Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Merkel φρενάρει τις εκλογές - Τη στήριξη των βουλευτών στη συμφωνία θα ζητήσει ο Τσίπρας - Εκτός λίστας οι διαφωνούντες

Η Merkel φρενάρει τις εκλογές - Τη στήριξη των βουλευτών στη συμφωνία θα ζητήσει ο Τσίπρας - Εκτός λίστας οι διαφωνούντες
Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται η Καγκελάριος Merkel
Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας θα παρουσιάσει σύμφωνα με πληροφορίες τη συμφωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από όλους να τη στηρίξουν ώστε η χώρα να μπει στην κανονικότητα και η κυβέρνηση να αρχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμά της.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως η συμφωνία είναι δύσκολη, περιέχει πολλά μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα, αλλά παράλληλα συνοδεύεται από ένα μεγάλο πακέτο δανειοδότησης το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά και διοχετευθεί σε στοχευμένες δράσεις θα αποτελέσει αντίβαρο στα σκληρά μέτρα της συμφωνίας.
Σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταστήσει σαφές πως δεν θα δεχθεί διαφοροποιήσεις και διαφωνίες και πως δεν είναι δυνατόν κάποιοι βουλευτές να επιδεικνύουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος, στηρίζοντας την κυβέρνηση, και κάποιοι άλλοι να επιμένουν πως υπήρχε άλλος δρόμος, χωρίς όμως να μπορούν να πείσουν για το αν είναι υπαρκτός.
Πέρα από το αν το Μέγαρο Μαξίμου θα επιλέξει άμεση προσφυγή στις κάλπες, αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ή θα δρομολογήσει τις κάλπες για τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του ξεκαθαρίζουν ότι οι διαφωνούντες βουλευτές θέτουν εαυτόν εκτός προσπάθειας και ως εκ τούτου χρεώνονται και την τυχόν διάσπαση.
Όλοι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως, επιμένουν πως οι βουλευτές που θα σταθούν απέναντι στη συμφωνία καταψηφίζοντάς την, θα βρεθούν εκτός λίστας.

Η Καγκελαρία φρενάρει τις εκλογές
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.bankingnews.gr, ο πρωθυπουργός τόσο στη χθεισνή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τη Merkel όσον και στην κατίδίας συνάντησή του με τον Hollande, μετά τα εγκαίνια της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ, την περασμένη εβδομάδα, έκανε γνωστές τις προθέσεις του στους δύο ηγέτες να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές.
Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του πρωθυπουργού, βρέθηκε η ανάγκη μιας ισχυρής πλειοψηφίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στους συνομιλητές τους πως η συμφωνία είναι αρκετά επώδυνη, περιέχει μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων και ως εκ τούτου καθίσταται δύσκολη η πολιτική της διαχείριση.
Τούτων δοθέντων ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα συνεχίσει να «αιμορραγεί» με κάθε ψήφιση εφαρμοστικών νόμων και προαπαιτούμενων, δεν μπορεί να έχει ορίζοντα εφαρμογής της συμφωνίας.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ενώ ο Hollande στάθηκε απλά επιφυλακτικός, η Angela Merkel ήταν κατηγορηματική, υποστηρίζοντας πως υπάρχει μία συμφωνία και πρέπει να εφαρμοστεί.
‘Αλλωστε βαρύ ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel το βράδυ της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καγκελάριος έθεσε και επισήμως το ζήτημα ενός δανείου – γέφυρα και κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξανασκεφτεί την πρόταση του Βερολίνου.
Από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την αντίδραση Merkel, δεδομένου του κλίματος που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση.
Χθες το Βερολίνο διαμήνυσε ότι δεν πρέπει να θυσιαστεί η ακρίβεια της συμφωνίας για χάρη της ταχύτητας.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά για το θέμα και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό ότι τηρείται η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τις επικοινωνίες ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινούνταν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.
Η παρέμβαση αυτή θεωρείται καθοριστική από κυβερνητικές πηγές, καθώς οι εξελίξεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν τελικά την βούληση όλων των πλευρών και το πρωί σήμερα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης