Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μerkel, Hollande, Τσίπρας εντατικοποιούν τη διαπραγμάτευση και κλειδώνουν πολύ άμεσα τη συμφωνία, με πλεόνασμα 1%

Μerkel, Hollande, Τσίπρας εντατικοποιούν τη διαπραγμάτευση και κλειδώνουν πολύ άμεσα τη συμφωνία, με πλεόνασμα 1%
Νέα συνάντηση Τσίπρα - Juncker σήμερα στις Βρυξέλλες - Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα του χρέους
(upd18) Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές - πιθανότατα με μερική εκταμίευση της δόσης, εννιάμηνη παράταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016, λύση για το χρέος, αλλά χωρίς νέο δάνειο - οδηγείται η Ελλάδα. Νέα συνάντηση θα έχει σήμερα, Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας με τον J.C. Juncker. Κύριος στόχος η επίτευξη συμφωνίας με χρονικό ορίζοντα το τακτικό Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Η ύστατη απόπειρα για την επίτευξη συμφωνίας πραγματοποιήθηκε κατά την τριμερή συνάντηση μεταξύ τoυ πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel και του Γάλλου προέδρου Fr. Hollande, η οποία διήρκησε δύο ώρες (ξεκίνησε στις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης 10/6 και ολοκληρώθηκε στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα).
Την ανάγκη να υπάρξει βιώσιμη λύση για την Ελλάδα - ανάγκη την οποία έχει αντιληφθεί πλέον η Ευρώπη - εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande.
Όπως τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η συνάντηση έγινε σε καλό και φιλικό κλίμα.
Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως "Θέλουμε μία λύση βιώσιμη, μία λύση όπου η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια".
Προσπαθήσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει πως πλέον η ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση.
Θέλουμε μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα, με ένα βιώσιμο χρέος, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Μαξίμου: Στόχος η έγκαιρη συμφωνία

Σε συμφωνία για εντατικοποίηση της διαδικασίας γεφύρωσης των διαφορών κατέληξαν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande.
Όπως αποκαλύπτουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.


View image on Twitter


Βερολίνο: Merkel, Ηollande και Tσίπρας συμφώνησαν πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ενταθούν
Merkel, Hollande και Tσίπρας συμφώνησαν πως οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα πρέπει να ενταθούν, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, στον απόηχο της συνάντησης των τριών ηγετών.
Κατόπιν της δίωρης συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του Βερολίνου υπογράμμισε πως Merkel, Hollande και Tσίπρας συμφώνησαν πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πρέπει να ενταθούν.
«Υπήρξε ομόφωνη συμφωνία ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση» αναφέρει η χαρακτηριστικά ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.
Έτερος αξιωματούχος του Βερολίνου, ο οποίος ήταν παρών στις σημερινές επαφές της Καγκελαρίου, διέτεινε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα.
Ας σημειωθεί πως η Angela Merkel αποχώρησε από το κτήριο της Συνόδου, δίχως να προβεί σε δηλώσεις.
Η μόνη λέξη που εκφώνησε, απευθυνόμενη προς τους δημοσιογράφους, ήταν... «καληνύχτα»


Embedded image permalink


Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, σαφές μήνυμα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να συμφωνήσει άμεσα με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνησης, απέστειλαν η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande.
Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου - και πριν ξεκινήσει η τριμερής συνάντηση - Merkel και Hollande φέρεται να διεμήνυσαν στον Αλ. Τσίπρα πως «η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές και να σταματήσει να διεκδικεί ηπιότερα μέτρα».
Με βάση τελευταίες πληροφορίες, η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel είναι έτοιμη να συναινέσει σε μερική συμφωνία με την Ελλάδα, με σταδιακή εκταμίευση της δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί για την υλοποίηση μιας τουλάχιστον μεγάλης μεταρρύθμισης.
Όπως όλα δείχνουν, επόμενη ημερομηνία ορόσημο για το ελληνικό ζήτημα είναι το τακτικό Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Το www.bankingnews.gr στις 8 Ιουνίου αποκάλυψε ότι υπάρχει πηγή κεφαλαίων 28 δισεκ. την οποία η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς να δανειστεί.

1)Τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ που κατέχει ο ESM μαζί με το 1,2 δισεκ. των κερδών του ΤΧΣ.
2)Τα 7,2 δισεκ., της τελευταία δόσης του δεύτερου προγράμματος
3)Τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων
4)Αύξηση του προγράμματος Juncker από 2 σε 5 δισεκ με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά
5)Αύξηση των εντόκων από 14,9 σε 18 δισεκ..
6)Στις πηγές δεν περιλαμβάνονται τα όποια πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνει η Ελλάδα.
Συνολικά η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει 28 δισεκ. χωρίς να δανειστεί ούτε 1 ευρώ σε νέο δάνειο αλλά θα αξιοποιήσει τις παλαιές πηγές εσόδων.
Ωστόσο υπάρχει και παραλλαγή αυτής της πρότασης των 28 δισεκ. χωρίς νέο δάνειο
1)Τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ που κατέχει ο ESM μαζί με τα 1,2 δισεκ. των κερδών του ΤΧΣ.
2)Τα 3,3 δισεκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Κεντρικές τράπεζες 1,92 δισεκ. αφορούν το 2014 και 1,4 δισεκ. το 2015.
3)Αύξηση των εντόκων γραμματίων από 14,9 δισεκ. στα 18 δισεκ. ευρώ.
4)Από την μετακύλιση ομολόγων agreement on net financial assets ANFA ύψους 3,5 δισεκ. τα οποία δεν υπέστησαν haircuts με το PSI+.
Η μετακύλιση ωστόσο απαιτεί ειδική διαδικασία σε συνεννόηση με τους κατόχους.
5)Την μετάθεση καταβολής τόκων 4 δισεκ. από το πρώτο δάνειο του EFSF των 50 δισεκ.
Η Ελλάδα στην μια ή άλλη περίπτωση δεν θα συνάψει νέο δάνειο αλλά θα στηριχθεί σε παλαιές πηγές χρηματοδότησης.

Ο ρόλος του ESM
O ESM μπορεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην χρηματοδότηση της Ελλάδος και στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Εναλλακτικά ο ESM θα μπορούσε
1)Ο ESM με τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα γιατί εντάσσονται στο πρώτο και δεύτερο δάνειο θα μπορούσε να πληρώσει τα 1,53 δισεκ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ταυτόχρονα ο ESM θα πληρώσει στις 20 Ιουλίου τα 3,49 δισεκ. και στις 20 Αυγούστου τα 3,18 δισεκ. ευρώ τα δύο ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Τα 1,53 δισεκ. προς το ΔΝΤ μπορούν να πληρωθούν συνολικά έως τις 30 Ιουνίου.
Με βάση τον σχεδιασμό
2)O ESM θα μπορούσε να καλύψει όλες τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις της Ελλάδος ειδικά προς το ΔΝΤ τα 1,53 δισεκ. και τα 6,7 δισεκ. προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου.
3)Ο ESM θα μπορούσε μετά την συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει έως τώρα το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Σε σύνολο 35 δισεκ. που είναι το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα από το ΔΝΤ, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 27 δισεκ. μαζί με την δόση των 7,2 δισεκ. ή 20 δισεκ. χωρίς την δόση.
O ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 20 δισεκ. στο ΔΝΤ.
4)Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει και όλες τις υποχρεώσεις της Ελλάδος προς την ΕΚΤ που ανέρχονται σε 27 δισεκ.
Αν αφαιρεθούν τα 6,7 δισεκ. ελληνικά ομόλογα στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου του 2015 απομένουν περίπου 21 δισεκ.
Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει την ΕΚΤ και η Ελλάδα να συνάψει νέο δάνειο προφανώς με καλύτερους όρους από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Dijsselbloem: Ελάχιστα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά για να υπάρξει συμφωνία
Αισιόδοξος πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα εγκριθεί στο τακτικό Eurogroup της 18ης Ιουνίου εμφανίστηκε ο Jereon Dijsselbloem.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως η συμφωνία πιθανώς θα εγκριθεί στο τακτικό Eurogroup του Ιουνίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την επόμενη Πέμπτη.
Όπως εξήγησε, απομένουν ελάχιστα ζητήματα που χρήζουν διευθέτησης, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία με την Αθήνα.
Συνεζίοντας, διέτεινε πως απαιτείται ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες τεχνικές διαβουλεύσεις, προτού η συμφωνία τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup.
«Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης» συμπλήρωσε, αν και ξεκαθάρισε πως η πρόσφατη αναθεωρημένη λίστα της Αθήνας δεν ήταν επαρκής.
Παράλληλα, εξήγησε πως οι πιστωτές προτιμούν να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης συμφωνίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί μία ενιαία λύση.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο τρίτου προγράμματος βοήθειας, εξήγησε πως «δεν γίνεται να διαπραγματευόμαστε για το μέλλον, εάν δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη για το παρόν».

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Παράταση του προγράμματος κατά 9 μήνες έως τον Μάρτιο του 2016 ζητά η Ελλάδα
Την παράταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή μέχρι και τον Μάρτιο του 2016 - όταν ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ - διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των τελευταίων 24ώρων, αλλά και τις πληροφορίες που από καιρό έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr.
Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά διεκδικεί την πληρωμή των ομολόγων των 6,7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, μέσω του ESM, πρόταση η οποία επίσης έχει γίνει γνωστή από καιρό.
«Η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη και έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πρόθυμη να αποδεχθεί πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015 η Ελλάδα - Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές
Πρόθυμη να αποδεχθεί ακόμη υψηλότερο στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος εμφανίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με ανεπίσημες διαρροές, τις οποίες ωστόσο διαψεύδουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις διαρροές, η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ το 2015.
Η τελευταία ελληνική πρόταση έκανε λόγο για πλεόνασμα στο 0,75% το 2015, 1,75% για το 2016 και 2,5% για το 2017.
Ωστόσο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να διαψεύσουν την εν λόγω πληροφορία.
"Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στο θέμα των πλεονασμάτων.
Η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της", σχολιάζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Μοscovici: Η συμφωνία είναι πιο κοντά, από ποτέ
Την άρδην αλλαγή κλίματος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε πως πλέον η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι πιο κοντά, από ποτέ.
«Πιστεύω περισσότερο από ποτέ ότι η συμφωνία είναι πιθανή αν όλοι δείξουν την ανάλογη πολιτική επιθυμία» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 
«Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για την Ελλάδα» κατέληξε ο P. Moscovici.

Ελλάδα και Κομισιόν εργάζονται με στόχο την σύγκληση έκτακτου Eurogroup
Με στόχο την άμεση σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup φαίνεται πως εργάζονται τις τελευταίες ώρες Ελλάδα και Κομισιόν.
Κατόπιν και της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον J.C. Juncker, οι διαπραγματεύσεις κινούνται σε θετική τροχιά, με τη συμφωνία να φαντάζει το πιθανότερο σενάριο.
Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Οικονομικού Γερμανικού Πρακτορείου (MNI), Αθήνα και Βρυξέλλες εργάζονται πλέον με στόχο την άμεση σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα. 
Με βάση τελευταίες πληροφορίες, η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel είναι έτοιμη να συναινέσει σε μερική συμφωνία με την Ελλάδα, με σταδιακή εκταμίευση της δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί για την υλοποίηση μιας τουλάχιστον μεγάλης μεταρρύθμισης.

Νέα κίνηση ευελιξίας από τη Merkel
Περαιτέρω ευελιξία προς την Ελλάδα ενδέχεται να επιδείξει η Angela Merkel, η οποία εξετάζει το σενάριο σταδιακής εκταμίευσης των εναπομεινάντων χρημάτων, εφόσον βέβαια, η Αθήνα δεσμευτεί για την υλοποίηση τουλάχιστον μίας μεγάλης οικονομικής μεταρρύθμισης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο Γερμανούς αξιωματούχους, η Καγκελάριος εξετάζει το ενδεχόμενο εκταμίευσης ορισμένων χρημάτων προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί για την υλοποίηση τουλάχιστον μίας μεγάλης οικονομικής μεταρρύθμισης.
«Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση, τότε θα μπορούσε να ξεκλειδώσει ένα μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας» εξηγούν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται για δηλώσεις, οι οποίες υποδηλώνουν την περαιτέρω ευελιξία της Γερμανίας προς όφελος της Ελλάδας.
«Ο Τσίπρας θα μπορούσε για αρχή να προχωρήσει σε μία τουλάχιστον μεγάλη μεταρρύθμιση, προκειμένου να λάβει τα απαιτούμενα χρήματα και να αποφύγει τη χρεοκοπία» αναφέρουν οι γερμανικές πηγές.
Πάντως, αποφεύγουν να διευκρινίσουν ποια ακριβώς είναι η επιθυμητή μεταρρύθμιση.
«Για να πειστούν οι πιστωτές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, ο Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει σε απτές δράσεις, καταθέτοντας νομοσχέδια στην ελληνική Βουλή» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως εάν η Αθήνα κινηθεί γρήγορα, τότε η εκταμίευση των χρημάτων θα μπορούσε να γίνει έως τις αρχές Ιουλίου.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, οι Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν θετική γνώμη, υπό την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα ευθυγραμμίζονται με το κείμενο συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Πάντως, δηλώνουν άγνοια επί του χρονικού μεγέθους μίας πιθανής επέκτασης του προγράμματος.

Διαψεύδει το Βερολίνο τα περί ευελιξίας προς την Ελλάδα
Η Γερμανία θα αποδεχθεί μία συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα τυγχάνει της έγκρισης και των τριών θεσμών, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, απαντώντας στα δημοσιεύματα περί ευελιξίας του Βερολίνου προς την Αθήνα.
Αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε πως η Merkel θα ανάψει το πράσινο «φως» στην εκταμίευση των χρημάτων εάν η Ελλάδα δεσμευτεί για την υλοποίηση τουλάχιστον μίας μεταρρύθμισης, ο εκπρόσωπος του Βερολίνου σχολίασε ότι «η Γερμανία θα αποδεχθεί μία πρόταση και των τριών θεσμών».
«Όλα τα άλλα είναι απλές επινοήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως η Merkel θα συναντηθεί με τον Τσίπρα και τον Juncker, μετά το δείπνο εργασίας της ευρωπαϊκής συνόδου.

Συνάντηση Τσίπρα - Juncker
Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο J.C. Juncker, βάζοντας τέλος στη σεναριολογία περί ρήξης των δύο πολιτικών.
Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Νοτίου Αμερικής και της Καραϊβικής.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο.
H συνάντηση επιβεβαιώθηκε και από την Κομισιόν.
Το θετικό κλίμα πάντως, είχε προδιαγραφεί από την υποδοχή που επιφύλασσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.
Παρά το κλίμα οργής απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες από την πλευρά του προέδρου της Κομισιόν, σήμερα υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα με το γνωστό, θερμό του ύφος.
Νωρίτερα, πάντως για οργή του Jean Claude Juncker απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, έκανε λόγο δημοσίευμα του γερμανικού WDR που επικαλείται το ΑΠΕ.
Όπως ανέφερε, επικαλούμενο κύκλους της Ε.Ε. ο Juncker ήταν πολύ θυμωμένος σε μια εσωτερική συνεδρίασή της Κομισιόν.
Η αιτία ήταν, ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις δεν ήταν αρκετά επαρκείς.
"Δεν συμπεριφέρονται έτσι εντός της Ε.Ε.", φέρεται να φώναξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Το πρώτο μήνυμα Merkel - Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος
Αέρα αισιοδοξίας σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της φέρνει με νέες δηλώσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. 
Ειδικότερα, η Merkel επανέλαβε ότι στόχος παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ, έπειτα από σχετική ερώτηση, σχολίασε ότι μία συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι πιθανή.
«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα τρόπος», δήλωσε με νόημα η Καγκελάριος της Γερμανίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι τεχνικές συνομιλίες, μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών πρέπει να συνεχιστούν.


Embedded image permalink


Ηοllande: Να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα

Στο μεταξύ, εκκληση για επιτάχυνση και γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη».
Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει «να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε» σε συμφωνία.

Νωρίτερα επικράτησε σύγχυση ως προς τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής.
Βερολίνο και Παρίσι δεν επιβεβαιώνουν την τριμερή συνάντηση.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση Τσίπρα – Merkel δεν επιβεβαιώνεται.
Επίσης το πρακτορείο Reuters επικαλείται γαλλικές πηγές οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των τριών ηγετών.
«Δεν προβλέπεται καμία συνάντηση σε αυτή τη φάση, θα δούμε τι θα συμβεί όταν φθάσουμε εκεί», ανέφερε η γαλλική πηγή αναφερόμενη στην άφιξη των ηγετών στις Βρυξέλλες, σήμερα, Τετάρτη.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, απαντώντας στο μπαράζ πληροφοριών γαλλικών και γερμανικών μέσων, που μεταδίδουν ότι η συνάντηση Τσίπρα με Merkel και Hollande ενδεχομένως να μη γίνει, σημείωνε πως δεν έχουν καμία τέτοια ενημέρωση, όπως επίσης δεν έχουν και την απάντηση των θεσμών στις νέες προτάσεις που κατέθεσαν το βράδυ της Δευτέρας.
Ως εκ τούτου συμπλήρωσε ότι αν και περιμένουν να γίνει η συνάντηση, όλα είναι ανοιχτά.
Μάλιστα η ίδια κυβερνητική πηγή τόνιζε πως δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους μεταδίδεται αυτή η πληροφορία.
Χτες πάντως δεν ήταν λίγα τα ξένα ενημερωτικά δίκτυα που μετάδιδαν πως για να γίνει η συνάντηση θα πρέπει να υπάρχει μια βασική σύγκλιση, για να έχει νόημα η συνάντηση των τριών ηγετών.


(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, ώρα 19:41)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης