Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico: Η Ελλάδα τελικά θα συνθηκολογήσει – Θα υπογράψει συμφωνία όπως την απαιτούν οι δανειστές

tags :
Politico: Η Ελλάδα τελικά θα συνθηκολογήσει – Θα υπογράψει συμφωνία όπως την απαιτούν οι δανειστές
Οι Έλληνες δεν θέλουν Grexit, η Merkel δεν έχει χάσει την υπομονή της με την Ελλάδα
Την θέση ότι η Ελλάδα τελικά θα συνθηκολογήσει και θα υπογράψει μια συμφωνία, όπως την απαιτούν οι δανειστές διατυπώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico.
«Τα καλά νέα είναι ότι καθώς το τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα πλησιάζει, το πιο αισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί.
Τα άσχημα νέα είναι ότι και αυτό το σενάριο θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για την Ελλάδα» αναφέρει στο άρθρο της η Megan Greene, οικονομολόγος από τη Manulife Asset Management.
«Ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει με τα όποια αιτήματα των δανειστών προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία της χώρας και καταφέρει να κρατήσει το κόμμα και την κυβέρνησή του ενωμένη, η Ελλάδα θα έχει μπροστά της έναν δύσκολο δρόμο προκειμένου να εξασφαλίσει -ενδεχομένως- τη βιώσιμη ανάπτυξη» επισημαίνει η Greene.
Αφού αναφέρεται στις προειδοποιήσεις και στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους ότι ο χρόνος τελειώνει για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία θα εξασφαλίσει και την απαραίτητη ρευστότητα στην Ελλάδα, το άρθρο υπογραμμίζει πως η «ημέρα που θα τελειώσει το παιχνίδι» δεν είναι τόσο κοντά ακόμα καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι η προσεχής Πέμπτη, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup.
«Η πραγματική προθεσμία είναι η ημέρα που η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα.
Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να ενοποιήσει τις δόσεις του δανείου της στο ΔΝΤ και να τις καταβάλλει όλες μαζί στο τέλος του μήνα και ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας λήγει στις 30 Ιουνίου, η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί και να επικυρωθεί από τα διάφορα κοινοβούλια μέχρι τότε.
Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένει κανείς κάποια συμφωνία νωρίτερα» τονίζει η Greene.
Όπως αναφέρει υπάρχουν δύο παράγοντες που ενισχύουν την αισιοδοξία ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί.
«Πρώτον, και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, σχεδόν το 80% των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία εντολή να οδηγήσει την χώρα εκτός Ευρωζώνης.
Δεύτερον, αν και αναφέρεται ότι οι περισσότεροι από τη γερμανική κυβέρνηση έχουν χάσει την υπομονή τους με την Ελλάδα, η καγκελάριος Angela Merkel δεν την έχει χάσει.
Ως προστατευόμενη του Helmut Kohl, ενός εκ των αρχιτεκτόνων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η Merkel δεν θέλει να «στιγματιστεί» ότι επέτρεψε την αρχή της διάλυσης της Ευρωζώνης.
Η Merkel δεν υπήρξε ποτέ τόσο πολιτικά ισχυρή στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Στο τέλος της ημέρας, η γερμανική κυβέρνηση θα υποκύψει στη θέληση της Merkel» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το άρθρο, όταν και εφόσον προκύψει μια συμφωνία, αυτή θα μοιάζει αρκετά με τους όρους που η Merkel, ο Hollande, ο Draghi και ο Juncker έθεσαν κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο στις 2 Ιουνίου.
«Ύστερα από μήνες αναποφασιστικότητας από την πλευρά της Ελλάδας, αυτοί οι «παίκτες» αποφάσισαν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι σε θέση να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, οπότε αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να το κάνουν οι ίδιοι» τονίζει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης