Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Βεβαιότητα πλέον η συμφωνία - Όχι σε πολιτικό Grexit - Δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης, στην ώρα τους τα υπόλοιπα

Τσίπρας: Βεβαιότητα πλέον η συμφωνία - Όχι σε πολιτικό Grexit - Δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης, στην ώρα τους τα υπόλοιπα
Δεν υπάρχει βεβαιότητα, αλλά πιθανότητα συμφωνίας  - Δύσκολο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που μας ζητούν, αναφέρει ο Τσίπρας
(upd10)Μετά την έγκριση από την Βουλή με 251 ΝΑΙ υπέρ του μνημονίου, αλλά με βαρύτατες απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς 17 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, ο Τσίπρας με δηλώσεις του ξημερώματα στις 05:00 ανέφερε ότι για την κυβέρνηση δεν χάθηκε η δεδηλωμένη, προέχει η διαπραγμάτευση και τόνισε...ότι όλα τα άλλα θα γίνουν στην ώρα τους.
Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Λαπαβίτσας διαφοροποιήθηκαν και οι 2 που κατέχουν υπουργικά πόστα ή την προεδρία της Βουλής είναι προφανές ότι δεν μπορούν να παραμείνουν.
Κρίσιμη χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία για τη χώρα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της βουλής.

Δηλώνοντας πως θα δώσει προσωπικό τόνο κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "Προσπαθώ να διεκδικήσω το δίκιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς έξι μήνες να λογαριάσω το πολιτικό κόστος.
Πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ των εναλλακτικών που έχουμε, τόνισε για να προσθέσει πως έχω πράξει ό,τι ήταν δυνατόν εν μέσω απειλών.
Δεν αποδέχθηκα τον εύκολο συμβιβασμό, ώστε να διατηρήσω εύκολα την πρωθυπουργία, σημείωσε για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δώσαμε μάχες δύσκολες, με άνισες δυνάμεις.
Φτάσαμε στην επικίνδυνη ζώνη, πλέον βρισκόμαστε σε ναρκοπέδιο και δεν μπορώ να το κρύψω, παραδέχθηκε ανοιχτά ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει μάλιστα πως "κάναμε λάθη στη διαπραγμάτευση".
Δεν πρέπει να θυσιάσουμε τη συμφωνία σε ακραία συντηρητικούς κύκλους, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να καταγγείλλει δημοσίως πως κύκλοι στην ΕΕ επιδιώκουν την απαλλαγή από μία αριστερή κυβέρνηση.
Θέλουμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση, διεμήνυσε.
Η συμφωνία απέχει από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και από ό,τι πιστεύουμε ότι είναι το σωστό, δεν δίστασε να επισημάνει, στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας.
Πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ των εναλλακτικών που έχουμε, διεμήνυσε, για να προσθέσει πως ο λαός δεν έδωσε εντολή ρήξης, αλλά αντίθετα έδωσε εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας.
Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω μία καλύτερη συμφωνία, δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας, για να τονίσει πως "Δεν θα κάνω κάτι άλλο από αυτό που υποσχέθηκα".
Επιχειρώντας να παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων:
- Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας
- Η τριετής διάρκεια του προγράμματος είναι επαρκής για να μας εμπιστευτούν ξανά οι αγορές
- Η συμφωνία θα οδηγήσει σε αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος
- Η τρόικα όπως την ξέραμε τελείωσε
Μέχρι τώρα έχουμε τη δέσμευση για επαρκή χρηματοδότηση, για ένα αναπτυξιακό πακέτο και για μία σοβαρή συζήτηση για το χρέος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να παραδεχθεί πως δεν υπάρχει βεβαιότητα, αλλά πιθανότητα συμφωνίας με προοπτική να τερματίσει οριστικά η συζήτηση για το χρέος.
Είναι δύσκολο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που μας ζητούν, διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας, για να επαναλάβει πως η επαρκής χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο και η δέσμευση για το χρέος είναι οι όροι για μία βιώσιμη συμφωνία.
Εξέλαβα το "όχι" του δημοψηφίσματος ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημείωσε, για να προσθέσει πως η μετατροπή του χρέους από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο με χαμηλότερα επιτόκια ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του.
Με το δάνειο από τον ESM θα πληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τόνισε.
Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά και να ζήσουμε με ισότιμο τρόπο, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει πως "είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε".
Έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον ελληνικό λαό, σημείωσε, για να προσθέσει πως η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών δεν συνιστά ψήφο σε ένα νομοσχέδιο, καθώς είναι μία ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα σημασία.
Ελπίζω ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε να φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, για να προσθέσει "Ελπίζω ότι φθάνουμε στο τέλος μίας σκληρής μάχης.
Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη
Είναι εφικτό να πετύχουμε μία δέσμευση για την έναρξη μίας ουσιαστικής συζήτησης για το χρέος".
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την επιβολή των capital controls στις τράπεζες.
Θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο, έσπευσε να τονίσει.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Τσίπρας: Συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί – Δεν θα δεχθώ να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη
Είναι ιστορική ευθύνη της Αριστεράς έναντι των λαϊκών στρωμάτων να μη φτάσουμε στο Grexit, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του.
Ανάμεσα σε μία κακή και σε μία καταστροφική επιλογή είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο.
Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα δεδηλωμένης, καθώς όπως είπε «δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία».
Ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί τόνισε κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.
«Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία από το τελεσίγραφο του Eurogroup, αλλά δεν πήρα εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις.
Αυτό που έχει σημασία είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις.
Εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος.
Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί.
Η συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης