Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου της διαπραγματευτικής ομάδας - Προσπάθειες για μια συνολική συμφωνία πακέτο

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου της διαπραγματευτικής ομάδας - Προσπάθειες για μια συνολική συμφωνία πακέτο
Οι δανειστές αναμένουν ενημέρωση από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα
Την πρόταση που θα οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία πακέτο αναζητεί η διαπραγματευτική ομάδα η οποία συνεδριάζει εκτάκτως αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε την διαπραγματευτική ομάδα, αποτελείται από τον επικεφαλής Γιώργο Χουλιαράκη, και τους Παναγιώτη Παυλόπουλο, Μιχάλη Νικολακάκη, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, Κωνσταντίνα Κιντώνη, Έλενα Παπαδοπούλου και Δημήτρη Λιάκο, στο Μαξίμου, ενόψει των προετοιμασιών για τη σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group.
Στόχος να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου.
Αυτό ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, σχολιάζοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Οι δανειστές αναμένουν ενημέρωση από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν στις τηλεδιασκέψεις.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Ενιαία συμφωνία επιδιώκει με τους δανειστές η κυβέρνηση - Ποιοι οι 4 άξονες - Διαψεύδονται τα περί δύο φάσεων

Ενιαία συμφωνία επιθυμεί η κυβέρνηση, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός τόνισε στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ (18.05.2015) ότι με τη συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».
Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης.
Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία, διαμηνύουν οι ίδιες πηγές.
Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα, τονίζουν.
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα του συνεδρίου του Economist (15.05.15) για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές και επαναλαμβάνουν πως αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
- Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
- Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
- Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Σε δύο φάσεις η συμφωνία - Τι φέρεται να είχε δηλώσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας
Σε δύο φάσεις θα προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τις πληροφορίες, οι δύο φάσεις της συμφωνίας έχουν ως εξής:
- Μια η τρέχουσα φάση που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.
- Μια δεύτερη φάση που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο, η οποία μάλιστα θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία για το χρέος.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, λέει όχι στις ομαδικές απολύσεις, ενώ επιθυμεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στα γνωστά πεδία.
Η συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διήρκησε περισσότερες από πέντε ώρες.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια επί της ουσίας ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για το κοινοβουλευτικό έργο.
Στη συνεδρίαση μετείχε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης.
Παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης