Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γερμανοί «σοφοί»: Να επιτραπεί η αποχώρηση ενός κράτους – μέλους από την Ευρωζώνη μόνο ως έσχατη λύση

Γερμανοί «σοφοί»: Να επιτραπεί η αποχώρηση ενός κράτους – μέλους από την Ευρωζώνη μόνο ως έσχατη λύση
Η ελληνική κρίση φέρνει στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ευρωζώνη να γίνει πιο σταθερή τονίζουν οι Γερμανοί «σοφοί»
Υπέρ της αποχώρησης ενός κράτους – μέλους από την Ευρωζώνη ως έσχατη λύση τάσσονται οι Γερμανοί «σοφοί», το ανεξάρτητο πενταμελές συμβούλιο των διακεκριμένων Γερμανών οικονομολόγων που έχει συμβουλευτικό ρόλο στη γερμανική κυβέρνηση.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Γερμανοί «σοφοί» σε ειδική μελέτη τους, υπογραμμίζουν πως η ελληνική κρίση ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν περισσότερα μέτρα και να υπάρξουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ευρωζώνη να καταστεί πιο σταθερή.
Όπως υποστηρίζουν, πέραν των μέτρων, όπως είναι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, θα πρέπει η εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη να ενισχυθεί με ένα μηχανισμό ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.
«Για να διασφαλιστεί η συνοχή της νομισματικής ένωσης, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ψηφοφόροι στις πιστώτριες χώρες δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτούν μόνιμα τα υπερχρεωμένα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης» επισημαίνει ο Christoph M.Schmidt, επικεφαλής της ομάδας των Γερμανών «σοφών».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Γερμανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα ανάγκαζε τους πιστωτές να υποστούν ζημίες, εάν τα κράτη – μέλη χρεοκοπούσαν, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ωθούσαν τους επενδυτές να αξιολογούν τον κίνδυνο της αφερεγγυότητας με περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι Γερμανοί σοφοί προτείνουν ότι η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη θα έπρεπε να είναι πιθανή, αλλά αυτή θα έπρεπε να είναι «εντελώς η έσχατη λύση».
«Ένα μόνιμα μη συνεργάσιμο κράτος – μέλος δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να απειλεί την ύπαρξη του ευρώ» τονίζουν οι Γερμανοί σοφοί, οι οποίοι προειδοποιούν επίσης για τις πολιτικές «quick – win», όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών για την Ευρωζώνη ή ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης για την ανεργία.
«Το να καταστήσεις την Ευρωζώνη συλλογικά υπεύθυνη για πιθανούς κινδύνους χωρίς τα κράτη –μέλη να παραχωρούν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας επί δημοσιονομικών και οικονομικών θεμάτων, θα έκανε αργά ή γρήγορα τη νομισματική ένωση ακόμα πιο ασταθή» αναφέρουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης