Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πως επηρεάζουν την κρίσιμη διαπραγμάτευση οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Πως επηρεάζουν την κρίσιμη  διαπραγμάτευση οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις στο εσωκομματικό πεδίο θα προϊδεάσουν τους θεσμούς
Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος ,αλλά και οι καταγραφή «δυνάμεων» από την ψηφοφορία, καταδεικνύουν ότι αν και η εσωκομματική αντιπολίτευση και οι φωνές υπέρ της «ρήξης» δυναμώνουν στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ η προεδρική πλειοψηφία κρατά την υπεροχή, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι διαπραγματεύεται στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών αλλά πάντα εντός ευρωζώνης και χωρίς μονομερής ενέργειες από την πλευρά της.
Και μπορεί το κείμενο τροπολογία της «Αριστερής Πλατφόρμας» η οποία στο …παραπέντε συμμάχησε με την εσωκομματική τάση της Κομουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) να καταψηφίστηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η διαφορά των μόλις 20 ψήφων από το κείμενο της προεδρικής Πλειοψηφίας το οποίο υπερψηφίστηκε δεν πέρασε …απαρατήρητο από την ηγεσία.  
Άλλωστε, στις δυνάμεις της προεδρικές πλειοψηφίας προστέθηκε και η «κίνηση των 53» καθώς στο τελικό κείμενο προσαρτήθηκε η τροπολογία τους με την οποία ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση για αστοχίες σε «πολιτικές πρόσωπα και στην ρητορική».
Επιπλέον, η προεδρική πλειοψηφία ενέταξε στο κείμενο-απόφαση και συγκεκριμένη αναφορά για τις τέσσερις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση κίνηση η οποία εκλαμβάνεται ως δέσμευση ότι δεν θα υπαναχωρήσει από αυτές και πως δεν θα φέρει μια συμφωνία με «εκπτώσεις» στα ζητήματα που αφορούν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
Επιπλέον η κυβέρνηση μέσα από το κείμενο απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ξεκαθαρίζει ότι η όποια συμφωνία θα περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους και ένα ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Από τη μία οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής «δένουν τα χέρια» της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και πιστωτές με «ευελιξία» στα θέματα που αποτελούν τα αγκάθια για τα οποία δεν κλείνει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ρευστότητα, να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός η ακόμα και η στάση πληρωμών και εν τέλει να επέλθει στη χώρα η «κανονικότητα», αλλά από την άλλη οι ίδιες δεσμεύσεις αποτελούν και ένα «πρώτης τάξεως» επιχείρημα.
Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, οι ίδιες ακριβώς δεσμεύσεις οι οποίες αποτελούν και τον πύρινα της λαϊκής εντολής που έλαβε πριν τέσσερις μήνες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα στη διαπραγμάτευση και ως μέτρο άσκησης πίεσης κυρίως προς την πλευρά του ΔΝΤ.
Με άλλα λόγια οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις στο εσωκομματικό πεδίο θα προϊδεάσουν τους θεσμούς ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω στα «αγκάθια» «απαντώντας» έτσι στην υποψία των δανειστών ότι μπορεί και να …μπλοφάρει για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.  
Επιπλέον, θετικό είναι ότι παρότι τις τελευταίες ημέρες πολλά κυβερνητικά στελέχη με δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση του ΔΝΤ γιατί απλά δεν υπάρχει το ποσό στα κρατικά ταμεία, η συγκεκριμένη κίνηση η οποία περιγραφόταν ξεκάθαρα στην τροπολογία της «Αριστερής Πλατφόρμας» με την «ΚΟΕ» με την καταψήφιση της τροπολογίας των διαφωνούντων δεν πέρασε.
Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα με το τι θα κάνει η κυβέρνηση με τη δόση του ΔΝΤ ,δεν καταγράφηκε ως «θέσφατο» η ως «ειλημμένη απόφαση» η μη καταβολής της κάτι που δυναμίτιζε κυριολεκτικά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.
Τέλος, στα θετικά της απόφασης είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά η έξοδος από το ευρώ παρότι και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και πολλά στελέχη του κόμματος αλλά και βουλευτές ,όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας, πρότειναν ανοικτά την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ως τη μία και μόνη λύση.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης