
Οι πολίτες εμφανίζονται προβληματισμένοι για το που οδηγείται η χώρα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται αντιμέτωπή με τη απώλεια της λαϊκής στήριξης.
Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν καλά ότι η ευρεία υποστήριξη με την οποία περιέβαλαν οι πολίτες την κυβέρνηση θα χαθούν «εν μία νυκτεί» αν επέλθει ένα πιστωτικό γεγονός και ακόμα περισσότερο αν δεν καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.
Το δεύτερο εσωτερικό μέτωπο καχυποψίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αφορά τον  ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Οι γκρίνιες και κυρίως η καχυποψία στην κοινοβουλευτική ομάδα και τα κομματικά όργανα για τον αν υπάρχει συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» και τι αυτή περιλαμβάνει έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου και το Οικονομικό επιτελείο.
Ήδη ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα ότι μια «καλή και έντιμη» συμφωνία για τον ίδιο ενδέχεται να είναι «κακή και ανέντιμη» για μια μεγάλη μερίδα των βουλευτών του και των κομματικών στελεχών.
Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά πως μια συμφωνία που απέχει από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΔΕΘ, όταν έρθει στη Βουλή προς έγκριση μπορεί να προκαλέσει την απώλεια της δεδηλωμένης , καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με ισχυρή αντιμνημονιακή ρητορική και οπαδοί της ρήξης, θα την καταψηφίσουν.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η λύση να στηριχτεί η κυβέρνηση σε άλλες φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ ή Το Ποτάμι, στην παρούσα φάση απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου.   
Ήδη τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στέκονται με καχυποψία και …υποπτεύονται «επικοινωνιακά» παιχνίδια πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το κλίμα για υποχωρήσεις, ανακαλύπτοντας εχθρούς και «αποδιοπομπαίους τράγους», όπως για παράδειγμα ο διοικητής της Τ.τ Ε., Γιάννης Στουρνάρας, και κάνοντας συστηματικές και στοχευμένες διαρροές για υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών, ώστε το όποιο αποτέλεσμα να φαντάζει θετικό και να γίνει αποδεκτό ενδεχομένως και με …ανακούφιση.
Οι διαρροές πως οι πιστωτές προτείνουν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 23%, , φοροκαταιγίδα, μείωση μισθών και συντάξεων κ.α. για πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνονται ως επιχείρηση κλίματος τρόμου ώστε να περάσει η κυβέρνηση μια λύση που θα είναι ηπιότερη αλλά θα απέχει κατά πολύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και θα «ξεθωριάζει» τις κόκκινες γραμμές.
Ήδη ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει την παράταση του ΕΝΦΙΑ, το οικονομικό επιτελείο μιλά ανοικτά για αλλαγές στον ΦΠΑ, ενώ οι υπουργοί ο ένας μετά τον άλλο μεταθέτουν τα νομοσχέδια με μέτρα –προεκλογικές δεσμεύσεις- για την σταδιακή αποκατάσταση των οικονομικών και εισοδηματικών αδικιών που επέφεραν τα μνημόνια για αργότερα.

Take it or …leave it

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την «κλεψύδρα» της ρευστότητας να τελειώνει η κυβέρνηση προσδοκά κυρίως αν όχι αποκλειστικά σε μια πολίτική λύση η οποία ενδεχομένως να έχει τη μορφή μια παράτασης ολίγων μόλις ημερών.
Την ίδια ώρα όλες οι πληροφορίες από το μέτωπο των εταίρων και δανειστών κάνουν λόγο για μία  λύση στη βάση του σχεδίου προϋπήρχε και η οποία θα έχει τη μορφή “take it or …leave it”.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 00:12 18 Μαίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης