Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυξάνονται οι εισηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές με ή χωρίς συμφωνία - Το παρασκήνιο

Αυξάνονται οι εισηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές με ή χωρίς συμφωνία - Το παρασκήνιο
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει να υπάρχει "ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο"
Εισηγήσεις να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές αν η συμφωνία δεν είναι «οικονομικά βιώσιμη και πολιτικά διαχειρίσιμη» δέχεται ο πρωθυπουργός από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αλλά και στενούς του συνεργάτες.
Άλλωστε και ο ίδιος επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μια συμφωνία η οποία δεν θα είναι στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών και ενιαία υπό την έννοια ότι θα περιλαμβάνει σαφή και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για το πότε θα ανοίγει η συζήτηση με τους εταίρους για την μετακύλιση του χρέους, αλλά και το αναπτυξιακό πακέτο που θα πρέπει να την συνοδεύει.
Ακόμα και στις ανεπίσημες διαρροές του Μεγάρου, όπου γίνεται λόγος για «συγγραφή του κειμένου συμφωνίας» με σαφείς αναφορές για το πλαίσιο των συμφωνηθέντων αλλά και των διαφωνιών, πάντα ξεκαθαρίζεται από τις κυβερνητικές πηγές  – κάτι που από πολλούς εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση προς τους δανειστές - πως «η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία» και πως «ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα».  
«Κάθε άλλη λύση που θα επιτείνει την δημοσιονομική ασφυξία και θα προβλέπει απλά μια ελάχιστη χρηματοδότηση δυο ή τριών μηνών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί δεν είναι λύση» αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας στους συνεργάτες του και ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο  ότι «αυτό που θα κρίνει το αν η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή και θα χαρακτηρίζεται από αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι να δίνει την προοπτική στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το βασικό κορμό των προγραμματικών της δεσμεύσεων σε βάθος τετραετίας και όχι να την συντηρήσει για λίγους μήνες».
«Η κυβέρνηση δεν έλαβε λαϊκή εντολή για να εισπράξει μια εκκρεμούσα δόση, η οποία μόλις που επαρκεί για την καταβολή των δανειακών υποχρεώσεων και να συρθεί μερικούς μήνες για να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο με καταστροφικά μέτρα» αναφέρει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της πλ. Κουμουνδούρου και συμπληρώνει ότι «το σημείο αναφοράς του Αλέξη Τσίπρα και συνολικά της κυβέρνησης και του κόμματος δεν είναι η διαχείριση και η παραμονή στην εξουσία αλλά η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος στη βάση της λαϊκής εντολής και του προγράμματος της ΔΕΘ».
Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και επικρατεί κλίμα αισιοδοξία ότι τελικά θα υπάρξει «αμοιβαία επωφελής» συμφωνία με τους εταίρους, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει να υπάρχει «ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο» με το Σύνταγμα να καθορίζει με πολύ αυστηρό τρόπο τις διαδικασίες για προσφυγή στις κάλπες.
Η κυβέρνηση παραιτείται, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να δίνει εκ νέου διερευνητικές εντολές σε όλα τα κόμματα.
Αν όλοι οι αρχηγοί των επτά κομμάτων αποδεχθούν να κρατήσουν την εντολή σχηματισμού για τρείς ημέρες αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν 21 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Αμέσως μετά ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και σε 21 ημέρες οφείλει να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί καθώς το μόνο κόμμα που ενδέχεται να πάρει την εντολή ειναι η Χ.Α.
Ως εκ τούτου το πολύ σε τέσσερις ημέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση που να τυγχάνει της μέγιστης δυνατής στήριξης των κομμάτων η οποία σε 21 ημέρες θα στήσει τις πρόωρες κάλπες.
Στο σκεπτικό της εισήγησης που δέχεται ο πρωθυπουργός εντάσσεται και η πίεση που αναμένεται να ασκηθεί προς την πλευρά των εταίρων και δανειστών από μία νέα ισχυρή λαϊκή εντολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενδέχεται να είναι αυτοδύναμος και να έχει εκλεγεί εντάσσοντας στην ρητορική του και την «ρήξη» με την ευρωζώνη.  Στην περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στο μέτρο του δυνατού να εξοφλεί τις δανειακές τις υποχρεώσεις, ώστε να μην οδηγηθεί σε κάλπες υπό καθεστώς πιστωτικούς γεγονότος».
Μια ακόμα εισήγηση που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία να επιχειρήσει να την περάσει έστω και οριακά από τη Βουλή να εξασφαλιστεί η ρευστότητα και να επέλθει η χώρα στην κανονικότητα και να προχωρήσει σε δεύτερο χρόνο σε εκλογές, αλλά πάντα πριν την πάροδο του 18μήνου ώστε να διεξαχθούν με λίστα.
Αυτό αποτελεί και ενός είδους πίεση προς τους εσωκομματικούς εκφραστές της ρήξης που γνωρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να μείνουν εκτός λίστας υποψηφίων.


Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης