Ηχηρές διαφοροποιήσεις για την κυβέρνηση τα παρών από Λαφαζάνη, Στρατούλη, Κωνσταντοπούλου, Λαπαβίτσα και το απών του Βαρουφάκη
(upd14)Ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία επέφερε η ιστορική ψηφοφορία για τη νέα ελληνική πρόταση, το νέο μνημόνιο, καθιστώντας αναπόφευκτη τη λύση του ανασχηματισμού.
Το νέο μνημόνιο της Ελλάδας ψηφίστηκε με 251 ναι, 32 όχι και 8 παρών, αλλά το σοκ των διαρροών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο, καθώς από τους 149 βουλευτές ναι ψήφισαν μόνο 132, αφού υπήρχαν 17 διαφοροποιήσεις.
Η ελληνική πρόταση που τελεί της επίσημης έγκρισης των δανειστών και από την οποία κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας πέρασε με 251 ναι, 32 όχι και 8 παρών, μετά από μια κρισιμότατη ψηφοφορία τα ξημερώματα της 10ης προς 11 Ιουλίου, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του καθοριστικότατου Eurogroup για το μέλλον της Ελλάδας.
Μετά την ψηφοφορία η κυβέρνηση βγαίνει λαβωμένη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 17 ηχηρές διαφοροποιήσεις και συγκεκριμένα 8 παρών, 2 όχι και 7 απών.
Από τις πιο ηχηρές διαφοροποιήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζουν τα παρών της προέδρου της προέδρου της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη και του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλη.
Η ελληνική βουλή έδωσε στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση που χρειάζεται η κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί με τους δανειστές, ωστόσο ο ανασχηματισμός κρίνεται δεδομένος μετά τις 17 ηχηρές διαφοροποιήσεις...
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση...
Τσίπρας: Βεβαιότητα πλέον η συμφωνία - Όχι σε πολιτικό Grexit, με οικονομική πρόφαση - Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ
Κρίσιμη χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία για τη χώρα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της βουλής.
Δηλώνοντας πως θα δώσει προσωπικό τόνο κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "Προσπαθώ να διεκδικήσω το δίκιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς έξι μήνες να λογαριάσω το πολιτικό κόστος.
Πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ των εναλλακτικών που έχουμε, τόνισε για να προσθέσει πως έχω πράξει ό,τι ήταν δυνατόν εν μέσω απειλών.
Δεν αποδέχθηκα τον εύκολο συμβιβασμό, ώστε να διατηρήσω εύκολα την πρωθυπουργία, σημείωσε για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δώσαμε μάχες δύσκολες, με άνισες δυνάμεις.
Φτάσαμε στην επικίνδυνη ζώνη, πλέον βρισκόμαστε σε ναρκοπέδιο και δεν μπορώ να το κρύψω, παραδέχθηκε ανοιχτά ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει μάλιστα πως "κάναμε λάθη στη διαπραγμάτευση".
Δεν πρέπει να θυσιάσουμε τη συμφωνία σε ακραία συντηρητικούς κύκλους, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να καταγγείλλει δημοσίως πως κύκλοι στην ΕΕ επιδιώκουν την απαλλαγή από μία αριστερή κυβέρνηση.
Θέλουμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση, διεμήνυσε.
Η συμφωνία απέχει από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και από ό,τι πιστεύουμε ότι είναι το σωστό, δεν δίστασε να επισημάνει, στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας.
Πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ των εναλλακτικών που έχουμε, διεμήνυσε, για να προσθέσει πως ο λαός δεν έδωσε εντολή ρήξης, αλλά αντίθετα έδωσε εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας.
Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω μία καλύτερη συμφωνία, δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας, για να τονίσει πως "Δεν θα κάνω κάτι άλλο από αυτό που υποσχέθηκα".
Επιχειρώντας να παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων:
- Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας
- Η τριετής διάρκεια του προγράμματος είναι επαρκής για να μας εμπιστευτούν ξανά οι αγορές
- Η συμφωνία θα οδηγήσει σε αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος
- Η τρόικα όπως την ξέραμε τελείωσε
Μέχρι τώρα έχουμε τη δέσμευση για επαρκή χρηματοδότηση, για ένα αναπτυξιακό πακέτο και για μία σοβαρή συζήτηση για το χρέος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να παραδεχθεί πως δεν υπάρχει βεβαιότητα, αλλά πιθανότητα συμφωνίας με προοπτική να τερματίσει οριστικά η συζήτηση για το χρέος.
Είναι δύσκολο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που μας ζητούν, διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας, για να επαναλάβει πως η επαρκής χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο και η δέσμευση για το χρέος είναι οι όροι για μία βιώσιμη συμφωνία.
Εξέλαβα το "όχι" του δημοψηφίσματος ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημείωσε, για να προσθέσει πως η μετατροπή του χρέους από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο με χαμηλότερα επιτόκια ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του.
Με το δάνειο από τον ESM θα πληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τόνισε.
Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά και να ζήσουμε με ισότιμο τρόπο, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει πως "είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε".
Έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον ελληνικό λαό, σημείωσε, για να προσθέσει πως η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών δεν συνιστά ψήφο σε ένα νομοσχέδιο, καθώς είναι μία ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα σημασία.
Ελπίζω ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε να φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, για να προσθέσει "Ελπίζω ότι φθάνουμε στο τέλος μίας σκληρής μάχης.
Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη
Είναι εφικτό να πετύχουμε μία δέσμευση για την έναρξη μίας ουσιαστικής συζήτησης για το χρέος".
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την επιβολή των capital controls στις τράπεζες.
Θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο, έσπευσε να τονίσει.
Η ακτινογραφία των 17 διαφοροποιήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής «όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα. «Παρών» ψήφισαν οι Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Στάθης Λεουτσάκος.
Συνολικά 7 βουλευτές απείχαν: Γ. Βαρουφάκης (με επιστολή του δήλωσε ότι θα ψήφιζε ναι, αλλά η ψήφος του δεν προσμετράται), Ελένη Αυλωνίτου, Ραχήλ Μακρή και οι Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Βασίλης Κυριακάκης.
Κοινή δήλωση στην οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους απείχαν της ψηφοφορίας εξέδωσαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Όπως εξηγούν οι τέσσερις βουλευτές, δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Λαφαζάνης: Στηρίζω την κυβέρνηση, αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας
Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου, υποστήριξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας, τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας» κατέληξε ο υπουργός της κυβέρνησης.
Κωνσταντοπούλου: Δηλώνω παρούσα - Δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω το περιεχόμενο της συμφωνίας
Η κυβέρνηση δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας, τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη συζήτηση για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση.
Η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε φυλακή για τους λαούς της, κατήγγειλε η πρόεδρος της Βουλής.
"Όλοι και όλες κρινόμαστε από τη στάση και τις αποφάσεις μας και ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί", τόνισε.
Ο λαός εμπιστεύτηκε στην κυβέρνηση την απαλλαγή του από τα μνημόνια, τόνισε.
Αναφερόμενη στο χρέος, κατήγγειλε πως χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού από δυνάμεις που λειτουργούν με ολοκληρωτικούς μηχανισμούς.
Το χρέος δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με παράνομες συμβάσεις και μίζες, τόνισε επίσης.
Οι δανειστές εκβιάζουν την κυβέρνηση και μάλιστα με δόλιο τρόπο, διεμήνυσε η πρόεδρος της Βουλής, κλιμακώνοντας την επίθεσή της κατά των πιστωτών της Ελλάδας.
Το όχι του ελληνικού λαού οι δανειστές πεισματικά προσπαθούν να το μετατρέψουν σε ναι, τόνισε, για να εξηγήσει πως ποτέ δεν θα μπορούσε να ψηφίσει και να νομιμοποιήσει τη συμφωνία.
Θα δηλώσω παρούσα στη σημερινή ψηφοφορία, αποκάλυψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να τονίσει μάλιστα πως "τιμώ και θα τιμώ πάντα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γιατί είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που πάλεψε τόσο για τη χώρα".
Η ολονυχτία της διαδικασίας
Η διαδικασία ψήφισης της ελληνικής πρότασης, ήτοι του νέου σκληρού μνημονίου της Ελλάδας, μετατράπηκε σε ολονυχτία, μετά την εμπλοκή που προκλήθηκε λόγω της στάσης της προέδρου της βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Το μνημόνιο ψηφίστηκε, ωστόσο η σοβαρή εμπλοκή λόγω της στάσης της προέδρου της βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία.
Στις 22:15 το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουλίου και για μια περίπου ώρα - και πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας της βουλής - συνεδρίασε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, την οποία συγκάλεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να καθοριστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του μνημονίου.
Τις τελευταίες ώρες όργιο φημών έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου....
Σοκάρουν οι δηλώσεις της Κωνσταντοπούλου στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής: Αντιδημοκρατικό και προσβλητικό για τον ελληνικό λαό το μνημόνιο της κυβέρνησης
Σοκάρουν οι φράσεις που χρησιμοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για το μνημόνιο που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.
«Το μνημόνιο είναι αντιδημοκρατικό, προσβάλλει τον ελληνικό λαό και δεν πρέπει να περάσει» ανέφερε μεταξύ άλλων σκληρότατων φράσεων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του www.bankingnews.gr.gr.
Είναι πολύ πιθανό να καταψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές.
Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε η Zωή Κωνσταντοπούλου είναι τουλάχιστον εχθρική για το μνημόνιο.
Το νέο επαχθές μνημόνιο, το χειρότερο μνημόνιο στην ιστορία των μνημονίων κόστους 14 δισεκ. πέρασε από την ελληνική βουλή με μεγάλη πλειοψηφία.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στην κυβέρνηση...να διαπραγματευτεί.... επί μιας πρότασης που είναι σκληρότερη της αρχικής πρότασης Juncker.
Οργή βουλευτών για το... καψόνι της Ζωής Κωνσταντοπούλου - Γιατί δεν υπογράφει την ημερήσια διάταξη
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου βάζει στην αναμονή όχι μόνο βουλευτές, αλλά το σύνολο των Ελλήνων που με αγωνία περιμένουν να μάθουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Έντονη είναι η φημολογία πως η πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, δεν αρνείται να υπογράψει την ημερήσια διάταξη, αλλά κωλυσιεργεί σκοπίμως.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να καθυστερεί η έναρξη της συνεδρίασης στην ολομέλεια της Βουλής.
Ουδείς μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί, ωστόσο αρκετοί βουλευτές της συμπλίτευσης μιλούν ξεκάθαρα για... καψόνι της προέδρου της Βουλής, μετά και τις ενστάσεις που διατύπωσε νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλοί βουλευτές στα πηγαδάκια της... αναμονής σχολίαζαν δεικτικά πως αν και η πρόεδρος της Βουλής έχει κάθε δικαίωμα να υπογράψει την ημερήσια διάταξη ό,τι ώρα θέλει, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί το κάνει αυτό, βάζοντας στην αναμονή όχι μόνο βουλευτές, αλλά το σύνολο των Ελλήνων που με αγωνία περιμένουν να δουν και να μάθουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Άλλοι πάλι έλεγαν πως οι καθυστερήσεις μπορεί να προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου και τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, που ακόμη κάνει εσωκομματικό μασάζ στους τέσσερις βουλευτές του που έχουν δηλώσει δημόσια πως δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη διαπραγμάτευση αλλά και τη συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν ακριβώς συμβαίνει, γίνονται εμφανείς οι ενδοκυβερνητικοί και εσωκομματικοί τριγμοί που έχει προκαλέσει η διαδικασία για την προώθηση της συμφωνίας, όσο και το βαρύ πακέτο υφεσιακών μέτρων.
Ανά Κοινοβουλευτική Ομάδα
(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, ώρα 19:59)
www.bankingnews.gr
Το νέο μνημόνιο της Ελλάδας ψηφίστηκε με 251 ναι, 32 όχι και 8 παρών, αλλά το σοκ των διαρροών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο, καθώς από τους 149 βουλευτές ναι ψήφισαν μόνο 132, αφού υπήρχαν 17 διαφοροποιήσεις.
Η ελληνική πρόταση που τελεί της επίσημης έγκρισης των δανειστών και από την οποία κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας πέρασε με 251 ναι, 32 όχι και 8 παρών, μετά από μια κρισιμότατη ψηφοφορία τα ξημερώματα της 10ης προς 11 Ιουλίου, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του καθοριστικότατου Eurogroup για το μέλλον της Ελλάδας.
Μετά την ψηφοφορία η κυβέρνηση βγαίνει λαβωμένη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 17 ηχηρές διαφοροποιήσεις και συγκεκριμένα 8 παρών, 2 όχι και 7 απών.
Από τις πιο ηχηρές διαφοροποιήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζουν τα παρών της προέδρου της προέδρου της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη και του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλη.
Η ελληνική βουλή έδωσε στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση που χρειάζεται η κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί με τους δανειστές, ωστόσο ο ανασχηματισμός κρίνεται δεδομένος μετά τις 17 ηχηρές διαφοροποιήσεις...
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση...
Τσίπρας: Βεβαιότητα πλέον η συμφωνία - Όχι σε πολιτικό Grexit, με οικονομική πρόφαση - Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ
Κρίσιμη χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία για τη χώρα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της βουλής.
Δηλώνοντας πως θα δώσει προσωπικό τόνο κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "Προσπαθώ να διεκδικήσω το δίκιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς έξι μήνες να λογαριάσω το πολιτικό κόστος.
Πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ των εναλλακτικών που έχουμε, τόνισε για να προσθέσει πως έχω πράξει ό,τι ήταν δυνατόν εν μέσω απειλών.
Δεν αποδέχθηκα τον εύκολο συμβιβασμό, ώστε να διατηρήσω εύκολα την πρωθυπουργία, σημείωσε για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δώσαμε μάχες δύσκολες, με άνισες δυνάμεις.
Φτάσαμε στην επικίνδυνη ζώνη, πλέον βρισκόμαστε σε ναρκοπέδιο και δεν μπορώ να το κρύψω, παραδέχθηκε ανοιχτά ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει μάλιστα πως "κάναμε λάθη στη διαπραγμάτευση".
Δεν πρέπει να θυσιάσουμε τη συμφωνία σε ακραία συντηρητικούς κύκλους, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να καταγγείλλει δημοσίως πως κύκλοι στην ΕΕ επιδιώκουν την απαλλαγή από μία αριστερή κυβέρνηση.
Θέλουμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση, διεμήνυσε.
Η συμφωνία απέχει από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και από ό,τι πιστεύουμε ότι είναι το σωστό, δεν δίστασε να επισημάνει, στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας.
Πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ των εναλλακτικών που έχουμε, διεμήνυσε, για να προσθέσει πως ο λαός δεν έδωσε εντολή ρήξης, αλλά αντίθετα έδωσε εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας.
Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω μία καλύτερη συμφωνία, δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας, για να τονίσει πως "Δεν θα κάνω κάτι άλλο από αυτό που υποσχέθηκα".
Επιχειρώντας να παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων:
- Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας
- Η τριετής διάρκεια του προγράμματος είναι επαρκής για να μας εμπιστευτούν ξανά οι αγορές
- Η συμφωνία θα οδηγήσει σε αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος
- Η τρόικα όπως την ξέραμε τελείωσε
Μέχρι τώρα έχουμε τη δέσμευση για επαρκή χρηματοδότηση, για ένα αναπτυξιακό πακέτο και για μία σοβαρή συζήτηση για το χρέος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να παραδεχθεί πως δεν υπάρχει βεβαιότητα, αλλά πιθανότητα συμφωνίας με προοπτική να τερματίσει οριστικά η συζήτηση για το χρέος.
Είναι δύσκολο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που μας ζητούν, διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας, για να επαναλάβει πως η επαρκής χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο και η δέσμευση για το χρέος είναι οι όροι για μία βιώσιμη συμφωνία.
Εξέλαβα το "όχι" του δημοψηφίσματος ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημείωσε, για να προσθέσει πως η μετατροπή του χρέους από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο με χαμηλότερα επιτόκια ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του.
Με το δάνειο από τον ESM θα πληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τόνισε.
Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά και να ζήσουμε με ισότιμο τρόπο, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει πως "είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε".
Έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον ελληνικό λαό, σημείωσε, για να προσθέσει πως η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών δεν συνιστά ψήφο σε ένα νομοσχέδιο, καθώς είναι μία ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα σημασία.
Ελπίζω ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε να φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, για να προσθέσει "Ελπίζω ότι φθάνουμε στο τέλος μίας σκληρής μάχης.
Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη
Είναι εφικτό να πετύχουμε μία δέσμευση για την έναρξη μίας ουσιαστικής συζήτησης για το χρέος".
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την επιβολή των capital controls στις τράπεζες.
Θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο, έσπευσε να τονίσει.
Η ακτινογραφία των 17 διαφοροποιήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής «όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα. «Παρών» ψήφισαν οι Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Στάθης Λεουτσάκος.
Συνολικά 7 βουλευτές απείχαν: Γ. Βαρουφάκης (με επιστολή του δήλωσε ότι θα ψήφιζε ναι, αλλά η ψήφος του δεν προσμετράται), Ελένη Αυλωνίτου, Ραχήλ Μακρή και οι Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Βασίλης Κυριακάκης.
Κοινή δήλωση στην οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους απείχαν της ψηφοφορίας εξέδωσαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Όπως εξηγούν οι τέσσερις βουλευτές, δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Λαφαζάνης: Στηρίζω την κυβέρνηση, αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας
Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου, υποστήριξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας, τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας» κατέληξε ο υπουργός της κυβέρνησης.
Κωνσταντοπούλου: Δηλώνω παρούσα - Δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω το περιεχόμενο της συμφωνίας
Η κυβέρνηση δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας, τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη συζήτηση για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση.
Η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε φυλακή για τους λαούς της, κατήγγειλε η πρόεδρος της Βουλής.
"Όλοι και όλες κρινόμαστε από τη στάση και τις αποφάσεις μας και ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί", τόνισε.
Ο λαός εμπιστεύτηκε στην κυβέρνηση την απαλλαγή του από τα μνημόνια, τόνισε.
Αναφερόμενη στο χρέος, κατήγγειλε πως χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού από δυνάμεις που λειτουργούν με ολοκληρωτικούς μηχανισμούς.
Το χρέος δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με παράνομες συμβάσεις και μίζες, τόνισε επίσης.
Οι δανειστές εκβιάζουν την κυβέρνηση και μάλιστα με δόλιο τρόπο, διεμήνυσε η πρόεδρος της Βουλής, κλιμακώνοντας την επίθεσή της κατά των πιστωτών της Ελλάδας.
Το όχι του ελληνικού λαού οι δανειστές πεισματικά προσπαθούν να το μετατρέψουν σε ναι, τόνισε, για να εξηγήσει πως ποτέ δεν θα μπορούσε να ψηφίσει και να νομιμοποιήσει τη συμφωνία.
Θα δηλώσω παρούσα στη σημερινή ψηφοφορία, αποκάλυψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να τονίσει μάλιστα πως "τιμώ και θα τιμώ πάντα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γιατί είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που πάλεψε τόσο για τη χώρα".
Η ολονυχτία της διαδικασίας
Η διαδικασία ψήφισης της ελληνικής πρότασης, ήτοι του νέου σκληρού μνημονίου της Ελλάδας, μετατράπηκε σε ολονυχτία, μετά την εμπλοκή που προκλήθηκε λόγω της στάσης της προέδρου της βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Το μνημόνιο ψηφίστηκε, ωστόσο η σοβαρή εμπλοκή λόγω της στάσης της προέδρου της βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία.
Στις 22:15 το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουλίου και για μια περίπου ώρα - και πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας της βουλής - συνεδρίασε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, την οποία συγκάλεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να καθοριστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του μνημονίου.
Τις τελευταίες ώρες όργιο φημών έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου....
Σοκάρουν οι δηλώσεις της Κωνσταντοπούλου στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής: Αντιδημοκρατικό και προσβλητικό για τον ελληνικό λαό το μνημόνιο της κυβέρνησης
Σοκάρουν οι φράσεις που χρησιμοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για το μνημόνιο που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.
«Το μνημόνιο είναι αντιδημοκρατικό, προσβάλλει τον ελληνικό λαό και δεν πρέπει να περάσει» ανέφερε μεταξύ άλλων σκληρότατων φράσεων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του www.bankingnews.gr.gr.
Είναι πολύ πιθανό να καταψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές.
Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε η Zωή Κωνσταντοπούλου είναι τουλάχιστον εχθρική για το μνημόνιο.
Το νέο επαχθές μνημόνιο, το χειρότερο μνημόνιο στην ιστορία των μνημονίων κόστους 14 δισεκ. πέρασε από την ελληνική βουλή με μεγάλη πλειοψηφία.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στην κυβέρνηση...να διαπραγματευτεί.... επί μιας πρότασης που είναι σκληρότερη της αρχικής πρότασης Juncker.
Οργή βουλευτών για το... καψόνι της Ζωής Κωνσταντοπούλου - Γιατί δεν υπογράφει την ημερήσια διάταξη
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου βάζει στην αναμονή όχι μόνο βουλευτές, αλλά το σύνολο των Ελλήνων που με αγωνία περιμένουν να μάθουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Έντονη είναι η φημολογία πως η πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, δεν αρνείται να υπογράψει την ημερήσια διάταξη, αλλά κωλυσιεργεί σκοπίμως.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να καθυστερεί η έναρξη της συνεδρίασης στην ολομέλεια της Βουλής.
Ουδείς μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί, ωστόσο αρκετοί βουλευτές της συμπλίτευσης μιλούν ξεκάθαρα για... καψόνι της προέδρου της Βουλής, μετά και τις ενστάσεις που διατύπωσε νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλοί βουλευτές στα πηγαδάκια της... αναμονής σχολίαζαν δεικτικά πως αν και η πρόεδρος της Βουλής έχει κάθε δικαίωμα να υπογράψει την ημερήσια διάταξη ό,τι ώρα θέλει, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί το κάνει αυτό, βάζοντας στην αναμονή όχι μόνο βουλευτές, αλλά το σύνολο των Ελλήνων που με αγωνία περιμένουν να δουν και να μάθουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Άλλοι πάλι έλεγαν πως οι καθυστερήσεις μπορεί να προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου και τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, που ακόμη κάνει εσωκομματικό μασάζ στους τέσσερις βουλευτές του που έχουν δηλώσει δημόσια πως δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη διαπραγμάτευση αλλά και τη συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν ακριβώς συμβαίνει, γίνονται εμφανείς οι ενδοκυβερνητικοί και εσωκομματικοί τριγμοί που έχει προκαλέσει η διαδικασία για την προώθηση της συμφωνίας, όσο και το βαρύ πακέτο υφεσιακών μέτρων.
Ανά Κοινοβουλευτική Ομάδα
Κοινοβουλευτική ομάδα |
Έδρες |
|
ΣΥΡΙΖΑ | 149 | |
Ν.Δ. | 76 | |
Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή | 17 | |
Το Ποτάμι | 17 | |
Κ.Κ.Ε. | 15 | |
Ανεξάρτητοι Έλληνες - Π. Καμμένος | 13 | |
ΠΑ.ΣΟ.Κ. | 13 | |
(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, ώρα 19:59)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών