Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λαπαβίτσας: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράψει μνημόνιο τελείωσε - Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης

Λαπαβίτσας: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράψει μνημόνιο τελείωσε - Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι ένα είδος Μπολσεβικισμού - Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα τονίζει ο Λαπαβίτσας
(upd3) Με άρθρο του στην ιστοσελίδα Jacobinmag ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές ενώ προβαίνει σε σύγκριση της ελληνικής πρότασης και των δανειστών.
Προειδοποιεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί το μνημόνιο θα τελειώσει, ενώ αναφέρει ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Όπως αναφέρει το άρθρο « οι συζητήσεις για το χρέος ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές έχουν γίνει πιο πυκνές και πιο γρήγορες τις τελευταίες ημέρες μετά την απόρριψη της ατζέντας που πρότεινε ο Α. Τσίπρας».
Ο Κ. Λαπαβίτσας υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στη χώρα που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά.
Καταθέτει μάλιστα την άποψη του για τα υπόλοιπα κόμματα λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει θέμα ηγεσίας, το Ποτάμι δεν είναι αξιόπιστο, το ΠΑΣΟΚ αργοπεθαίνει, το ΚΚΕ βρίσκεται σε τέλμα θολού αριστερισμού και η Χρυσή Αυγή έχει εκτροχιαστεί κοινωνικά και εθνικά.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο κόμμα της αριστεράς, γεγονός που διατυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Στη συνέχεια ο Κ. Λαπαβίτσας παραθέτει τις 9 προτάσεις της κυβέρνησης και τις 10 προτάσεις των δανειστών.

Συγκρίνοντας τις 9 ελληνικές προτάσεις και τις 10 προτάσεις των δανειστών

Η ελληνική πρόταση

1. Η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% το 2015, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι προβλέψεις αυτές είναι αναμφισβήτητα χαμηλότερες από τις ακραίες προτάσεις 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 της κυβέρνησης της ΝΔ. 

2. Για την επίτευξη των πλεονασμάτων 2015-2016, όπου δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ρεαλιστική πρόβλεψη, η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τους φόρους.
Το σημαντικότερο μέτρο συνίσταται σε τρία επίπεδα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)  συγκεκριμένα 6,5%, 11% και 23% με τα φάρμακα που λαμβάνουν το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή και τα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό στο 11%.

3. Η κυβέρνηση προτείνει επίσης την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης π.χ. με την ειδική εισφορά επί των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, ενός φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων,  να πληρωθούν οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, ενός φόρου πολυτελείας, και άλλα φορολογικά μέτρα.

4. Εκτός από τα φορολογικά μέτρα, η κυβέρνηση προτείνει ιδιωτικοποιήσεις ύψους 3,2 δισ για το 2015  και 201616, ιδιωτικοποιήσεις ύψους  2,1 δισεκ για το 2017 με 2019 και 10,8 δισ για την περίοδο μετά το 2020.

5. Σε ό, τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, οι προτάσεις περιλαμβάνουν την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για το 2015 - 16 και σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης μέχρι την ηλικία των 62 ετών.

6. Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και μετά το τέλος του 2016 και να αποκαταστήσει τους μισθούς στα επίπεδα του 2010.

7. Όσον αφορά τα "κόκκινα δάνεια" υπάρχει  πρόταση για τη σύσταση  ομάδας εργασίας για να σχεδιάσει μέτρα.

8. Η κυβέρνηση επίσης εισάγει μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα.

9. Τέλος, η κυβέρνηση προτείνει δύο μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους 2015-16.

Πρώτον, το 2015 να αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM

Δεύτερον μεταξύ 2015-16 τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα πρέπει να εξοφληθούν, από τα  κεφάλαια του ESM
Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το συνολικό ποσό των νέων δανείων, αλλά λογικά θα είναι κοντά στα 50 δισ.
Σε αυτή τη βάση, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές τον Μάρτιο του 2016.
Η κυβέρνηση ζητά επίσης «τα θεσμικά όργανα» να εξετάσουν ένα πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης κατά την περίοδο 2016-2021

Οι προτάσεις των θεσμών προς την Ελλάδα

1. Τα «θεσμικά όργανα» απαιτούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017, 3,5% το 2018 και 3,5% για κάθε έτος που ακολουθεί.
Οι στόχοι αυτοί δεν είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους της ελληνικής πλευράς, έτσι υπάρχει μια σιωπηρή παραδοχή ότι οι προηγούμενοι στόχοι ήταν ανέφικτοι. 
Θα υπάρξει ένα καθεστώς λιτότητας για πολλά χρόνια στο μέλλον.

2. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία για το 2015 θα έχει πρωτογενές έλλειμμα -0,66%. 
Οι θεσμοί δεν αποδέχονται τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς ως προς τα έσοδα.

3. Οι θεσμοί προτείνουν δύο συντελεστές 23% και 11% ενώ οι εκπτώσεις που ισχύουν στα νησιά θα πρέπει να καταργηθούν.

4. Οι θεσμοί ζητούν πολλά δρακόντεια μέτρα φορολόγησης, όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών - συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης καυσίμων - για τους αγρότες και τερματισμό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Επίσης ζητούνται προσαρμογές στην αντικειμενική αποτίμηση της περιουσίας, έτσι ώστε ο φόρος ακίνητης περιουσίας να αποδίδει τα ίδια έσοδα το 2015 και το 2016, δηλαδή  2,650 δισεκ.  ετησίως.

5. Εκτός από τα φορολογικά μέτρα, οι θεσμοί ζητούν μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με περικοπές δαπανών της τάξης του 0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ το 2015 και 1% το 2016. Αυτό σημαίνει  συνταξιοδότηση στα 67 για όσους άρχισαν να λαμβάνουν σύνταξη μετά τις 30 Ιανουαρίου του 2015.

6. Οι θεσμοί προτείνουν μια σειρά από άλλα μέτρα για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης και προώθηση της ανεξαρτησίας για τους μηχανισμούς είσπραξης των φόρων.

7. Όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα, προτείνουν μια διαδικασία διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις μαζικές απολύσεις και απεργίες βάσει του μοντέλου «βέλτιστων πρακτικών».

8. Ζητούν επίσης την απελευθέρωση ορισμένων  αγορών κυρίως στην παραγωγή και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας.

9. Επιπλέον, απαιτούν συστηματική συνέχιση των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων του ΟΣΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, Εγνατίας Οδού, το λιμάνι του Πειραιά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

10. Τέλος, οι θεσμοί δεν κάνουν καμία αναφορά για την  αναδιάρθρωση του χρέους ή σε ένα πρόγραμμα επενδύσεων και ανάπτυξης.

Οι δανειστές επιμένουν σε σκληρή και "υψηλής ποιότητας" φορολογία για το σκοπό της εξασφάλισης πρωτογενών πλεονασμάτων.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδος.
Η ευρωπαϊκή ελίτ μπορεί να μιλάει ευγενικά, αλλά όταν έρθει η ώρα οι ευγενικοί  διαπραγματευτές μπορεί να γίνουν σκληροί, αδιάλλακτοι και κυνικοί.
Αυτός είναι ο τρόπος που δημιουργήθηκαν οι αυτοκρατορίες στο παρελθόν.
Δεν υπάρχει καμία «πολιτική διαπραγματεύσεων» που στηρίζονται στις προσωπικές συμφωνίες μεταξύ των ηγετών.
Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο οι πολιτικές θέσεις δημιουργούνται μέσω των θεσμών και μηχανισμών.
Εάν η Ελλάδα συμφωνήσει με τους όρους που επιβάλλονται από τους δανειστές, η Ελλάδα θα επιστρέψει ουσιαστικά στο καθεστώς των μνημονίων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συστηματική ανάπτυξη, η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, η ανισότητα θα αυξηθεί, η χώρα θα γεράσει και η Ελλάδα θα  μετατραπεί σε ένα ασήμαντο παρία της διεθνούς σκηνής.
Εάν υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία, ο χρόνος θα λειτουργήσει εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα υπάρχει περιθώριο για εσωτερικό διάλειμμα από τη διαφθορά και την ίντριγκα και χωρίς τη δυνατότητα της κοινωνικής αλλαγής.
Θα σημάνει καταστροφή τόσο για τη χώρα όσο και για την Αριστερά.
Η εκροή των καταθέσεων έχει λάβει διαστάσεις μαμούθ.
Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
H Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης