Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι αποθήκη ψυχών - Έκκληση στην Ευρώπη για βοήθεια στο μεταναστευτικό

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι αποθήκη ψυχών - Έκκληση στην Ευρώπη για βοήθεια στο μεταναστευτικό
Σε εξέλιξη η κυβερνητική σύσκεψη για το μεταναστευτικό
(upd) Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα και αφορά όλη την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωσης της ευρείας υπουργικής σύσκεψης για το μείζον αυτό ζήτημα.
Η αλληλεγγύη της Ευρώπης δεν μπορεί αν είναι αλά καρτ, τόνισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει επιπλέον κονδύλια.
Μάλιστα κατηγόρησε όψιμα μέλη της Ε.Ε. για άρνηση αλληλεγγύης και υποδοχής μεταναστών.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό χώρο και αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπαρξης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η όξυνση του μεταναστευτικού είναι αποτέλεσμα της άλογης πολιτικής σε χώρες της Μέσης Ανατολής, σημείωσε και επισήμανε ότι το πρόβλημα καλούνται να το αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής.
Δεν μπορεί οι χώρες υποδοχής να αντιμετωπίζονται ως αποθήκες ψυχών, ούτε η Μεσόγειος  μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο νεκροταφείο, ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι τα σύνορα πρέπει να ελέγχονται.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι όσοι προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν για μικροπολιτικούς σκοπούς τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές θα εκτεθούν. 
«Το πρόβλημα μας υπερβαίνει.
Η Ελλάδα είναι σε κρίση και αντιμετωπίζει και μία ανθρωπιστική κρίση.
Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης
«Σήμερα επεξεργαστήκαμε έναν άμεσο επιχειρησιακό προγραμματισμό και αποφασίσαμε το διαρκή συντονισμό των υπουργείων», εξήγησε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
«Στόχος μας η αποφόρτιση των νησιών και η ενίσχυση των πρώτων κέντρων υποδοχής των προσφύγων.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την συγκρότηση ειδικής διαχειριστικής αρχής του μεταναστευτικού.
«Έδωσα εντολή για ανάκληση αδειών των στελεχών της διαχειριστικής αρχής που θα αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ξεκινάμε πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος», ανέφερε ο Α. Τσίπρας.
Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη τη Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, πριν ξεκινήσει η σύσκεψη που γίνεται υπό την προεδρία του για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Στο θέμα αυτό θα φανεί, είπε ο πρωθυπουργός, εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση.
Η Ελλάδα είπε ο πρωθυπουργός είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές.
Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης επέμεινε ο πρωθυπουργός ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια.
Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ είπε ο πρωθυπουργός.
Στη σύσκεψη μετέχουν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Σε σύσκεψη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών προβλημάτων προεδρεύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η σύσκεψη, πραγματοποιείται στο γραφείο της αναπληρώτριας Υπουργού για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου. 
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός για Θέματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα της μεταγκατάστασης των προσφύγων που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεος, καθώς και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών. 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Πρωθυπουργός συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη να οριστεί από την κυβέρνηση η αρμόδια αρχή, που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα.

Κρίσιμη συνάντηση με Πανούση
Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης, Γιάννη Πανούση.
Η συνάντηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένων των έντονων αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού, ο οποίος ασκεί έντονη κριτική στις κυβερνητικές πρακτικές. 

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης