Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μerkel: Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για την Ελλάδα - Όχι στο Grexit - Λάθος η σύγκριση με την Lehman Brother’s

Μerkel: Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για την Ελλάδα - Όχι στο Grexit - Λάθος η σύγκριση με την Lehman Brother’s
"Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εξαρτάται από το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα" ανέφερε η Merkel
Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα ότι ο χρόνος τελειώνει, απέστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, εξαίροντας την ανάγκη επίσπευσης των διαπραγματεύσεων.
Στο περιθώριο της συνόδου των G7 στη Γερμανία, η Καγκελάριος προειδοποίησε πως δεν υπάρχει πολύ χρόνος για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως «κάθε μέρα μετράει».
Όπως διαβεβαίωσε, θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εξαρτάται από το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
«Πρόκειται για μία κοινή θέση μεταξύ των τριών θεσμών, η οποία επιβεβαιώθηκε και σήμερα» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, η Angela Merkel υποστήριξε πως είναι εντελώς λάθος η σύγκριση της κατάρρευσης της Lehman Brother’s με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η Καγκελάριος επιβεβαίωσε πως, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, θα έχει τριμερή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Francois Hollande.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, η Merkel βρίσκει τον Τσίπρα συμπαθητικό.
Κατανοεί ότι έχει μπροστά του ένα απίστευτα δύσκολο έργο και ότι δεν έχει εμπειρία διακυβέρνησης.
Θέλει να τον βοηθήσει».
Εξάλλου, σημειώνει η εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πολύ περισσότερη κατανόηση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό από την πλειοψηφία των Γερμανών, των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών ή τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Wolfgang Schaeuble με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, νωρίτερα στο Βερολίνο, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν διαπραγματεύτηκε με τον Γερμανό ομόλογό του αλλά συζήτησε.
Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει στη διαδικασία για εξεύρεση λύσης τις επόμενες μέρες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο:
«Ο κ. Schaeuble και εγώ είχαμε μία μακρά, παραγωγική συζήτηση.
Οι στιγμές είναι δύσκολες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την Ευρωζώνη και είναι καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ», ενώ έκανε λόγο και για «ιστορικό καθήκον».
«Έχουμε κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ο σκοπός ήταν η προσπάθεια να επιτύχουμε μία από κοινού σχεδιασμένη και συμφωνηθείσα λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο δυστυχώς βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια.
Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών, εβδομάδων μέχρι να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία».
«Δεν διαπραγματευόμασταν.
Θέταμε κοινό τόπο», απάντησε ο υπουργός ερωτώμενος εάν τέθηκε θέμα υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά.

Σφοδρή επίθεση του Βαρουφάκη στην Τρόικα

Σφοδρή επίθεση στους δανειστές της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Ο κ. Βαρουφάκης κατηγορεί τους πιστωτές ότι σαμποτάρουν την προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας και ξεδιπλώνει τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας.
Ειδικότερα όσον αφορά την πρόταση που υπέβαλαν οι δανειστές στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «μια τέτοια πρόταση την υποβάλεις μόνο αν δεν θες τη συμφωνία».
Οι θεσμοί επιμένουν στις αρχικές τους προτάσεις, σαν να μην πέρασαν τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ζητά η συμφωνία να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ένα πακέτο επενδύσεων, με τον κ. Βαρουφάκη να σημειώνει ότι αν δεν λυθούν συνολικά τα θέματα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η συμφωνία δεν αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, τότε το Grexit απλώς θα μετατεθεί για το 2021.

Obama προς Merkel: Λύση για την Ελλάδα

Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και βιώσιμη ανάπτυξη δήλωσε στο πλαίσιο της συνάντησης των G7 των 7 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη στην Βαυαρία της Γερμανίας ο B. Obama πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι Ελλάδα και δανειστές θα πετύχουν συμφωνία που δεν θα προκαλέσει αστάθεια στις αγορές.
Από την πλευρά της η A. Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδος απαιτούνται πολλά ακόμη να γίνουν ώστε να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
Η Merkel δήλωσε ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και απαιτούνται πολλά να γίνουν ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Την ίδια στιγμή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών M. Sapin δήλωσε από την συνάντηση των G7 οτι «η πιθανότητα ενός Grexit θα ήταν η χειρότερη καταστροφή που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα».
Συμπλήρωσε όμως ότι, ένα Grexit «θα ήταν μια οικονομική καταστροφή και για όλους εμάς», αλλά τόνισε ότι η διαγραφή του Ελληνικού χρέους θεωρείται «ακατανόητη».
Θεωρεί δε πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα ως τα τέλη Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης