Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρά τις γκρίνιες οι κυβερνητικοί βουλευτές θα ψηφίσουν την συμφωνία - Επίφοβοι 7-8 βουλευτές

tags :
Παρά τις γκρίνιες οι κυβερνητικοί βουλευτές θα ψηφίσουν την συμφωνία - Επίφοβοι 7-8 βουλευτές
Τυχόν καταψήφιση της συμφωνίας δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις από εκλογές μέχρι … οικουμενική κυβέρνηση
Μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία στην οποία φαίνεται πως οδεύει η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές, το ενδιαφέρον στρέφεται στους βουλευτές της κυβέρνησης και στο εάν θα την στηρίξουν ή όχι στη Βουλή.
Η κυβέρνηση έχει σήμερα τη στήριξη 162 βουλευτών (149 του ΣΥΡΙΖΑ και 13 των ΑΝΕΛ).
Εκτιμάται ότι οι 13 βουλευτές του ΑΝΕΛ δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση Τσίπρα, αν και η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη επανέλαβε ότι το κόμμα της δεν θα δεχθεί αρνητικές αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζοντας επιπλέον ότι στη συμφωνία δεν γίνεται λόγος για ελάφρυνση του χρέους.
Αλλά οι ΑΝΕΛ δύσκολα θα λάβουν μια απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση.
Κάτι που δεν ισχύει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη οι αντιδράσεις είναι αρκετές και έντονες (Μητρόπουλος, Μιχελογιαννάκης, Διαμαντόπουλος, Λαπαβίτσας, Ζερδελής, Κοδέλας, κα), οι περισσότεροι τηρούν στάση αναμονής και δηλώνουν επιφυλακτικοί (π.χ. Λεουτσάκος), η Κομμουνιστική Τάση ζητά να καταψηφιστεί η μνημονιακή συμφωνία, ενώ άλλοι εκφράζουν τη βεβαιότητα τους ότι η συμφωνία είναι υπερασπίσιμη (π.χ. Σκουρλέτης) και ότι στο τέλος θα ψηφιστεί από τη Βουλή, όπως υποστηρίζουν οι Ν. Φίλης, Παπαδημούλης, κα.
Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια, πόσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.
Μια μελέτη της Deutsche Bank τοποθετεί τους διαφωνούντες από 10 έως 40.
Άλλες πληροφορίες τους θέλουν να μην ξεπερνούν τους 10.
Αλλά όλα αυτά είναι εκτιμήσεις και σεναριολογία.
Τα περιθώρια για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι 12 βουλευτές, αριθμός που του επιτρέπει να διατηρήσει τη δεδηλωμένη και την πλειοψηφία στη Βουλή.
Εάν οι απώλειες είναι μεγαλύτερες, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι οι εκλογές - χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν, αν και φαντάζουν δύσκολα υλοποιήσιμα τα έτερα σενάρια είτε μιας αλλαγής στο κυβερνητικό σχήμα είτε μιας οικουμενικής κυβέρνησης.
Είναι προφανές πως σε περίπτωση που η συμφωνία καταψηφιστεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δεν έχει παρά να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο.
Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από το πώς θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή η κυβέρνηση, π.χ με τη μορφή του κατεπείγοντος και με ένα άρθρο, κίνηση που πάντως θα στερεί τα περιθώρια κινήσεων και τους ελιγμούς των «ανταρτών» βουλευτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να καταψηφίσουν μεν ορισμένα άρθρα αλλά να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.
Ερωτηθείς σχετικά για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης