Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης (Ποτάμι): Δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας

Θεοδωράκης (Ποτάμι): Δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας
Η Ελλάδα χρειάζεται μια καθαρή συμφωνία με την Ευρώπη τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού
Την άποψη πως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών δεν είναι προς όφελος ούτε της Ευρώπης ούτε της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle και ερωτηθείς αν θεωρεί πιο πιθανή μία συνολική συμφωνία τώρα ή μία παράταση της τρέχουσας συμφωνίας για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, ο κ.Θεοδωράκης είπε:
«Δεν μετέχω όπως ξέρετε στις διαπραγματεύσεις, άρα μόνο προβλέψεις μπορώ να κάνω, παρότι έχω μιλήσει και με τον κ. Juncker και με τον κ. Schulz και με τον κ. Τσίπρα.
Νομίζω όμως ότι είναι λίγο απίθανο να πει κάποιος, ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες.
Προφανώς θα υπάρχει λοιπόν μία μικρή συμφωνία, η οποία μετά θα μας οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη συμφωνία, μετά από κάποιο διάστημα» υπογράμμισε ο κ.Θεοδωράκης.
Σε ερώτηση για το εάν αποτελεί κίνηση τακτικής η σκλήρυνση της στάσης των δύο πλευρών ή δεν θεωρείται πλέον πιθανή η επίτευξη συμφωνίας ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την ελπίδα να μην συμπεριφέρονται ως τζογαδόροι κάποιοι είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη.
«Ελπίζω να μην σκέπτονται κάποιοι, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη, ότι πρέπει να συμπεριφέρονται σε ένα τόσο σοβαρό θέμα ως τζογαδόροι, δηλαδή να χρησιμοποιούν μπλόφες, για να μπορούν να αποκομίζουν οφέλη.
Ελπίζω.
Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος.
Το σίγουρο είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία, μία καθαρή συμφωνία με την Ευρώπη, και νομίζω ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να απαλλαχθεί από το άγχος που δημιουργεί η εκκρεμότητα με την Ελλάδα» τόνισε ο κ.Θεοδωράκης.
«Νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος, ο συντριπτικά περισσότερος κόσμος ξέρετε, έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Και επίσης ο κόσμος στην Ελλάδα έχει απηυδήσει από αυτήν την καθυστέρηση.
Άρα το να κάθεται Το Ποτάμι να κωλυσιεργεί, εάν το τάδε δεν είναι όσο θα θέλαμε καλό, νομίζω ότι δεν είναι προς όφελος ούτε του ελληνικού λαού, ούτε της Ευρώπης.
Προσέξτε τώρα: είναι σίγουρο ότι αυτή η συμφωνία θα έχει πολλές αδυναμίες γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε.
Για μας, η συμφωνία έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.
Από κει και πέρα, για να γίνω τολμηρός, ακόμα και μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την απουσία συμφωνίας αυτή τη στιγμή» τόνισε ο κ.Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό, για τις εργασιακές σχέσεις, για έναν κερδοφόρο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle αίσθηση προκαλεί η πρότασή του για κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
«Όπως είναι τα προβλήματα σήμερα, απαιτούν από όλους μας ειλικρίνεια.
Το να χαϊδεύουμε αυτιά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο.
Θα πρέπει κάποια στιγμή οι πολιτικοί να αποφασίσουν ότι ο ρόλος που τους αρμόζει δεν είναι του κονφερασιέ που λέει ευχάριστα πράγματα, αλλά του ανθρώπου που προσπαθεί τις συγκεκριμένες στιγμές να δώσει τις πιο λογικές και κοντά στην κοινωνία λύσεις.
Άρα ναι: είπαμε ότι θα πρέπει να κόψουμε τις πρόωρες συντάξεις, όπως είπαμε το επίσης δυσάρεστο για μερικούς, ότι θα πρέπει μέχρι να ορθοποδήσει η χώρα να υπάρχει ανώτατη σύνταξη.
Δεν μπορεί να υπάρχουν συντάξεις 3.000 ευρώ και να συζητάμε για να κόψουμε τις συντάξεις των 400 ευρώ...» τόνισε ο κ.Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει ότι τα προβλήματα της χώρας δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει ευθύνη του παλαιού πολιτικού συστήματος.
«Ξέρετε, οι Έλληνες πολιτικοί οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε ένα βάραθρο.
Τεράστια χρέη, τεράστια δάνεια, τεράστια ελλείμματα.
Κι όταν κάποια στιγμή αυτό αποκαλύφθηκε, δεν είχαν τη δύναμη και την τόλμη να βρουν λύσεις.
Σηκώσανε λοιπόν τα χέρια ψηλά, απευθύνθηκαν στο ΔΝΤ, σε ανθρώπους που απλώς ήταν μάνατζερ άλλων οργανισμών και είπανε «δώστε μας μία λύση για τη χώρα».
Νομίζω ότι το υπεύθυνο θα ήταν ένας πολιτικός, αν θέλει να λέγεται πολιτικός στη χώρα του, να έχει ο ίδιος εκπονήσει λύσεις για τη χώρα του.
Αυτό δεν το έκαναν ποτέ οι έλληνες πολιτικοί κι αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία του ελληνικού πολιτικού συστήματος» είπε ο κ.Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν θέλει εκλογές.
«Δεν θέλω να γίνονται εκλογές και ξανά εκλογές στη χώρα.
Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε έναν ευρωπαϊκό βηματισμό.
Οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.
Είπα όμως, ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να δώσει μία λύση, αν ο Αλέξης Τσίπρας νιώσει ότι εξαρτάται πάρα πολύ στην καθημερινή του κυβερνητική πρακτική από κάποιες παράταιρες συνιστώσες, οι οποίες τον τραβούν πότε προς την ακροδεξιά, πότε προς την ακροαριστερά, τότε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να προσφύγει στις εκλογές.
Θα είναι μία τίμια λύση.
Θα ήθελα να μπορεί να πάρει τις αποφάσεις χωρίς να έχει διλήμματα.
Αλλά αν τα διλήμματα είναι τόσα πολλά που δεν μπορεί να πάρει τις αποφάσεις, δεν έχουμε άλλον δρόμο από τις εκλογές» υπογράμμισε ο κ.Θεοδωράκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης