Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη υπογραφής ενός κακού κειμένου - Δεν θέλω εκλογές - Οι τράπεζες χρειάζονται 10-15 δισ.

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη υπογραφής ενός κακού κειμένου - Δεν θέλω εκλογές - Οι τράπεζες χρειάζονται 10-15 δισ.
Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα - Kακό το κείμενο, αλλά έχει προοπτική - Δεν κόβονται μισθοί, συντάξεις - Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να διατηρήσω ενιαίο τον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν μπορώ να αποκλείσω με βεβαιότητα το Grexit εάν δεν κλείσει η συμφωνία
(upd20)Κακή για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη νύχτα της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια νύχτα που θα την θυμούνται όλοι οι Ευρωπαίοι.
Αποφασισμένος να πει αλήθειες, όπως δεσμεύθηκε, ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως το συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής μεταφράζεται μόνο με έναν τρόπο:
Ως πίεση σε μία χώρα, σε ένα λαό για να "περάσει" το δίκιο του ισχυρότερου.
Στο τραπέζι είχαμε αυτή τη συμφωνία και την άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει μάλιστα πως η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη.
Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως η συμφωνία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει η προοπτική, η οποία δεν υπήρχε στο τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου.
Με τη συμφωνία προβλέπονται, συνέχισε ο πρωθυπουργός, κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, διασφάλιση των καταθέσεων, 35 δισ. για επενδύσεις και δέσμευση για το χρέος.
Υπάρχει δέσμευση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επανέλαβε.
Υπάρχει σαφώς ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, με τη συμφωνία, εξήγησε στη συνέχεια, για να τοποθετήσει στα 7,9 δισ. ευρώ τα μέτρα σε βάθος τριετίας.
Δεν κόβουμε μισθούς και συντάξεις, αλλά μειώνεται η αγοραστική αξία των Ελλήνων, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να χαρακτηρίσει παράλογη την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό.
Ξεδιπλώνοντας επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως "έχουμε κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση του ορίου στα 67 έτη.
Ήταν μέτρα που είχαμε αποδεχθεί και εμείς".
Υπάρχει πρόβλημα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων, παραδέχθηκε στη συνέχεια, για να προσθέσει πως "δώσαμε μάχη για να μην μειωθούν οι συντάξεις.
Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί, αλλά θα αντικατασταθεί το 2020".
Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και την ευθύνη της υπογραφής ενός κακού κειμένου, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει πως "δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου".
Το κείμενο που φέρνουμε από τις Βρυξέλλες είναι πολύ κακό, παραδέχθηκε, εκφράζοντας την προσδοκία πως "σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αναδιανομή βαρών".
Η χώρα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κάναμε ότι ό,τι μπορούσαμε για να υπογράψουμε μία βιώσιμη συμφωνία, επανέλαβε για να δεσμευθεί πως θα προσπαθήσει να υλοποιήσει "το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, βάσει των υπαρχουσών συνθηκών".
Δεν είπα ψέμματα στον ελληνικό λαό, τόνισε.
Υπερτίμησα την ισχύ του δίκιου ενός λαού, δεν δίστασε να παραδεχθεί στη συνέχεια, για να προσθέσει πως "οι ρωγμές στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει και η σκληρή λιτότητα σε λίγο καιρό δεν θα είναι μονόδρομος.
Κάποιοι ευρωπαϊκοί κύκλοι θα ήθελαν να αποτελέσουμε μία αριστερή παρένθεση, κατήγγειλε ανοιχτά ο πρωθυπουργός, για να διαβεβαιώσει πως υπάρχει μία βαθιά ρωγμή στο εσωτερικό της Ευρώπης και η σύγκρουση θα πάρει σε λίγο καιρό σάρκα και οστά.
Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να διατηρήσω ενιαίο τον ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύθηκε για να διαμηνύσει ωστόσο πως από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του καθενός το πολιτικό σχέδιο που θα ακολουθήσει...
Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο, επανέλαβε.
Δεν θα βγω στον λαό να πω πως του έφερα ένα success story, τόνισε στη συνέχεια, για να καταγγείλει πως "αυτά τα έλεγαν οι προηγούμενοι".
Απορρίπτοντας κάθε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως η χώρα δεν έχει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Κανείς δεν θα ήθελε μία άτακτη χρεοκοπία, αλλά αυτό που φάνταζε ως εναλλακτική ήταν το σχέδιο του Schaeuble για συναινετικό Grexit.
Το συναινετικό Grexit θα σήμαινε την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα με διατήρηση του μνημονίου, εξήγησε.
Ζήτησα να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit, αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως "Όταν την διάβασα κατάλαβα ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική.
Ήξερα από τον Μάρτιο το σχέδιο Schaeuble, αλλά η Merkel μου είπε ότι δεν ισχύει", εξήγησε.
Ερωτηθείς εκ νέου για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ.Τσίπρας διεμήνυσε πως βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες, για να τονίσει πως ο καθένας αναμετράται με την ιστορία και την ευθύνη του.
Δεν είναι στην κουλτούρα μου οι διαγραφές, τόνισε, ενώ σε αυστηρούς τόνους ανέφερε για να διαμηνύσει πως "πήρε κρίσιμες αποφάσεις και πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κρίνει εάν οι αποφάσεις του ταιριάζουν στην Αριστερά".
Αυτό που προέχει είναι η εξασφάλιση του προγράμματος, διεμήνυσε, για να τονίσει πως "δεν υπάρχει ακόμα πρόγραμμα - γέφυρα, γιατί κάποιοι το εμποδίζουν".
Πριν προχωρήσω στις απαραίτητες διαδικασίες, πρέπει να διασφαλίσω ότι η επιλογή που έκανα στη Σύνοδο θα οριστικοποιηθεί, δεσμεύθηκε, για να επισημάνει πως δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του οι εκλογές.
Ερωτηθείς για τη συνδρομή του Γ. Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση, αλλά και τη στάση του μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά:
"Ο Βαρουφάκης έδωσε ισχυρή δύναμη στη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.
Είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος.
Ο κάθε οικονομολόγος όμως δεν σημαίνει αυτόματα πως κάνει και για πολιτικός. 
Πρέπει να αυτοσυγκρατείσαι.
Εξαιρετικός οικονομολόγος ο Βαρουφάκης, έκανε λάθη στη διαπραγμάτευση, τα οποία τα χρεώνομαι εγώ, εγώ είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας".
Ερωτηθείς για το fund των 50 δισ. ευρώ, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως στο Ταμείο θα περάσουν 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και άλλα 25 δισ από assets, σε βάθος 30ετίας.
Ερωτηθείς για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε υπεραρκετά τα 25 δισ. ευρώ.
"Οι τράπεζες θα χρειαστούν 10-15 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους, όχι περισσότερα", εξήγησε, για να προσθέσει πως το άνοιγμα των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί σε συνάρτηση με τη τελική συμφωνία.
Μόλις ξεκινήσει επίσημα η διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο, η ΕΚΤ θα στηρίξει τις τράπεζες, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει πως το άνοιγμα των τραπεζών θα είναι σταδιακό.
Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ακριβές διάστημα που θα ανοίξουν οι τράπεζες, εξήγησε.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ήθελε να κλείσουμε την ΕΡΤ, αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας, για να καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης των αποφάσεων της κυβέρνησης.
Θα υπάρχει επαναξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων, εξήγησε.
Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος και Αυστρία με στήριξαν στη Σύνοδο και δεν αισθάνθηκα μόνος, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός.
Δεν μπορώ να αποκλείσω με βεβαιότητα το Grexit εάν δεν κλείσει η συμφωνία, διεμήνυσε.
Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον κυβερνητικό του εταίρο, Π. Καμμένο, ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως στις δύσκολες στιγμές ο κ. Καμμένος του έχει σταθεί πολύ στενά.
Στη φουρτούνα ένας καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το τιμόνι, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως ο ρόλος του κάθε πρωθυπουργού είναι να δίνει μάχες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης