Ο Schaeuble φέρεται να προετοιμάζει τους Γερμανούς βουλευτές για το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών
(upd14)Εν μέσω διάχυτου φόβου για ελληνική τραγωδία, νέα απόπειρα άρσης του αδιεξόδου μεταξύ Ελλάδας και δανειστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης, για το οποίο ωστόσο ο πήχης των προσδοκιών έχει μειωθεί δραματικά, αφού δεν αναμένεται πλέον συμφωνία.
Ωστόσο Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία, με στόχο τη σύνταξη αναθεωρημένων προτάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης, καθώς πληθαίνουν τα εφιαλτικά σενάρια περί ρήξης, χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Οι κ. κ. Juncker και Tσίπρας είχαν 10λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν πως εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, καθώς εκτιμάται πως θα ανοίξει μία νέα συζήτηση, πάνω σε μία νέα βάση.
Άλλωστε, οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία νέα πρόταση εκ μέρους της Κομισιόν.
Έτερες πηγές διαμηνύουν, ωστόσο, πως η Κομισιόν είναι εκείνη που αναμένει νέες αντιπροτάσεις εκ μέρους της Αθήνας.
Βερολίνο: Η Γερμανία θέλει λύση – Η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί σκληρά
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει τη σκληρή εργασία της Ελλάδας, υποστήριξε ο διευθυντής της Καγκελαρίας της Γερμανίας.
Ειδικότερα, ο Peter Altmaier υπογράμμισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί μια λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι και η ελληνική κυβέρνηση από την δική της πλευρά εργάζεται σκληρά για μια τέτοια λύση.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι επόμενες ενέργειες θα αποφασιστούν μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Bαρουφάκης: Aπίθανη η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup καθώς απαιτείται πολιτική λύση
Aπίθανη χαρακτηρίζει την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
"Eίναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης καθώς η λύση για το ελληνικό ζήτημα απαιτεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και συγκεκριμένα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων", δηλώνει ο Γ. Βαρουφάκης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Yπενθυμίζεται εδώ ότι ο Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται στη Γαλλία το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεκριμένα στο Παρίσι, προκειμένου να έχει επαφές με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, A. Gurria, για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.
"Eίναι ηθικό καθήκον της κυβέρνησης να καταλήξει πολύ, πολύ γρήγορα (very, very quickly) σε συμφωνία με τους δανειστές", πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως εξήγησε, μπορεί να θεωρείται απίθανη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο αυριανό Eurogroup, ωστόσο είναι βέβαιο πως η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα θέσει τις βάσεις για συνέχιση των συζητήσεων.
Ερωτηθείς για την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, την οποία απέρριψε το πρωί της Τετάρτης η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου ως απαράδεκτη, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε με νόημα: "Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΤτΕ, αρκεί και η ΤτΕ να σέβεται την κυβέρνηση".
Dombrovskis: Ελληνικές προτάσεις αναμένει η Κομισιόν - Καλή βάση για συμφωνία η πρόταση των δανειστών
Καλή βάση για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών χαρακτήρισε, κατά τις πληροφορίες, την πρόταση των δανειστών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis.
"Η πρόταση των θεσμών είναι μια καλή βάση για συμφωνία, καθώς οι δανειστές έχουν επιδείξει μεγάλη ευελιξία, κυρίως σε ό,τι αφορά την αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, από 3% για το 2015 στο 1%", δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Περιμένουμε ελληνικές προτάσεις", πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα μέτρα που θα φέρει η ελληνική πλευρά για να αντικαταστήσει τον υψηλό ΦΠΑ σε ηλεκτρικό και τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει τις δεύτερες πιο υψηλές αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, υπονοώντας ότι μπορούν να γίνουν περικοπές στον συγκεκριμένο τομέα, για να ισοσκελίσουν άλλες δαπάνες.
"Είναι σημαντικό να μας πει η Ελλάδα όχι μόνο τι δεν θέλει να κάνει, αλλά και τι θέλει να κάνει", τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
"Συγχρόνως υπάρχουν κράτη μέλη που είναι ανήσυχα, με τον χρόνο να τελειώνει.
Υπάρχουν συζητήσεις που δεν είναι τόσο θετικές για την έκβαση των γεγονότων αλλά η Επιτροπή δεν επικεντρώνεται σε αυτές".
Δυναμιτίζει το κλίμα ο Schaeuble
Στο μεταξύ, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα των τελευταίων ωρών οι νέες διαρροές που έρχονται από τη Γερμανία.
Όπως αποκαλύπτουν ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, αναμένεται να μιλήσει σε Γερμανούς βουλευτές και να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο Schaeuble αναμένεται να προετοιμάσει τους Γερμανούς βουλευτές για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα...
Όπως προκύπτει από τις ίδιες διαρροές, ο Schaeuble αναμένεται να γνωστοποιήσει προς τους Γερμανούς βουλευτές πως είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών...
Επιθέσεις φιλίας από το Βερολίνο ή απειλές από τον Schaeuble;
Στο μεταξύ, νωρίτερα, εύλογα ερωτηματικά προκάλεσαν οι ξαφνικές επιθέσεις φιλίας της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα που όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι εφικτή μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Είναι εμφανές ότι οι ξαφνικές επιθέσεις φιλίας της Γερμανίας κρύβουν σκοπιμότητες, προκειμένου να μην καρπωθεί το Βερολίνο μια τεράστια αποτυχία και ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.
Η Γερμανία προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της, επιχειρώντας να καταδείξει ότι την απασχολεί η ευημερία της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος της Merkel δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του Schaeuble του Γερμανού ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup.
Η διαφοροποίηση όμως του Schaeuble είναι εμφανής...
Από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Eurogroup ο J. Dijsselbloem με έμμεσες προειδοποιητικές δηλώσεις θολώνει το κλίμα.
Ο Dijsselbloem δήλωσε ότι οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα είναι απόρροια του κινδύνου χρεοκοπίας και ότι οι εκροές θα σταματήσουν αν υπάρξει συμφωνία.
Ταυτόχρονα δήλωσε ότι ακόμη και αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, οι υποχρεώσεις της δεν αλλάζουν, το χρέος της πρέπει να αποπληρωθεί.
Ορισμένοι αξιολογούν την "επίθεση φιλίας" της Γερμανίας προς την Ελλάδα ως αποποίηση ευθύνης για ότι επακολουθήσει.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η Γερμανία θέλει να διαφυλλάξει τα νώτα της, ότι δεν ευθύνεται για την ελληνική τραγωδια.
Λίγο νωρίτερα σχεδόν πολεμικό έτεινε να καταστεί το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, εν μέσω μπαράζ εφιαλτικών σεναρίων για χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ και capital controls.
Οι ζυμώσεις για το ελληνικό ζήτημα είναι πυρετώδεις και λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς ο χρόνος εξαντλείται και μάλιστα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Από το βράδυ της Τρίτης επανήλθαν στο προσκήνιο σενάρια περί διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα το Σάββατο 20 Ιουνίου, σε περίπτωση νέου αδιεξόδου στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Στο επίκεντρο του Euro Working Group που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τρίτης τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ωστόσο, κατά τις πληροφορίες, δεν συνέβη κάτι σημαντικό που να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων και να διαμορφωθούν χαρακτηριστικά συμφωνίας ενόψει του Eurogroup.
Αναμένεται παρέμβαση Merkel που θα ρίχνει την ευθύνη της αποτυχίας στην Ελλάδα - Dijsselbloem: Και με Grexit το χρέος παραμένει
Παρέμβαση για την Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ενόψει του αυριανού Eurogroup, στην οποία αναμένεται να αποδόσει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση σε ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem δηλώνει ότι ακόμη και αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, το χρέος της θα παραμείνει.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, αύριο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η καγκελάριος της Γερμανίας θα προβεί σε κυβερνητική ανακοίνωση σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Ιουνίου.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναφερθεί στην Ελλάδα.
Αναμένεται να διακηρύξει και πάλι την προσήλωσή της στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και ότι θα ζητήσει από την Αθήνα να επιδείξει συμβιβαστική διάθεση.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στόχος της είναι να ονοματίσει τους υπεύθυνους σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών οδηγηθούν μια ακόμα φορά σε αδιέξοδο.
Και εκείνοι βρίσκονται κατά την άποψή της στην Αθήνα.
Dijsselbloem: Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ το χρέος της παραμένει - Αναμένουμε νέα ελληνική πρόταση
Η διαγραφή, του συνόλου ή μέρους, του ελληνικού χρέους δεν είναι επιθυμητή, υπογράμμισε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου του 2015, ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ακόμα και αν μια χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, το χρέος της παραμένει.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η Ελλάδα άλλαξε την πορεία των διαπραγματεύσεων στα τέλη του Μαΐου, οδηγώντας σε εκτροχιασμό των συνομιλιών στη συνάντηση στις 3 Ιουνίου».
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η τελική συμφωνία για την Ελλάδα δεν μπορεί να απέχει από το κείμενο συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ επανέλαβε ότι οι πιστωτές περιμένουν καινούριες εναλλακτικές προτάσεις συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση.
Ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης, ο Dijsselbloem χαρακτήρισε τις πιθανότητες «πολύ περιορισμένες», καθώς οι διαφορές ελληνικής κυβέρνησης-εταίρων παραμένουν μεγάλες.
Στόχος μας παραμένει μια αξιόπιστη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία θα αντικατοπτρίζει τόσο την ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα, όσο και την ελληνική, ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, φέρεται να δήλωσε, ακόμα, ο ολλανδός αξιωματούχος.
Τέλος, σχολίασε ότι η ολλανδική κυβέρνηση επιθυμεί την συνεχιζόμενη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό ζήτημα.
Προειδοποίηση Schulz: Εκτιμώ πως έξοδος από το ευρώ σημαίνει και έξοδος από την ΕΕ
«Εκτιμώ ότι έξοδος από το ευρώ, μεταφράζεται και ως έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, με το σχόλιό του να νοείται ως προειδοποίηση στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ, πλην της Δανίας και της Βρετανίας, δεσμεύονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, να χρησιμοποιούν το ευρώ, ενώ δεν υπάρχει δικλείδα, καμία νομική οδός για όσες επιθυμήσουν να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη.
Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Eurogroup της 18ης Ιουνίου
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 18 Ιουνίου, καθώς ακόμα δεν έχει κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και πλησιάζει τόσο η ημερομηνία πληρωμής της ενοποιημένης δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1,53 δισ. ευρώ αλλά και η λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης, και τα δύο στις 30 Ιουνίου.
Εκτός από το θέμα της Ελλάδας τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα απασχολήσουν επίσης η Πορτογαλία και η πορεία της μετά το πρόγραμμα διάσωσης και η 6η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην Πορτογαλία θα παρουσιαστούν τα βασικά αποτελέσματα της 2ης αξιολόγησης της διαδικασίας επιτήρησης μετά το πρόγραμμα διάσωσης, που στόχο έχει να παρακολουθεί τις δημοσιονομικές εξελίξεις μέχρι η χώρα να αποπληρώσει τουλάχιστον το 75% της οικονομικής βοήθειας.
Επίσης αναμένεται δήλωση του ΔΝΤ καθώς επίσης της Κομισιόν και της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας στην Πορτογαλία.
Όσον αφορά στην Κύπρο το Eurogroup θα συζητήσει τα αποτελέσματα της 6ης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Και για την Κύπρο αναμένεται δήλωση από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ,
Ακόμα θα παρουσιαστεί έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομική κατάσταση γενικά στην Ευρωζώνη.
Αντικρουόμενες δηλώσεις ενόψει Eurogroup
Αντικρουόμενες είναι οι δηλώσεις ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem δηλώνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης, χαρακτηρίζοντας εφικτή τη συμφωνία, ανώνυμες πηγές της Ευρωζώνης τις οποίες επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζουν τυπική διαδικασία το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα λόγω της ελληνικής εκκρεμότητα, ο Dijsselbloem ζητά να αναβληθεί η εκλογή νέου προέδρου στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη και δεν θα επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση.
Και αυτό γιατί η Ευρώπη επιθυμεί να εμμείνει στη ρητορική της που υποστηρίζει ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», από την οποία αναμένουν πρωτοβουλίες και εναλλακτικές προτάσεις.
Πενταμερής στις Βρυξέλλες
Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο και της κρίσιμης συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk.
Δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα, φέρεται να δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Tusk, ωστόσο δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών είναι βέβαιο ότι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν για το ελληνικό ζήτημα.
Η συνάντηση των τεσσάρων αξιωματούχων ήταν γεύμα εργασίας, με πρωτοβουλία του Juncker, ενώ οι πληροφορίες θέλουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να πραγματοποίησαν και τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Draghi.
Οι εξελίξεις έχουν καταστεί δραματικές, στη σκιά των πληροφοριών που διαρρέουν και οι οποίες αποκαλύπτουν πως, σε επίπεδο Euro Working Group, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έχουν εξετάσει τα λιγότερο ευνοικά σενάρια για την Ελλάδα, όπερ σημαίνει ότι εξετάστηκε το σενάριο της χρεοκοπίας, της στάσης πληρωμών και των capital controls.
«Τα λιγότερο ευνοϊκά σενάρια» έχουν συζητηθεί για την Ελλάδα σε τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, όπως ανέφερε επί λέξη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν V. Dombrovskis, δίνοντας το στίγμα της κρισιμότητας των στιγμών που θα καθορίσουν την τύχη της Ελλάδας.
Η Ελλάδα πρέπει να επικοινωνήσει «τι θέλει να κάνει», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 18 Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι στο Eurogroup δεν θα κατατεθεί νέα ελληνική πρόταση....άρα το Eurogroup δεν θα λάβει καμία απόφαση για την Ελλάδα.
Bloomberg: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Σάββατο 20 Ιουνίου εξετάζουν οι Ευρωπαίοι
Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, αποκλειστικά για το θέμα της Ελλάδας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική έκβαση στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το σενάριο που εξετάζεται τις τελευταίες ώρες είναι εκείνο της διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιουνίου.
Νωρίτερα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή 19 Ιουνίου, μια μέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup, ωστόσο οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν.
Τώρα τα σενάρια επανέρχονται, ωστόσο κάνουν λόγο για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Σάββατο...
Κυβερνητική πηγή: Το ΔΝΤ θα πληρωθεί, εάν η κυβέρνηση βρει τα χρήματα
Δέσμευση πως η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καταβληθεί κανονικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν τα χρήματα, μετέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
"Η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ, εάν τα καταφέρει", τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται εδώ πως μετά το αίτημα της κυβέρνησης για ενοποίηση των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου σε μια δόση, η Αθήνα πρέπει να καταβάλλει 1,53 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα είναι έτοιμη να καταθέσει νέα πρόταση προς τους δανειστές για το συνταξιοδοτικό.
Ωστόσο η ίδια πηγή αναφέρει πως ακόμη και η νέα πρόταση δύσκολα θα φτάσει τις αξιώσεις των δανειστών για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ από το μέτωπο των συντάξεων.
Η Ελλάδα αναζητά τα 1,53 δισ. για να πληρώσει το ΔΝΤ και να κερδίσει χρόνο στη διαπραγμάτευση
Η Ελλάδα αναζητά τα 1,53 δισ. για να πληρώσει το ΔΝΤ και να κερδίσει χρόνο στη διαπραγμάτευση.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, παρότι έχει διαμηνύει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ, παρ’ όλα αυτά αναζητά τρόπους ώστε να βρει τα 1,53 δισ. ευρώ και να κερδίσει χρόνο στη διαπραγμάτευση.
Παρ’ ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται 30 Ιουνίου, άρα χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η χώρα θα είναι τελείως εκτεθειμένη, παρόλα αυτά η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες 48 ώρες είναι να βρει τα 1,53 δισ. ευρώ.
Στάση πληρωμών της Ελλάδος εντός ευρώ, capital controls στις 27 Ιουνίου και μηχανισμούς πρόληψης της ΕΕ εξέτασε το EWG
Στάση πληρωμών της Ελλάδος εντός ευρώ, capital controls στις 27 Ιουνίου και όχι 20 Ιουνίου αλλά και τρόπους πρόληψης του πανικού που δυνητικά μπορεί να επικρατήσει από μια ελληνική χρεοκοπία συζητήθηκε στο Euro Working Group.
Με βάση πηγή, που επικαλείται πληροφόρηση από ενημερωμένους κύκλους των Βρυξελλών «η ΕΕ προετοιμάζεται για την ελληνική χρεοκοπία εντός ευρώ.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι απαθής σε αυτό το σενάριο.
Στο Euro Working group εξετάστηκε όχι μόνο το σενάριο της στάσης πληρωμών της Ελλάδος που σημαίνει χρεοκοπία εντός ευρώ, αλλά και το σενάριο επιβολής capital controls, ως μηχανισμός αναγκαιότητας και αποτροπής της κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών.
Ως πιθανή ημερομηνία αναφέρθηκε η 27η Ιουνίου όχι το Σάββατο 20 Ιουνίου αλλά το επόμενο και σίγουρα νωρίτερα από τις 4 Ιουλίου.
Η επιλογή της Ελλάδος είναι συμφωνία.
Αν δεν δεχθεί πλήρως την πρόταση Juncker θα πτωχεύσει εντός ευρώ.
Παράλληλα εξετάστηκαν και εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά σχέδια για το πώς η ΕΕ θα απορροφήσει τους κραδασμούς του σοκ που θα προκαλέσει μια ελληνική χρεοκοπία και πως θα αποτρέψει την επέκταση της ελληνικής κρίσης.
Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα εις βάρος της Ελλάδος και η τελευταία ευκαιρία είναι πλέον η 18η Ιουνίου στο τακτικό Eurogroup.
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν θα θάψει τη δημοκρατία, ενώ έκανε λόγο για πολιτική σκοπιμότητα όσον αφορά την επιμονή για μειώσεις συντάξεων.
(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 16 Ιουνίου 2015, ώρα 18:19)
www.bankingnews.gr
Ωστόσο Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία, με στόχο τη σύνταξη αναθεωρημένων προτάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης, καθώς πληθαίνουν τα εφιαλτικά σενάρια περί ρήξης, χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Οι κ. κ. Juncker και Tσίπρας είχαν 10λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν πως εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, καθώς εκτιμάται πως θα ανοίξει μία νέα συζήτηση, πάνω σε μία νέα βάση.
Άλλωστε, οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία νέα πρόταση εκ μέρους της Κομισιόν.
Έτερες πηγές διαμηνύουν, ωστόσο, πως η Κομισιόν είναι εκείνη που αναμένει νέες αντιπροτάσεις εκ μέρους της Αθήνας.
Βερολίνο: Η Γερμανία θέλει λύση – Η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί σκληρά
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει τη σκληρή εργασία της Ελλάδας, υποστήριξε ο διευθυντής της Καγκελαρίας της Γερμανίας.
Ειδικότερα, ο Peter Altmaier υπογράμμισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί μια λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι και η ελληνική κυβέρνηση από την δική της πλευρά εργάζεται σκληρά για μια τέτοια λύση.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι επόμενες ενέργειες θα αποφασιστούν μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Bαρουφάκης: Aπίθανη η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup καθώς απαιτείται πολιτική λύση
Aπίθανη χαρακτηρίζει την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
"Eίναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης καθώς η λύση για το ελληνικό ζήτημα απαιτεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και συγκεκριμένα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων", δηλώνει ο Γ. Βαρουφάκης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Yπενθυμίζεται εδώ ότι ο Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται στη Γαλλία το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεκριμένα στο Παρίσι, προκειμένου να έχει επαφές με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, A. Gurria, για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.
"Eίναι ηθικό καθήκον της κυβέρνησης να καταλήξει πολύ, πολύ γρήγορα (very, very quickly) σε συμφωνία με τους δανειστές", πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως εξήγησε, μπορεί να θεωρείται απίθανη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο αυριανό Eurogroup, ωστόσο είναι βέβαιο πως η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα θέσει τις βάσεις για συνέχιση των συζητήσεων.
Ερωτηθείς για την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, την οποία απέρριψε το πρωί της Τετάρτης η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου ως απαράδεκτη, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε με νόημα: "Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΤτΕ, αρκεί και η ΤτΕ να σέβεται την κυβέρνηση".
Dombrovskis: Ελληνικές προτάσεις αναμένει η Κομισιόν - Καλή βάση για συμφωνία η πρόταση των δανειστών
Καλή βάση για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών χαρακτήρισε, κατά τις πληροφορίες, την πρόταση των δανειστών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis.
"Η πρόταση των θεσμών είναι μια καλή βάση για συμφωνία, καθώς οι δανειστές έχουν επιδείξει μεγάλη ευελιξία, κυρίως σε ό,τι αφορά την αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, από 3% για το 2015 στο 1%", δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Περιμένουμε ελληνικές προτάσεις", πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα μέτρα που θα φέρει η ελληνική πλευρά για να αντικαταστήσει τον υψηλό ΦΠΑ σε ηλεκτρικό και τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει τις δεύτερες πιο υψηλές αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, υπονοώντας ότι μπορούν να γίνουν περικοπές στον συγκεκριμένο τομέα, για να ισοσκελίσουν άλλες δαπάνες.
"Είναι σημαντικό να μας πει η Ελλάδα όχι μόνο τι δεν θέλει να κάνει, αλλά και τι θέλει να κάνει", τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
"Συγχρόνως υπάρχουν κράτη μέλη που είναι ανήσυχα, με τον χρόνο να τελειώνει.
Υπάρχουν συζητήσεις που δεν είναι τόσο θετικές για την έκβαση των γεγονότων αλλά η Επιτροπή δεν επικεντρώνεται σε αυτές".
Δυναμιτίζει το κλίμα ο Schaeuble
Στο μεταξύ, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα των τελευταίων ωρών οι νέες διαρροές που έρχονται από τη Γερμανία.
Όπως αποκαλύπτουν ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, αναμένεται να μιλήσει σε Γερμανούς βουλευτές και να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο Schaeuble αναμένεται να προετοιμάσει τους Γερμανούς βουλευτές για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα...
Όπως προκύπτει από τις ίδιες διαρροές, ο Schaeuble αναμένεται να γνωστοποιήσει προς τους Γερμανούς βουλευτές πως είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών...
Επιθέσεις φιλίας από το Βερολίνο ή απειλές από τον Schaeuble;
Στο μεταξύ, νωρίτερα, εύλογα ερωτηματικά προκάλεσαν οι ξαφνικές επιθέσεις φιλίας της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα που όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι εφικτή μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Είναι εμφανές ότι οι ξαφνικές επιθέσεις φιλίας της Γερμανίας κρύβουν σκοπιμότητες, προκειμένου να μην καρπωθεί το Βερολίνο μια τεράστια αποτυχία και ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.
Η Γερμανία προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της, επιχειρώντας να καταδείξει ότι την απασχολεί η ευημερία της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος της Merkel δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του Schaeuble του Γερμανού ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup.
Η διαφοροποίηση όμως του Schaeuble είναι εμφανής...
Από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Eurogroup ο J. Dijsselbloem με έμμεσες προειδοποιητικές δηλώσεις θολώνει το κλίμα.
Ο Dijsselbloem δήλωσε ότι οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα είναι απόρροια του κινδύνου χρεοκοπίας και ότι οι εκροές θα σταματήσουν αν υπάρξει συμφωνία.
Ταυτόχρονα δήλωσε ότι ακόμη και αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, οι υποχρεώσεις της δεν αλλάζουν, το χρέος της πρέπει να αποπληρωθεί.
Ορισμένοι αξιολογούν την "επίθεση φιλίας" της Γερμανίας προς την Ελλάδα ως αποποίηση ευθύνης για ότι επακολουθήσει.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η Γερμανία θέλει να διαφυλλάξει τα νώτα της, ότι δεν ευθύνεται για την ελληνική τραγωδια.
Λίγο νωρίτερα σχεδόν πολεμικό έτεινε να καταστεί το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, εν μέσω μπαράζ εφιαλτικών σεναρίων για χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ και capital controls.
Οι ζυμώσεις για το ελληνικό ζήτημα είναι πυρετώδεις και λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς ο χρόνος εξαντλείται και μάλιστα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Από το βράδυ της Τρίτης επανήλθαν στο προσκήνιο σενάρια περί διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα το Σάββατο 20 Ιουνίου, σε περίπτωση νέου αδιεξόδου στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Στο επίκεντρο του Euro Working Group που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τρίτης τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ωστόσο, κατά τις πληροφορίες, δεν συνέβη κάτι σημαντικό που να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων και να διαμορφωθούν χαρακτηριστικά συμφωνίας ενόψει του Eurogroup.
Αναμένεται παρέμβαση Merkel που θα ρίχνει την ευθύνη της αποτυχίας στην Ελλάδα - Dijsselbloem: Και με Grexit το χρέος παραμένει
Παρέμβαση για την Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ενόψει του αυριανού Eurogroup, στην οποία αναμένεται να αποδόσει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση σε ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem δηλώνει ότι ακόμη και αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, το χρέος της θα παραμείνει.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, αύριο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η καγκελάριος της Γερμανίας θα προβεί σε κυβερνητική ανακοίνωση σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Ιουνίου.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναφερθεί στην Ελλάδα.
Αναμένεται να διακηρύξει και πάλι την προσήλωσή της στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και ότι θα ζητήσει από την Αθήνα να επιδείξει συμβιβαστική διάθεση.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στόχος της είναι να ονοματίσει τους υπεύθυνους σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών οδηγηθούν μια ακόμα φορά σε αδιέξοδο.
Και εκείνοι βρίσκονται κατά την άποψή της στην Αθήνα.
Dijsselbloem: Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ το χρέος της παραμένει - Αναμένουμε νέα ελληνική πρόταση
Η διαγραφή, του συνόλου ή μέρους, του ελληνικού χρέους δεν είναι επιθυμητή, υπογράμμισε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου του 2015, ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ακόμα και αν μια χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, το χρέος της παραμένει.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η Ελλάδα άλλαξε την πορεία των διαπραγματεύσεων στα τέλη του Μαΐου, οδηγώντας σε εκτροχιασμό των συνομιλιών στη συνάντηση στις 3 Ιουνίου».
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η τελική συμφωνία για την Ελλάδα δεν μπορεί να απέχει από το κείμενο συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ επανέλαβε ότι οι πιστωτές περιμένουν καινούριες εναλλακτικές προτάσεις συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση.
Ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης, ο Dijsselbloem χαρακτήρισε τις πιθανότητες «πολύ περιορισμένες», καθώς οι διαφορές ελληνικής κυβέρνησης-εταίρων παραμένουν μεγάλες.
Στόχος μας παραμένει μια αξιόπιστη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία θα αντικατοπτρίζει τόσο την ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα, όσο και την ελληνική, ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, φέρεται να δήλωσε, ακόμα, ο ολλανδός αξιωματούχος.
Τέλος, σχολίασε ότι η ολλανδική κυβέρνηση επιθυμεί την συνεχιζόμενη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό ζήτημα.
Προειδοποίηση Schulz: Εκτιμώ πως έξοδος από το ευρώ σημαίνει και έξοδος από την ΕΕ
«Εκτιμώ ότι έξοδος από το ευρώ, μεταφράζεται και ως έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, με το σχόλιό του να νοείται ως προειδοποίηση στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ, πλην της Δανίας και της Βρετανίας, δεσμεύονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, να χρησιμοποιούν το ευρώ, ενώ δεν υπάρχει δικλείδα, καμία νομική οδός για όσες επιθυμήσουν να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη.
Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Eurogroup της 18ης Ιουνίου
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 18 Ιουνίου, καθώς ακόμα δεν έχει κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και πλησιάζει τόσο η ημερομηνία πληρωμής της ενοποιημένης δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1,53 δισ. ευρώ αλλά και η λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης, και τα δύο στις 30 Ιουνίου.
Εκτός από το θέμα της Ελλάδας τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα απασχολήσουν επίσης η Πορτογαλία και η πορεία της μετά το πρόγραμμα διάσωσης και η 6η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην Πορτογαλία θα παρουσιαστούν τα βασικά αποτελέσματα της 2ης αξιολόγησης της διαδικασίας επιτήρησης μετά το πρόγραμμα διάσωσης, που στόχο έχει να παρακολουθεί τις δημοσιονομικές εξελίξεις μέχρι η χώρα να αποπληρώσει τουλάχιστον το 75% της οικονομικής βοήθειας.
Επίσης αναμένεται δήλωση του ΔΝΤ καθώς επίσης της Κομισιόν και της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας στην Πορτογαλία.
Όσον αφορά στην Κύπρο το Eurogroup θα συζητήσει τα αποτελέσματα της 6ης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Και για την Κύπρο αναμένεται δήλωση από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ,
Ακόμα θα παρουσιαστεί έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομική κατάσταση γενικά στην Ευρωζώνη.
Αντικρουόμενες δηλώσεις ενόψει Eurogroup
Αντικρουόμενες είναι οι δηλώσεις ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem δηλώνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης, χαρακτηρίζοντας εφικτή τη συμφωνία, ανώνυμες πηγές της Ευρωζώνης τις οποίες επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζουν τυπική διαδικασία το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα λόγω της ελληνικής εκκρεμότητα, ο Dijsselbloem ζητά να αναβληθεί η εκλογή νέου προέδρου στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη και δεν θα επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση.
Και αυτό γιατί η Ευρώπη επιθυμεί να εμμείνει στη ρητορική της που υποστηρίζει ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», από την οποία αναμένουν πρωτοβουλίες και εναλλακτικές προτάσεις.
Πενταμερής στις Βρυξέλλες
Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο και της κρίσιμης συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk.
Δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα, φέρεται να δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Tusk, ωστόσο δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών είναι βέβαιο ότι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν για το ελληνικό ζήτημα.
Η συνάντηση των τεσσάρων αξιωματούχων ήταν γεύμα εργασίας, με πρωτοβουλία του Juncker, ενώ οι πληροφορίες θέλουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να πραγματοποίησαν και τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Draghi.
Οι εξελίξεις έχουν καταστεί δραματικές, στη σκιά των πληροφοριών που διαρρέουν και οι οποίες αποκαλύπτουν πως, σε επίπεδο Euro Working Group, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έχουν εξετάσει τα λιγότερο ευνοικά σενάρια για την Ελλάδα, όπερ σημαίνει ότι εξετάστηκε το σενάριο της χρεοκοπίας, της στάσης πληρωμών και των capital controls.
«Τα λιγότερο ευνοϊκά σενάρια» έχουν συζητηθεί για την Ελλάδα σε τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, όπως ανέφερε επί λέξη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν V. Dombrovskis, δίνοντας το στίγμα της κρισιμότητας των στιγμών που θα καθορίσουν την τύχη της Ελλάδας.
Η Ελλάδα πρέπει να επικοινωνήσει «τι θέλει να κάνει», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 18 Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι στο Eurogroup δεν θα κατατεθεί νέα ελληνική πρόταση....άρα το Eurogroup δεν θα λάβει καμία απόφαση για την Ελλάδα.
Bloomberg: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Σάββατο 20 Ιουνίου εξετάζουν οι Ευρωπαίοι
Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, αποκλειστικά για το θέμα της Ελλάδας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική έκβαση στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το σενάριο που εξετάζεται τις τελευταίες ώρες είναι εκείνο της διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιουνίου.
Νωρίτερα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή 19 Ιουνίου, μια μέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup, ωστόσο οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν.
Τώρα τα σενάρια επανέρχονται, ωστόσο κάνουν λόγο για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Σάββατο...
Κυβερνητική πηγή: Το ΔΝΤ θα πληρωθεί, εάν η κυβέρνηση βρει τα χρήματα
Δέσμευση πως η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καταβληθεί κανονικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν τα χρήματα, μετέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
"Η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ, εάν τα καταφέρει", τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται εδώ πως μετά το αίτημα της κυβέρνησης για ενοποίηση των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου σε μια δόση, η Αθήνα πρέπει να καταβάλλει 1,53 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα είναι έτοιμη να καταθέσει νέα πρόταση προς τους δανειστές για το συνταξιοδοτικό.
Ωστόσο η ίδια πηγή αναφέρει πως ακόμη και η νέα πρόταση δύσκολα θα φτάσει τις αξιώσεις των δανειστών για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ από το μέτωπο των συντάξεων.
Η Ελλάδα αναζητά τα 1,53 δισ. για να πληρώσει το ΔΝΤ και να κερδίσει χρόνο στη διαπραγμάτευση
Η Ελλάδα αναζητά τα 1,53 δισ. για να πληρώσει το ΔΝΤ και να κερδίσει χρόνο στη διαπραγμάτευση.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, παρότι έχει διαμηνύει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ, παρ’ όλα αυτά αναζητά τρόπους ώστε να βρει τα 1,53 δισ. ευρώ και να κερδίσει χρόνο στη διαπραγμάτευση.
Παρ’ ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται 30 Ιουνίου, άρα χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η χώρα θα είναι τελείως εκτεθειμένη, παρόλα αυτά η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες 48 ώρες είναι να βρει τα 1,53 δισ. ευρώ.
Στάση πληρωμών της Ελλάδος εντός ευρώ, capital controls στις 27 Ιουνίου και μηχανισμούς πρόληψης της ΕΕ εξέτασε το EWG
Στάση πληρωμών της Ελλάδος εντός ευρώ, capital controls στις 27 Ιουνίου και όχι 20 Ιουνίου αλλά και τρόπους πρόληψης του πανικού που δυνητικά μπορεί να επικρατήσει από μια ελληνική χρεοκοπία συζητήθηκε στο Euro Working Group.
Με βάση πηγή, που επικαλείται πληροφόρηση από ενημερωμένους κύκλους των Βρυξελλών «η ΕΕ προετοιμάζεται για την ελληνική χρεοκοπία εντός ευρώ.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι απαθής σε αυτό το σενάριο.
Στο Euro Working group εξετάστηκε όχι μόνο το σενάριο της στάσης πληρωμών της Ελλάδος που σημαίνει χρεοκοπία εντός ευρώ, αλλά και το σενάριο επιβολής capital controls, ως μηχανισμός αναγκαιότητας και αποτροπής της κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών.
Ως πιθανή ημερομηνία αναφέρθηκε η 27η Ιουνίου όχι το Σάββατο 20 Ιουνίου αλλά το επόμενο και σίγουρα νωρίτερα από τις 4 Ιουλίου.
Η επιλογή της Ελλάδος είναι συμφωνία.
Αν δεν δεχθεί πλήρως την πρόταση Juncker θα πτωχεύσει εντός ευρώ.
Παράλληλα εξετάστηκαν και εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά σχέδια για το πώς η ΕΕ θα απορροφήσει τους κραδασμούς του σοκ που θα προκαλέσει μια ελληνική χρεοκοπία και πως θα αποτρέψει την επέκταση της ελληνικής κρίσης.
Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα εις βάρος της Ελλάδος και η τελευταία ευκαιρία είναι πλέον η 18η Ιουνίου στο τακτικό Eurogroup.
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν θα θάψει τη δημοκρατία, ενώ έκανε λόγο για πολιτική σκοπιμότητα όσον αφορά την επιμονή για μειώσεις συντάξεων.
(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 16 Ιουνίου 2015, ώρα 18:19)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών