Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με στόχο την ενότητα και την ενιαία γραμμή διεξάγεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Καχυποψία από τους διαφωνούντες

tags :
Με στόχο την ενότητα και την ενιαία γραμμή διεξάγεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Καχυποψία από τους διαφωνούντες
Καχυποψία από τους διαφωνούντες για το πλαίσιο και τους όρους της συμφωνίας

Το κοινό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συνυπάρξουν οι επιλογές της κυβέρνησης με την εσωκομματική αντιπολίτευση είναι το στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στην κρίσιμη Kεντρική Eπιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ενώ στο προσκήνιο η Αριστερή Πλατφόρμα και οι διαφωνούντες φαίνεται πως κρατούν χαμηλούς τόνους, στο παρασκήνιο η πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και αρκετά μέλη του κομματικού οργάνου εμφανίζονται επιφυλακτικοί έως και καχύποπτοι για το πόσο «έντιμη» και αμοιβαία επωφελής θα είναι η όποια συμφωνία εν τέλει προκύψει.   
Αν και ο πρωθυπουργός επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές, μπαίνοντας μάλιστα σε διαδικασία να τις περιγράψει εκ νέου και αναφέροντας τα σημεία και τα χαρακτηριστικά που αναζητά η ελληνική πλευρά για να κλείσει η συμφωνία, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι στα πηγαδάκια και τις συζητήσεις της συνεδρίασης δηλώνουν πως θα έπρεπε να είναι πιο σκληρός στην εισήγησή του, βάζοντας ως σενάριο και τη ρήξη.   
Το κλίμα της συνεδρίασης , πέρα από τον πρωθυπουργό, έχουν δώσει και οι πρώτοι ομιλητές.
Μιλώντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, περιγράφοντας τις συζητήσεις για τη συμφωνία, φέρεται να έκανε λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα μικρότερο από 1% φέτος και ρυθμούς ανάπτυξης 1% φέτος  2,5% του χρόνου, σημειώνοντας πως εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ούτε με τα χαμηλά πλεονάσματα στις υποχρεώσεις μας.
Ακόμη, μίλησε για διαμόρφωση του ΦΠΑ σε 7%, 14% και 22%, ενώ τα κριτήρια για να κλείσει η συμφωνία είναι να υπάρχει συμβατότητα με το πρόγραμμα ,αναδιάρθρωση του χρέους  και αναπτυξιακό σχέδιο με χρηματοδότηση επενδύσεων.
Από την πλευρά του, ο  αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, σημείωσε πως προσανατολίζονται σε κείμενο – τροπολογία, το οποίο θα αναφέρει ότι η όποια απόφαση ληφθεί πρέπει να έχει μια συμβατότητα με το πρόγραμμα,  να μην ταπεινώνει την Αριστερά, καθώς και ότι υπάρχει η ρήξη, αλλά  και υπάρχουν και οι εναλλακτικές.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, δεν δίνονται ακόμη τα κείμενα διότι θα πρέπει πρώτα να μιλήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οικονομολόγος Γιάννης Μηλιός, χαρακτήρισε «πάρα πολύ σωστό» χαρακτήρισε το στόχο αποκατάστασης της ρευστότητας , ενώ σημείωσε ότι «κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας -που δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία- και γράφτηκαν διάφορα σχετικά με μένα, ότι η κριτική που ασκήσαμε προερχόταν από πικρία, και δεχτήκαμε χυδαίες επιθέσεις μέσω του Τύπου».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας  «πάντα χρειάζεται μια νέα Αυριανή και ένας νέος Αυριανισμός αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση και ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση.
Η καθυστέρηση δεν είναι πιστωτικό γεγονός απέναντι σε θεσμικούς δανειστές. Προτείνω την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ (αν πειστούμε) γιατί εκτιμώ ότι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών».
Ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτης του πρωθυπουργού, Ν. Παππά, σημείωσε πως «αυτοί που λένε ρήξη να καταθέσουν το δικό τους πρόγραμμα», ενώ δήλωσε αντίθετος σε μια συνολική ρήξη που σημαίνει χρεοκοπία, αλλά υπέρ των μικρών ρήξεων.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, ζήτησε «να προετοιμάσουμε το λαό και να τον ενημερώσουμε για τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε.
Να μην λέμε ότι όλα είναι καλά».
Όπως είπε, «για μας δεν είναι πάση θυσία στο ευρώ».
«Ο Τσίπρας δίνει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της.
Η 20η Φλεβάρη ήταν μεγάλο λάθος.
Να ετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο, δεν πληρώνουμε, δεν μπαίνουμε στη λογική των ισοδυνάμων.
Δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ», σημείωσε ο κ. Πετράκος.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, σημείωσε ότι η  μάχη της διαπραγμάτευσης χάθηκε στις 20 Φλεβάρη, καθώς και ότι δίλημμα ρήξη ή συμφωνία δεν υπάρχει γιατί η ρήξη οδηγεί σε εθνική τραγωδία.
Όπως είπε,  «είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια συμφωνία με επαχθείς όρους και από εδώ και πέρα παλεύουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη», αναφέροντας μάλιστα πως «θα μπορούσε να είχε ενισχυθεί η συμφωνία αυτή με ένα δημοψήφισμα».
Μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Καρίτζης στην ομιλία του επανέφερε το ζήτημα του δημοψηφίσματος, αλλά και της αποχώρησης της διαπραγματευτικής ομάδας από τα Brusseles Group με τον ίδιο να φέρνει τις προτάσεις του σε μορφή τροπολογίας για να ενταχθούν στο κείμενο της απόφασης.
Η Αριστερή Πλατφόρμα, τα στελέχη της οποίας βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις στο περιθώριο της συνεδρίασης, προσανατολίζονται στη σύνταξη ενός κειμένου στο οποίο θα καθιστούν σαφές  πως η ρήξη με τους δανειστές πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι, περιγράφοντας μάλιστα την ανάγκη για διαγραφή του χρέους, καθώς και το αίτημα για πλήρη εφαρμογή όλων των προεκλογικών εξαγγελιών και του προγράμματος της ΔΕΘ.  
Η Αριστερή Πλατφόρμα για ζητήσει από την προεδρική πλειοψηφία το κείμενο αυτό να αποτελεί κομμάτι της απόφασης που θα προκύψει από την Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή να προσαρτηθεί ούτως ώστε η απόφαση να είναι ενιαία λέγοντας όμως πως αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, οι προτάσεις των διαφωνούντων θα κατέβουν με τη μορφή τροπολογίας και θα τεθούν σε ψήφιση από το σώμα των συνέδρων.
Την πλήρη εικόνα για το πως θα διαμορφωθούν τελικά οι ισορροπίες, εάν θα είναι ενιαίο κείμενο ή αν θα υπάρξουν τροπολογίες και πόσες, θα αποτυπώσει η ομιλία του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Π. Λαφαζάνη, αύριο στις 12μ.μ., αλλά και οι τοποθετήσεις  κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Ν. Παππάς.
Η ψηφοφορία θα αποτυπώσει επίσης και τις εσωκομματικές δυνάμεις που καταγράφονται στις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσο αυτές έχουν αλλάξει με αφορμή τη διαπραγμάτευση και τους όρους που θα διέπουν μια ενδεχόμενη συμφωνία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης