Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πεδίο «μάχης» ο ΣΥΡΙΖΑ, στο δρόμο προς το τελικό ξεκαθάρισμα – Το πάνω χέρι στον Τσίπρα

Πεδίο «μάχης» ο ΣΥΡΙΖΑ, στο δρόμο προς το τελικό ξεκαθάρισμα – Το πάνω χέρι στον Τσίπρα
Αναμφίβολο ότι ο πρωθυπουργός θα υποστεί μεγάλη πολιτική φθορά και κόστος…

Αρχής γενομένης από σήμερα τόσο με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όσο με την εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη αρχίζει η μάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να καταλήξει περί τον Σεπτέμβριο στο περίφημο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Τα δύο στρατόπεδα, αυτό του Αλέξη Τσίπρα και αυτό των διαφωνούντων ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Κινήσεις από τις οποίες σε μεγάλο ενδιαφέρον θα κριθεί όχι μόνο το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης και κατ’επέκταση της χώρας, μια και εκτιμάται ότι έρχεται ολοένα και πιο κοντά το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.
Σε αυτή τη «μάχη» ο Αλέξης Τσίπρας έχει το πάνω χέρι.
Διότι για τους περισσότερους πολίτες (και ψηφοφόρους) ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι ταυτισμένος με τον Αλέξη Τσίπρα.
Για τους περισσότερους πολίτες (και ψηφοφόρους) η σημερινή κυβέρνηση είναι ο Αλέξης Τσίπρας, μια και μόνο αυτόν εμπιστεύονται.
Έχει γίνει πλέον κατανοητό πως ο Τσίπρας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Αλλά βέβαια δεν λείπουν από μπροστά του οι μεγάλοι σκόπελοι.
Όπως η συμφωνία με τους εταίρους.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως πολλά θα κριθούν στο εξής από το κλείσιμο της συμφωνίας, και ιδιαίτερα από το εάν αυτή θα προβλέπει κάποια διευθέτηση του χρέους, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η εφαρμογή της.
Η εφαρμογή της συμφωνίας σημαίνει πολλούς, νέους δυσβάσταχτους φόρους και συνεπώς πολιτικό κόστος και πολιτική φθορά.
Την οποία πολιτική φθορά επιδιώκουν να αποφύγουν οι 30 και πλέον διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με το να παίζουν το χαρτί της πολιτικής ειλικρίνειας και ορθότητας (περιχαρακωμένοι πίσω από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ) δεν θέλουν να ταυτίσουν το όνομα τους με μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ένα εναλλακτικό, αξιόπιστο σχέδιο που να συμβαδίζει με τη λαϊκή βούληση, η οποία σε συντριπτικά ποσοστά επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ.
Παρά το βαρύ τοπίο ο κ.Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος και την φθορά που του αναλογεί.
Μόνο έτσι θα καταφέρει να ξεχωρίσει από μια πολιτική υποσχεσιολογίας, λαϊκισμού και μυωπικής ιδεολογικής καθαρότητας που πλέον δεν αφορά και δεν απασχολεί κανέναν.
Ο κ.Τσίπρας έχει μια μοναδική ευκαιρία.
Έχει απέναντι του μια εξουθενωμένη αλλά ταυτόχρονα ώριμη κοινωνία.
Η οποία κατόπιν των εξελίξεων του τελευταίου μήνα έχει συνειδητοποιήσει κάποια πολύ σοβαρά πράγματα.
Ότι η παραμονή στην ευρωζώνη και στην ΕΕ είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην χώρα.
Ότι ο διαχωρισμός μνημόνιο – αντιμνημόνιο ανήκει στο παρελθόν και όποιος εμμένει σε αυτόν, είναι πολιτικά «καθυστερημένος».
Ότι αυτό που προέχει είναι να γίνει το επόμενο βήμα προς τη σταθερότητα και ότι επιτέλους πρέπει να μπει ένας τέλος σε αυτήν την χρόνια ανασφάλεια και αβεβαιότητας.
Ο κ.Τσίπρας έχει τη λαϊκή αποδοχή και στήριξη να κάνει το απαραίτητο βήμα προς την επόμενη ημέρα της χώρας.
Για να το κάνει πρέπει να απαλλαγεί από κάθε λογής «βαρίδια» και αναχρονιστικές τάσεις, αντιλήψεις και απόψεις, οι οποίες – αν επιβεβαιωθούν οι σημερινές εκτιμήσεις – θα έχουν συμβάλλει στο εξής πρωτοφανές, να διασπαστεί δηλαδή ένα κόμμα όσο αυτό βρίσκεται στην εξουσία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης