(upd20) Με 230 ναι, 63 όχι και και 5 παρών υπερψηφίστηκε η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική βουλή τα ξημερώματα της Πέμπτης 23 Ιουλίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετρά 36 διαρροές (31 όχι και 5 παρών).
Στην ψηφοφορία για την πρώτη δέσμη μέτρων της 15ης Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μετρήσει συνολικά 39 διαρροές.
Συνολικά το δεύτερο πακέτο μέτρων έλαβε τη στήριξη 126 βουλευτών της κυβέρνησης, ήτοι τριών περισσότερων έναντι της προηγούμενης ψηφοφορίας για την πρώτη δέσμη μέτρων που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Τετάρτη και υψηλότερα του στόχου των 120 βουλευτών που είχε τεθεί.
Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε το ναι του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, καθώς στην πρώτη ψηφοφορία της 15ης Ιουλίου είχε ψηφίσει όχι.
Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που από νωρίς είχε μεταδώσει το www.bankingnews.gr, σύμφωνα με τις οποίες οι διαρροές θα ήταν ελαφρώς λιγότερες έναντι της προηγούμενης ψηφοφορίας.
Τα 31 όχι του ΣΥΡΙΖΑ
Όχι στη δεύτερη δέσμη μέτρων ψήφισαν οι:
Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Αθανάσιος Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Ευστάθιος Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
Τα 5 παρών του ΣΥΡΙΖΑ
Παρών στη δεύτερη δέσμη μέτρων ψήφισαν οι:
Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα - Κωστοπούλου, Μίνα Κασιμάτη, Βασιλική Λέβα.
Οι ομιλίες στην ολομέλεια της βουλής
Τσίπρας: Κάναμε λάθη αλλά είμαι περήφανος - Πύρρειος νίκη των συντηρητικών δυνάμεων - Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία
Δεν είναι ομαλή η κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθούμε, γιατί δεν είναι ομαλές οι συνθήκες, παραδέχθηκε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στην ολομέλεια για την ψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων μέτρων.
Κάναμε λάθη αυτούς τους έξι μήνες, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να διαβεβαιώσει πως δεν μετανιώνει που έδωσε αυτή τη μάχη, αλλά αντίθετα είναι περήφανος που η κυβέρνηση κατόρθωσε να σηκώσει ανάστημα.
Λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι δεν προσπαθούν, συμπλήρωσε, για να επισημάνει πως οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς.
Ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
Η ουσία είναι ότι οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, για να καταγγείλει πως στη σημερινή Ευρώπη ηγεμονεύουν συντηρητικές δυνάμεις που εμμένουν στη λιτότητα.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι συντηρητικές δυνάμεις που επιμένουν στα σχέδια εκδίωξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πέτυχαν μια Πύρρειο νίκη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την 12η του Ιούλη.
Οι συντηρητικές δυνάμεις έχασαν την αίσθηση ηγεμονίας στην Ευρώπη, σημείωσε, για να τονίσει πως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η έμπνευση του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση.
Πράγματι πήραμε δύσκολες επιλογές ευθύνης και σήμερα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης, παραδέχθηκε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας.
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως οι εναλλακτικές της 12ης Ιουλίου ήταν η συμβιβαστική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, με δεδομένη την κατάρρευση των τραπεζών και η άλλη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία.
Η τωρινή συμφωνία είναι καλύτερη από την πρόταση Juncker που απέρριψε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει ωστόσο πως είναι ο τελευταίος που θα επιχειρήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση.
Πρέπει να διαπραγματευτούμε ξανά για να διαμορφώσουμε τους όρους της δανειακής σύμβασης, τόνισε, για να προσθέσει πως τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε πολιτική συμμαχία στην Ευρώπη για να βελτιώσει το κείμενο της συμφωνίας.
Επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό για να αποτρέψουμε τα ακραία σχέδια, παραδέχθηκε εκ νέου, για να επισημάνει πως δεν θα μπορούσε να αποτελεί περήφανη επιλογή να αφήσουμε τον λαό εκτεθειμένο σε κινδύνους.
Σε κάποιους από τους εταίρους δεν έχει φύγει η ιδέα του Grexit και υπάρχει ακόμη στο τραπέζι, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως η συμφωνία δίνει τη δυναμική να τερματίσει την κινδυνολογία του Grexit.
Πρόκειται για μια συμφωνία με τριετή ορίζοντα που προβλέπει τη σαφή αναφορά για το χρέος.
"Αυτό που συζητείται σήμερα είναι σε τι βάθος θα γίνει η αναδιάρθρωση", σημείωσε.
Δεν ευθύνονται για όλα οι ξένοι, έσπευσε να διαμηνύσει, στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως πρέπει να γίνουν συγκρούσεις και στο εσωτερικό.
Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ρόλος της κυβέρνησης της Αριστεράς περιορίζεται στη διαπραγμάτευση με τους έξω, τόνισε.
Πρέπει να δείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στις εσωτερικές μάχες και πρέπει να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, εξήγησε, για να συμπληρώσει πως "Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση για να δώσουμε ένα τέλος στη διαφθορά και το πελατειακό κράτος.
Σήμερα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα τηλεοπτικά κανάλια.
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή, με προεξέχοντες τους καταθέτες του εξωτερικού.
Ανοίγουμε το διάλογο για μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό διάλογο.
Στόχος να προσελκύσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό".
Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως το Φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Η ύπαρξη αυτή της κυβέρνησης αποτελεί εγγύηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σημείωσε.
Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού και όχι για τα αξιώματα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις επισημάνσεις νωρίτερα του Π. Λαφαζάνη (Ο αγώνας μας δεν είναι για «καρέκλες» και «αξιώματα» αλλά για αρχές, αξίες και πολιτικές, που να υπηρετούν το λαό και τον τόπο).
"Θλίβομαι για τις δηλώσεις αυτές, αλλά δεν μπορώ να μην τις σχολιάσω...", σημείωσε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας.
Μεϊμαράκης: Κύριε Τσίπρα, αναγνωρίστε την παρακαταθήκη της κυβέρνησης Σαμαρά - Το δικό σας νέο είναι το πιο παλιό
Τη βεβαιότητα πως "τα προαπαιτούμενα που ψηφίζουμε σήμερα ανοίγουν το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο" εξέφρασε, λαμβάνοντας τον λόγο στη βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης.
Τα προαπαιτούμενα που ψηφίζουμε ανοίγουν το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο, εξήγησε, για να προειδοποιήσει πως οι κίνδυνοι για την Ελλάδα δεν έχουν φύγει, αλλά είναι ακόμη εδώ.
"Σήμερα κύριε Πρωθυπουργέ δεν υπάρχει ανάγκη να σας απαντήσω, απευθυνθήκατε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...", δεν δίστασε να σχολιάσει μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης της καταλόγισε πως παρέλαβε τη χώρα σε ανάπτυξη και την οδήγησε στην ύφεση, πως πήρε υγιείς τράπεζες και τις έκλεισε.
Δεν υπάρχει δεξιό και αριστερό μνημόνιο, είναι αναγκαίες πολιτικές για να μείνουμε στο ευρώ, επανέλαβε, για να προσθέσει πως η Ευρώπη είχε αρχίσει ήδη να αλλάζει, προχώρησε στη χαλάρωση "αλλά εμείς δεν ήμασταν μέσα".
Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπουν την έξοδο από το ευρώ, σημείωσε, για να επαναλάβει πως οι κίνδυνοι υπάρχουν ακόμη.
"Οι κίνδυνοι χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ δεν εξαφανίστηκαν", εξήγησε.
Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά "Σας καλώ να αναγνωρίσετε τα καλά της κυβέρνησης Σαμαρά".
Ψηφίζουμε «ναι» για να διασφαλίσουμε την πατρίδα στο ευρώ, τόνισε, για να εξηγήσει πως τα στοιχεία μίας κακής συμφωνίας μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε ξανά.
Σήμερα μας φέρατε πιο επώδυνη πρόταση από αυτή που φέρατε στο δημοψήφισμα, κατήγγειλε, για να επαναλάβει πως "στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας".
Δεν είναι όλα τα παλιά για πέταμα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να επισημάνει πως "πρόοδος είναι να κρατήσουμε από το παρελθόν ό,τι το θετικό και να χτίσουμε πάνω στο μέλλον.
Το δικό σας νέο είναι το πιο παλιό".
Ακολουθούμε το δρόμο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, τόνισε, για να επαναλάβει πως η ΝΔ επιλέγει τον μεσαίο δρόμο, χωρίς ακρότητες, με σύνεση.
Μας ρίξατε για να μην αισθανθούν οι πολίτες τους καρπούς των θυσιών των προηγούμενων ετών, κατήγγειλε, για να προσθέσει πως εμείς πράγματι θα είχαμε υψηλότερα πλεονάσματα, αλλά θα είχαμε ανάπτυξη και όχι ύφεση.
"Κύριε Τσίπρα μπορεί να είσαστε νέος και αυτό είναι ευτύχημα... αλλά ο παλιός είναι αλλιώς", κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.
Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Ως πότε θα ανέχεστε την Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρο της Βουλής; To μνημόνιό σας χρειάζεται δουλειά
"Ως πότε θα ανέχεστε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρο της Βουλής;", είναι το ερώτημα που έθεσε ευθέως στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, λαμβάνοντας τον λόγο στη βουλή.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα πρέπει να περιοριστεί στα βουλευτικά της καθήκοντα, τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως πρέπει να φύγει και να αφήσει τη θέση της.
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πρέπει να σταματήσουν να βαφτίζουν την τεμπελιά ως αντιμνημονιακό αγώνα, δεν δίστασε να προειδοποιήσει ο κ. Θεοδωράκης, για να επισημάνει πως "το μνημόνιό σας θέλει πολλή δουλειά".
Εάν κάτι πρέπει να στεναχωρεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, σημείωσε για να προσθέσει πως "η Ελλάδα δεν χρειάζεται μνημόνια, αλλά χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις".
Η ελληνική κοινωνία δεν χρειάζεται άλλα ψέμματα, χρειάζεται αλήθειες, συμπλήρωσε, για να επισημάνει πως το ψέμμα δεν γεννά ελπίδα...
Τα μνημόνια δεν θα σώσουν τη χώρα, αλλά θα την σώσουν οι μεγάλες αλλαγές, εξήγησε.
Δεν νοείται βουλευτής να έχει τα λεφτά του στο εξωτερικό, διεμήνυσε ο κ. Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστική την αντίδραση της υπουργού (Νάντιας Βαλαβάνη) όταν έμαθε ότι η οικογένειά της έβγαλε 200.000 ευρώ στο εξωτερικό.
Η κοινωνία αγκομαχά και κάποιοι υπουργοί προσλαμβάνουν φίλους και στελέχη, κατήγγειλε επίσης.
Είμαστε μαζί σας στη μάχη για να σπάσουμε το τρίγωνο της διαπλοκής, δεσμεύθηκε ο κ. Θεοδωράκης, για να επισημάνει πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας και Grexit είναι στα πάνω συρτάρια, περιμένουν τα λάθη μας.
Καμμένος: Πρόταση για μείωση 30% των αποδοχών των βουλευτών - Όσο ο λαός θα μας στηρίζει, θα σας τσακίσουμε...
Εγγύηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας χαρακτήρισε την ίδια την κυβέρνηση ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας στη βουλή.
Σήμερα συζητούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν υπάρχει ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία η φορολογία των αγροτών, έσπευσε να επισημάνει.
Οι πρώην κυβερνήτες στεναχωριούνται γιατί δεν είναι πιο βαριά τα μέτρα, δεν δίστασε να επισημάνει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η Φ. Γεννηματά δεν έχει κανένα λόγο να υπερασπίζεται τον Ευ. Βενιζέλο για τα υποβρύχια, κατήγγειλε στη συνέχεια ο κ. Καμμένος.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταργήσαμε όλα τα ρουσφέτια, τόνισε μεταξύ άλλων.
"Όσο ο ελληνικός λαός θα μας στηρίζει, θα σας τσακίσουμε", προειδοποίησε ο κ. Καμμένος, τονίζοντας πως πρέπει να πληρώσουν όσοι λήστεψαν τη χώρα.
Ταυτόχρονα πρότεινε τη μείωση κατά 30% των αποδοχών όλων των βουλευτών.
Γεννηματά: Κύριε Τσίπρα, όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε - Δεν μπορείτε να κυβερνήσετε - Ζητά νέο συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Κύριε Τσίπρα... όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε, διεμήνυσε, από το βήμα της βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, βάλλοντας κατά των χειρισμών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Κύριε Τσίπρα, συνέχισε η ίδια "Επιμένετε να πατάτε σε δύο βάρκες και μην λαμβάνετε θέση μεταξύ ευρώ και δραχμής".
Οι πολίτες δεν ήθελαν τα προσέξουν τα λάθη σας, γιατί απέρριπταν τα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, εξήγησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να καταλογίσει στην κυβέρνηση πως μέσα σε πέντε μήνες κατέληξε σε μία τρομερή ήττα, που απειλεί τη χώρα.
Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, καθώς ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει περάσει, προειδοποίησε η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ανήμπορη να κυβερνήσει την κυβέρνηση, απέρριψε ως καταστροφικά τα σενάρια εκλογών και ζήτησε να συγκληθεί νέο συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
Πρέπει να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για τα βήματα εξόδου της χώρας από την κρίση, τόνισε η Φώφη Γεννηματά, για να επισημάνει πως για μια ακόμη φορά, το κομματικό συμφέρον υπερτερεί του εθνικού συμφέροντος.
Δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την κυβέρνηση και παράλληλα αδειάζουν τη χώρα σε κάθε ψηφοφορία, κατήγγειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σε άλλο σημείο της εισήγησής της, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε ασαφές και αβέβαιο το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την τελική συμφωνία.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ολέθριες τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία.
Συνεχίζοντας η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να σταματήσει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που κινείται στη λογική των στρεβλώσεων και να επανεξεταστούν τα σημεία της συμφωνίας που έχουν βαρύτατες συνέπειες στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
Μιχαλολιάκος: Όχι στο μνημόνιο, επιστροφή στην εθνική κυριαρχία και την εθνική παραγωγή - Άνθρωπος των ΗΠΑ ο Tusk
Στην πρώτη φορά αριστερό μνημόνιο θα περιλαμβάνεται και ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κατήγγειλε, λαμβάνοντας τον λόγο στην ολομέλεια της βουλής, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.
O γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά τοκογλύφους τους δανειστές, ενώ καταλόγισε στον Πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk, πως είναι άνθρωπος των Αμερικανών.
Έχουμε να κάνουμε με θερινά τμήματα και κατ' επιλογήν βουλευτές για την ψήφιση της αγροτικής φορολογίας, ανέφερε σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Μιχαλολιάκος.
Ο Donald Tusk είναι άνθρωπος των ΗΠΑ, επανέλαβε, για να επισημάνει πως μία ασύντακτη και άτακτη ελληνική χρεοκοπία θα διέλυε τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.
Κανείς πρωθυπουργός δεν ήθελε να τα βάλει με το διεθνές κεφάλαιο, εξήγησε, ενώ αναφερόμενος στην ΕΚΤ χαρακτήρισε εκβιαστική τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, κάτι όμως που, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν το κατήγγειλε ποτέ.
Η στάση της ΕΚΤ απέναντι στις ελληνικές τράπεζες συνιστά οικονομική δολοφονία, πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας ο Ν. Μιχαλολιάκος αναγνώρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα χάος και πως δίχως διαγραφή χρέους δεν υπάρχει ελπίδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο μεταίχμιο της ρήξης και του συμβιβασμού και τελικά επέλεξε τον συμβιβασμό, σημείωσε.
Η λύση είναι μία, η επιστροφή στην εθνική παραγωγή, τόνισε, για να επαναλάβει πως η Χρυσή Αυγή λέει όχι στο μνημόνιο.
Κουτσούμπας: Επιμένει στα ψέμματα η κυβέρνηση - Τερατώδες το μνημόνιο - Αβέβαιη η διασφάλιση των καταθέσεων έως 100 χιλ. ευρώ
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, πως συνεχίζει να λέει ψέμματα στο λαό, αλλά και για το ότι φέρνει ένα τερατώδες μνημόνιο στη χώρα, εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας, μιλώντας στη βουλή.
Η κυβέρνηση λέει ψέμματα, τόνισε, για να χαρακτηρίσει προκαταβολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τα μέτρα που ψηφίζονται στη βουλή.
Δεν είναι σίγουρη η διασφάλιση των καταθέσεων έως 100 χιλ. ευρώ, κατήγγειλε στη συνέχεια για να εξηγήσει πως το νομοσχέδιο επιβάλλει την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση της τράπεζας.
Στο πρόσωπο της κυβέρνησης αρχίζει να αντανακλάται η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, διεμήνυσε ο κ. Κουτσούμπας, για να εποσημάνει πως δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για όσους πρωταγωνίστησαν στην διαφυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό.
Οι δεσμεύσεις για το χρέος είναι παρόμοιες ή ίδιες με του 2012, εξήγησε για να επισημάνει πως οι όροι του χρέους αλλάζουν, επειδή δεν μπορεί να αποπληρωθεί.
Ο μύθος της σκληρής διαπραγμάτευσης δεν αφορούσε τον λαό, αλλά τους μονοπωλιακούς ομίλους, κατήγγειλε επίσης, ενώ απευθυνόμενος ευθέως στην κυβέρνηση ο κ. Κουτσούμπας έθεσε το εξής ερώτημα:
Δεν βαρεθήκατε την «καραμέλα» ότι είχατε να επιλέξετε μεταξύ του μνημονίου και του σχεδίου Schaeuble;
Το ελληνικό ζήτημα είναι πεδίο σύγκρουσης των ΗΠΑ και της Γερμανίας για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη, σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, ο κ. Κουτσούμπας απηύθυνε έκκληση να απορρίψει την παραδοχή πως το μνημόνιο είναι μονόδρομος.
Μάλιστα χαρακτήρισε χειρότερο το μνημόνιο του Τσίπρα, γιατί, όπως τόνισε, προστίθεται στα άλλα δύο (μνημόνιο Παπανδρέου και μνημόνιο Σαμαρά - Βενιζέλου).
Την επιστροφή στη δραχμή θα την πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, κατήγγειλε ο κ. Κουτσούμπας, για να επισημάνει πως η καπιταλιστική Ελλάδα με οποιοδήποτε νόμισμα αποτελεί ξένη σημαία.
Tσακαλώτος: Λύση για κόκκινα δάνεια και προστασία α' κατοικίας έως 1/1/2016 - Θα προηγηθούν οι ΑΜΚ - Ασφαλείς οι καταθέσεις
Για λύση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας έως 1/1/2016 δεσμεύθηκε, από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.
Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2016 και έως τότε θα υπάρξει ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσακαλώτος την κάλεσε να μην επενδύει στη σύγκρουση και τον διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενιαία και πάντα πράτταμε συλλογικά, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει πως "Αντιμετωπίζαμε ανθρώπους που δεν ήθελαν μία διαφορετική λύση στο πρόβλημα".
Αναφερόμενος στις τράπεζες ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η ευρωπαϊκή οδηγία βοηθάει τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταθετών
Η ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες περιλαμβάνει την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και την τραπεζική εποπτεία, πρόσθεσε.
Οι καταθέτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς με την ευρωπαϊκή οδηγία, διεμήνυσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στον νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, τόνισε ότι θα προηγηθεί της ευρωπαϊκής οδηγίας (η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2016), για να προσθέσει πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν την 1η Ιανουαρίου 2016.
Κωνσταντοπούλου: Εκβιασμός μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, με εργαλείο την ΕΚΤ - Τιμώ την ειλικρίνεια του Τσίπρα
Την πάγια θέση της για πραξικόπημα και εκβιασμό μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης εδώ και 10 μέρες επανέλαβε, λαμβάνοντας τον λόγο στη βουλή, η πρόεδρός της, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τα νομοθετήματα δεν αποτελούν πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έχει δεσμευτεί για τα ακριβώς αντίθετα, εξήγησε η πρόεδρος της βουλής, για να επαναλάβει πως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ή να συγκαλύψει τον εκβιασμό.
Πρόκειται για εκτροπή, διεμήνυσε εκ νέου η Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτηρίζοντας εργαλείο αυτού του εκβιασμού την ΕΚΤ.
Είναι πρόδηλο ότι υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να καταστήσουν το μνημόνιο ευρωπαϊκό πλαίσιο, κατήγγειλε, για να επισημάνει πως το «όχι» του δημοψηφίσματος κάποιοι κόπτονται να το μετατρέψουν σε «ναι».
Αναφερόμενη στους δανειστές τους χαρακτήρισε τρόικα και όχι θεσμούς, εξηγώντας χαρακτηριστικά πως ο ρόλος τους είναι εξωθεσμικούς, με αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά.
Τιμώ την ειλικρίνεια των λόγων και των προθέσεων του πρωθυπουργού, δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να τονίσει εκ νέου πως το να ακυρώνεται η νομοθετική λειτουργία από εκπροσώπους διεθνών οργανισμών αποτελεί μη ανεκτό γεγονός.
Η πρόεδρος της βουλής απηύθυνε συστάσεις για συνεχή εγρήγορση, αλλά και για να μην ξεχάσει κανείς την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση αυτή από τον ελληνικό λαό.
Όλος ο πλανήτης έγινε μάρτυρας της προσωπικής δοκιμασίας του πρωθυπουργού, εξήγησε, σε άλλο μέρος της ομιλίας της, η πρόεδρος της Βουλής.
Η κυβέρνηση δεν προτείνει αυτά τα μέτρα, γιατί υπάρχει εξαναγκασμός, πρόσθεσε.
Δεν έχουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος καθώς αυτή η διατύπωση είναι απατηλή μεθόδευση του ΔΝΤ, συμπλήρωσε.
Συνδιαλεγόμαστε με κακόπιστους αντισυμβαλλόμενους που θέλησαν να σώσουν όχι την ελληνική κοινωνία, αλλά τις τράπεζες, κατήγγειλε επίσης.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε για να χαρακτηρίσει δόλιο τον κανιβαλισμό εις βάρος της Νάντιας Βαλαβάνη.
Πέντε χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια στην καταπολέμηση της διαφθοράς, κατήγγειλε, για να τονίσει πως "δεν πρέπει να επαναλάβουμε τη ρητορική του μονοδρόμου".
Το παρασκήνιο
Με μεγάλη καθυστέρηση, λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης 22/7 - και εν μέσω μεγάλων διαφωνιών επί της διαδικασίας - ξεκίνησε στη βουλή η συνεδρίαση της ολομέλειας για την ψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων.
Η σημερινή ψηφοφορία χαρακτηρίζεται ως τεστ αντοχής για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να στέλνει έμμεσο μήνυμα κομματικής πειθαρχίας προς τους διαφωνούντες βουλευτές.
Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαρροές θα είναι ελαφρώς λιγότερες έναντι της προηγούμενης ψηφοφορίας (την περασμένη Τετάρτη 15/7), με τους διαφωνούντες να εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσουν τους 34-36, από 39 που ήταν κατά την ψήφιση της πρώτης δέσμης μέτρων.
Ωστόσο το ρήγμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές, ενώ ο κίνδυνος διάσπασης του κόμματος είναι ορατός...
H Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στην ολομέλεια τη συζήτηση του νομοσχεδίου με ολοκλήρωση της διαδικασίας και ψηφοφορία στις 03:00 τα ξημερώματα.
Το νομοσχέδιο, των περίπου 1000 σελίδων, το οποίο αναφέρεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εισήχθη με μια ώρα καθυστέρηση από την αρχικώς προγραμματισθείσα ώρα (στις 9 το πρωί) στις αρμόδιες επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, και Κοινωνικών Υποθέσεων με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος προς συζήτηση.
Βήμα βήμα όλες οι εξελίξεις πριν την έναρξη της ολομέλειας στη βουλή
Συνάντηση Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου την Πέμπτη στις 12:00 – Φουντώνουν τα σενάρια παραίτησης
Με την Πρόεδρο της Βουλής θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, κατόπιν αιτήματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι στο Μαξίμου, θα αφορά τα απόνερα της αποψινής ψηφοφορίας.
Άλλωστε σήμερα, η κ. Κωνσταντοπούλου με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες παραβιάζουν το Σύνταγμα.
Η συνάντηση φούντωσε εκ νέου τα σενάρια περί αντικατάστασης ή παραίτησης της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Άλλωστε, τις προηγουμένως ημέρες διακινήθηκαν πληροφορίες, περί πρότασης μομφής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος της Προέδρου της Βουλής.
Λαφαζάνης σε Τσίπρα: Τέτοιες ώρες δεν χρειάζονται απειλές - Ο αγώνας μας δεν είναι για «καρέκλες» αλλά για αξίες
Aδικούμε τους εαυτούς μας όταν λέμε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα
Μέσα στην αριστερά όσο μεγάλες και ουσιαστικές και αν είναι οι διαφορές, δεν χρειάζονται ανάμεσα μας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες, υψηλοί τόνοι και πολύ περισσότερο απειλές, αναφέρει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με αφορμή τα σενάρια περί επικείμενων διαγραφών των διαφωνούντων βουλευτών.
Όπως τονίζει ο κ. Λαφαζάνης, ο αγώνας μας δεν είναι για «καρέκλες» και «αξιώματα» αλλά για αρχές, αξίες και πολιτικές, που να υπηρετούν το λαό και τον τόπο.
Πιστεύω ότι αδικούμε κατάφορα τους εαυτούς μας όταν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα.
Πολύ περισσότερο πιστεύω ότι γυρίζουμε την πλάτη στους κοινούς μας αγώνες, όταν στην ουσία λέμε ότι μνημόνια, λιτότητα και υποταγή στους εκβιασμούς είναι μονόδρομος, ενώ λοιδορούμε κάθε πρόταση εναλλακτικής λύσης, γεγονός που αφήνει την Ελλάδα έκθετη στο έλεος των πιστωτών.
Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον ως εκβιασμένη ευρωζωνική μνημονιακή αποικία, αλλά ως περήφανη ανεξάρτητη προοδευτική χώρα, η οποία, χωρίς κηδεμονίες, δίνει ,παρά τις μύριες δυσκολίες, τη μάχη ενάντια στη φτώχεια, τη λιτότητα και την ανεργία για τη βαθιά διαγραφή του χρέους, την αξιοπρέπεια της και την οικονομική της ανόρθωση.
Σκέψεις διαγραφής των διαφωνούντων
Το ενδεχόμενο διαγραφής, όσων βουλευτών καταψηφίσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας απόψε το βράδυ.
Κατά τις πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απόψε το βράδυ, όσοι βουλευτές ψηφίσουν «όχι» στο πολυνομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επισημοποιήσει την οριστική ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη οι οποίοι αναμένεται απόψε να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.
Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης, συνολικά 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το α’ πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις εκ των συνολικά 39 διαφωνούντων βουλευτών προσανατολίζονται να υπερψηφίσουν το β’ πακέτο μέτρων, απόψε το βράδυ.
Μεγάλος ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - «Όχι» από κορυφαία στελέχη
Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για το β’ πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, καθώς η συνοχή τόσο της κυβέρνησης όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό πλήρη αμφισβήτηση.
Μεταξύ των διαφωνούντων ξεχωρίζουν τα ονόματα της προέδρου της Βουλής, Ζωή Κωσνταντοπούλου, όπως και του πρώην υπουργού, Δημήτρη Στρατούλη.
«Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω το νομοσχέδιο, ως πρώην υπεύθυνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της Δικαιοσύνης δεν θα μπορούσα να ψηφίσω, ως δικηγόρος δεν θα μπορούσα και ως Πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω διαδικασίες που καθιστούν τη Βουλή διακοσμητική και τελικά θέτουν εκ ποδών την Δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια των εργασιών των αρμόδιων Επιτροπών.
Από την πλευρά του, ο κ. Στρατούλης χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου μας επιβλήθηκαν» από τους δανειστές της χώρας.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχίσω τον αγώνα μου μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αυτά τα πράγματα να είναι μια μικρή παρένθεση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».
Αρνητικές ήταν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών Θανάση Πετράκου και Δημήτρη Κοδέλα.
«Για δεύτερη Τετάρτη ζούμε τον ίδιο εφιάλτη. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε να γίνονται τιμητές αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη που ζουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι είπαν "όχι" στον εκβιασμό και "όχι" στους εκβιαστές», επεσήμανε ο κ. Πετράκος.
Από την πλευρά του, ο κ. Κοδέλας σημείωσε ότι «ζούμε μια παραδοξότητα: Οι εμπνευστές των μνημονίων ξαφνικά νοιάζονται για το Κοινοβούλιο και τις διαδικασίες και για το ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος προκειμένου να εκφράσουν γνώμη οι βουλευτές».
Τα μέτρα θα καταψηφίσει και η Ραχήλ Μακρή, η οποία άσκησε έντονη κριτική, καταγγέλλοντας ότι «αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από ένα μάτσο οικονομικούς δολοφόνους». Οι δανειστές θέλουν να μαζέψουν τα ακίνητα των πολιτών στην αγοραία και όχι στην πραγματική τους αξία, συμπλήρωσε.
Παράλληλα, η Αγλαΐα Κυρίτση επισήμανε ότι «καλούμαστε με συνοπτικές διαδικασίες να συζητήσουμε το σχέδιο νόμου που δεν τόλμησε να φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή».
«Και δυστυχώς αυτό το κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε η βουλευτής.
Κριτική άσκησε και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία υπερθεμάτισε ότι «το νομοσχέδιο δεν είναι προς το συμφέρον και το δίκιο του πολίτη, του εργαζόμενου του άνεργου, του οικονομικά αδύνατου και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των τραπεζών»
Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης (15/7), 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα μέτρα, έξι δήλωσαν «παρών», ενώ μία βουλευτής απείχε της διαδικασίας.
Πράσινο «φως» στο β’ πακέτο των προαπαιτούμενων άναψαν οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής
Πράσινο «φως» στο β’ πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων άναψαν οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ενόψει και της ψηφοφορίας της Ολομέλειας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τα μεσάνυχτα.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και από τις τέσσερις Επιτροπές της Βουλής.
Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ενώ εναντίον της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών της 12ης Ιουλίου.
Kωνσταντοπούλου: Οι δανειστές θέλουν να ισοπεδώσουν τη δημοκρατία - Να μην το επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρή επίθεση κατά των δανειστών για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα εξαπέλυσε από τη Βουλή η πρόεδρός της, Ζωή Kωνσταντοπούλου.
Όπως κατήγγειλε, οι δανειστές επιχειρούν να μετατρέψουν το όχι του δημοψηφίσματος σε ναι, θέλουν να ισοπεδώσουν τη δημοκρατία, θέλουν να καταστήσουν ανώφελες τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Το όχι του ελληνικού λαού δεν θα μετατραπεί σε ναι, διεμήνυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να επισημάνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά δεν πρέπει να επιτρέψουν την ισοπέδωση της κυβέρνησης και των δύο κυβερνητικών κομμάτων.
Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απέστειλε ήδη επιστολή στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, για τις συνθήκες κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Άγνωστο το πότε θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο
Μετά τη συνεδρίαση των Επιτροπών θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.
Ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά και η ώρα της ψηφοφορίας παραμένει άγνωστος μια και δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο χρόνος, στον οποίο οι επιτροπές θα δώσουν την έκθεση τους αλλά και ο χρόνος σύγκλησης της διάσκεψης των προέδρων.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου στο αίτημα του γ.γ. της κυβέρνησης, Σπ. Σαγιά ότι η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια «πρέπει να ολοκληρωθεί στις 22 Ιουλίου», ιδιαίτερα ύστερα από τις δηλώσεις της ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας»
Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση
Η διαδικασία στη Βουλή είναι καθοριστική τόσο για την πορεία της κυβέρνησης όσο και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμά ότι οι 32 βουλευτές που ψήφισαν όχι στην πρώτη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, θα τηρήσουν την ίδια στάση και σήμερα, γεγονός που θα επιβεβαιώσει το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση παρακολουθεί με αγωνία τη στάση που θα τηρήσουν οι υπόλοιποι 9 βουλευτές, οι οποίοι στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν παρών ή απείχαν.
Σε περίπτωση που μεταβάλλουν τη στάση τους και ψηφίσουν ναι, τότε θεωρείται ότι θα δοθεί μια ισχυρή «ανάσα» στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα βγει πιο ενισχυμένος ενόψει της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν στα 32 όχι προστεθούν και άλλες διαρροές και η «δύναμη» της κυβέρνησης πέσει κάτω από τους 120 βουλευτές, τότε προκαλείται μείζον ζήτημα για το άμεσο μέλλον της κυβέρνησης.
Σίγουρο ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα δρομολογηθούν ραγδαίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ.
Για αύριο έχει προγραμματιστεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτιμήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.
Γεροβασίλη (κυβ. εκπρόσωπος): Πιθανόν το διαζύγιο στο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αναπόφευκτο
Την άποψη πως ενδεχομένως είναι αναπόφευκτο το διαζύγιο στο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
«Υπάρχουν δύο απόψεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, δυο διαφορετικές πολιτικές τάσεις, οι οποίες όμως δεν είναι καινούργιο, ήταν από πάντα.
Δημιουργείται ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο θέμα, επομένως μέσα από συλλογικές διαδικασίες όπως προβλέπεται και όπως αρμόζει και στον ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί η διαδικασία προκειμένου να συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα σε μια συλλογική διαδικασία» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha η κα.Γεροβασίλη.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι είναι πιθανόν να είναι και αναπόφευκτο το διαζύγιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πάντως ότι δεν είναι εκείνη αυτή που θα το αποφασίσει.
«Το να ακούγονται φωνές με προχειρότητα με ένα σκέτο όχι χωρίς να αντιπροτείνεται μια πρόταση που να είναι εφικτή και υλοποιήσιμη προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» είπε η κα. Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται κατά τη σημερινή ψηφοφορία να είναι μεγαλύτερη η στήριξη στην κυβέρνηση .
«Τα πράγματα είναι καλύτερα από την προηγούμενη ψηφοφορία στη Βουλή» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Τσακαλώτος: Την Παρασκευή 24/07 αρχίζει η διαπραγμάτευση
Την ερχόμενη Παρασκευή αρχίζει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τελική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 18 με 20 Αυγούστου υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ.Τσακαλώτος αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό θέμα που περιλαμβάνει και τις περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, υποστήριξε ότι έχει βγει από τη λίστα των προαπαιτούμενων καθώς έχρηζε περαιτέρω διερεύνησης, τονίζοντας ότι θα ενταχθεί στον «οδικό χάρτη» του πρώτου εξαμήνου που θα περιλαμβάνει η νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2015 – 2018.
«Δεν ισχύουν όσα γράφηκαν για τις πρόωρες συντάξεις.
Ήταν μεν συμφωνημένο με τους θεσμούς αλλά μας είπαν ότι θέλει περισσότερη μελέτη και θα έρθει μετά την συμφωνία» τόνισε ο κ.Τσακαλώτος
Όσον αφορά τους αγρότες, ο κ.Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ουδέποτε μπήκε σχετική συζήτηση στο τραπέζι με τους δανειστές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν και αυτό το θέμα θα μεταφερθεί στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.
«Η λέξη αγρότες στα έξι προαπαιτούμενα δεν υπάρχει.
Τα κείμενα με τα μέτρα που στείλαμε είναι 18 σελίδες.
Αυτά θα γίνουν 180 σελίδες καθώς θα γραφούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε και πως θα γίνουν.
Το συνταξιοδοτικό θα μπει εντός του πρώτου εξαμήνου» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ανοίγοντας τη συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών ο κ.Τσακαλώτος υποστήριξε ότι με την ψήφιση των δύο προαπαιτούμενων μέτρων
Σχόλια αναγνωστών