Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έρχεται η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση - Όλα ανοιχτά ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας

Έρχεται η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση - Όλα ανοιχτά ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας
Πιο πιθανό το σενάριο των εκλογών…
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι – δανειστές θα καταλήξουν (ή τουλάχιστον θα έχουν δρομολογήσει την κατάληξη) σε μια συμφωνία.
Συμφωνία, η οποία θα επέλθει χωρίς να επιβεβαιωθεί κανένα από τα καταστροφολογικά σενάρια, όπως είναι π.χ η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ.
Ωστόσο, οι δρομολογούμενες εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά την ώρα της κρίσης και της αλήθειας για την κυβέρνηση.
Διότι η συμφωνία που θα έρθει, θα πρέπει να «περάσει» τόσο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Είναι η στιγμή που οι βουλευτές της κυβέρνησης Τσίπρα θα κληθούν ο καθένας προσωπικά να λάβει τις αποφάσεις του, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς κορωνίδες, χωρίς λαϊκισμούς.
Το «ναι» επί της ουσίας δίνει την έγκριση σε μια συμφωνία που κάθε άλλο παρά «συνάδει» με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά κρατά «ζωντανή» την χώρα και τις ελπίδες αφενός για την υλοποίηση κάποιων εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου για ένα καλύτερο αύριο.
Το «όχι» φαντάζει μεν «τίμιο» και «συμβατό» με τις προεκλογικές υποσχέσεις και τον προεκλογικό πολιτικό λόγο αλλά καθιστά εξαιρετικό δυσοίωνο το τι θα επακολουθήσει.
Όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την ίδια την χώρα, μια και η μη έγκριση της συμφωνίας – πέρα από τις οικονομικές συνέπειες - θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, ανοίγοντας το δρόμο είτε για πρόωρες εκλογές είτε για μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η συμφωνία ούτως ή άλλως θα περάσει από τη Βουλή (Το Ποτάμι έχει καταστήσει σαφές πως θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας).
Σενάρια που αν μη τι άλλο αφενός επιβεβαιώνουν τα περί «αριστερής παρένθεσης» και αφετέρου κορυφώνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την τύχη της χώρας και των πολιτών της.
Η αβεβαιότητα αυτή όμως δεν γίνεται άλλο ανεκτή από τους πολίτες.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και το πώς αυτή θα «πλασαριστεί» στους βουλευτές της κυβέρνησης και στην κοινή γνώμη είναι αυτό που θα κρίνει εν πολλοίς και τις εξελίξεις.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο χώρος για επικοινωνιακά «παιχνίδια», «τερτίπια» και πολιτικά «άλλοθι» δεν υπάρχει.
Η ώρα της αλήθειας και το τέλος των ψευδαισθήσεων φτάνει για την κυβέρνηση και τους βουλευτές της.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης