Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 16:00 σήμερα το Eurogroup για την Ελλάδα - Θα εγκρίνει την νέα συμφωνία των 86 δισ - Το ΔΝΤ

tags :
Στις 16:00 σήμερα το Eurogroup για την Ελλάδα - Θα εγκρίνει την νέα συμφωνία των 86 δισ - Το ΔΝΤ
Στο Eurogroup θα επικυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών - Εμπροσθοβαρής η αξιολόγηση
Στις 14 Αυγούστου στις 16:00 έχει προγραμματιστεί το Eurogroup με αποκλειστικό θέμα την έγκριση της συμφωνίας για την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem τον Michel Rejins
Η συνεδρίαση του Eurogroup είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους
1)Θα εγκρίνει την συμφωνία των 86 δισεκ. για την Ελλάδα και θα καθορίσει τις ροές εκταμίευσης ώστε να πληρωθεί το ελληνικό ομόλογο 3,2 δισεκ. που λήγει στις 20 Αυγούστου και το κατέχει η ΕΚΤ.
2)Θα αποκαλυφθούν τα σχέδια της Γερμανίας και του Schaueble.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η Γερμανία πέραν του ότι διαφωνούσε με την τελική συμφωνία και ζητούσε δάνειο γέφυρα, έχει ζητήσει να είναι εμπροσθοβαρής η αυστηρή αξιολόγηση για την Ελλάδα και αντί αρχών Νοεμβρίου μάλλον θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο....
Πάντως, εφόσον υπάρξει εμπλοκή, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει και το Plan B, δηλαδή την παροχή ενός δεύτερου δανείου - γέφυρα προς την Ελλάδα.
Βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, δεδομένης της σχεδόν βέβαιης έγκρισης της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.


Το Plan B

Η Κομισιόν φέρεται να έχει προετοιμαστεί με Σχέδιο Β για την Ελλάδα, σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή με την έγκριση της νέα συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο.
Ειδικότερα, η Κομισιόν φέρεται να έχει σχέδιο για νέο δάνειο – «γέφυρα» για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο από τις εξελίξεις, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Το σχέδιο Β θεωρείται απαραίτητο, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το ενδεχόμενο απόρριψης της συμφωνίας από το Eurogroup της Παρασκευής (13/8).
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στις 20 Αυγούστου στην ΕΚΤ ομόλογα και τόκους, ύψους 3,4 δισ. ευρώ, για αυτό και θεωρείται κρίσιμη η άμεση χρηματοδότηση της χώρας.
Η FAZ προσθέτει πως αν η χώρα αποτύχει να αποπληρώσει την ΕΚΤ, τότε η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει.
Πάντως, επισημαίνει πως η Φινλανδία ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα σήμερα, Πέμπτη, ενώ η Κομισιόν επιθυμεί την έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup άμεσα.
Στη συνέχεια αναφέρει πως η κρισιμότερη ίσως ψηφοφορία επί της συμφωνίας, αυτή στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας, αναμένεται να λάβει χώρα είτε στις 18, είτε στις 19 Αυγούστου.
Η Γερμανία προκρίνει ως λύση ένα νέο δάνειο – «γέφυρα» για την Ελλάδα, οπότε θεωρείται πιθανή μια απόρριψη του νέου ελληνικού προγράμματος.


Τα εμπόδια Schaeuble στην συμφωνία

Νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών θέτει η Γερμανία, η οποία ασκεί κριτική στο συμφωνηθέν κείμενο.
Σε δισέλιδο έγγραφο, το οποίο τιτλοφορείται «Πρωταρχικός έλεγχος του Μνημονίου», το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας περιγράφει ως «μη πειστικό» το συμφωνηθέν σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους και για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η συμφωνία δεν ξεκαθαρίζει πλήρως την κατεύθυνση των πολιτικών που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα.
Κριτική ασκεί και στους δημοσιονομικούς στόχους της συμφωνίας, καθώς το Βερολίνο καταγγέλλει την απουσία συγκεκριμένων μέτρων για την επίτευξή τους.
Επιφυλάξεις τηρεί και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Τις ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνει και η εφημερίδα Bild, η οποία επικαλούμενη πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνει ότι το Βερολίνο αποτιμά ως ανεπαρκή τη συμφωνία.
Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα επικαλείται πηγές από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο κρίνει ως ανεπαρκή τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Παράλληλα, η Bild αναφέρει ότι το γερμανικό υπουργείο φέρεται να έχει ζητήσει άμεσα απαντήσεις σε τρία καίρια ερωτήματα.
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών δεν έχει απαντήσει επαρκώς ως προς τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να τοποθετηθεί επί του περιεχομένου του.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, St. Seibert, χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο αποτέλεσμα» το μνημόνιο κατανόησης για την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει πλήρης αξιολόγησή του.
Παράλληλα, τόνισε ότι η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, καλωσόρισε την εποικοδομητική προσέγγισή της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει σε ένα προσχέδιο συμφωνίας.
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι πολύ νωρίς να υπάρξει κρίση για ένα μνημόνιο κατανόησης που έφθασε στο Βερολίνο αργά το βράδυ της Τρίτης και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς να έχουμε ολοκληρώσει μια σωστή εξέτασή του».
Από την άλλη πλευρά, ο έτερος εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών, Weissgerber, σημείωσε ότι το θέμα του δανείου – γέφυρα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας παραμένει στο τραπέζι, ενώ διέψευσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, το οποίο ανέφερε ότι η Γερμανία μελετά την παροχή εγγυήσεων από την Ε.Ε. προς το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, με αντάλλαγμα το Ταμείο να σταματήσει να ζητά αναδιάρθρωσή του.
Από την πλευρά της, η Φινλανδία εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, με τον υπουργό Οικονομικών, Alexander Stubb να επισημαίνει ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμμετέχει σε νέο δάνειο – γέφυρα για την Ελλάδα, αν αυτό χρειαστεί.
Ειδικότερα, τόνισε πως η φινλανδική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας, μέσω νέου δανείου – γέφυρα, αν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία εντός της προθεσμίας που έχει τεθεί.
Παράλληλα, διεμήνυσε πως η στήριξη της Φινλανδίας στην Ελλάδα δεν είναι άνευ όρων, ενώ εκτίμησε πως θα χρειαστούν περαιτέρω βήματα για τα νέα δάνεια.


Aντιδρά το SPD

Διχογνωμία για την ελληνική συμφωνία φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί στις τάξεις της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς ο Martin Schulz εξαπολύει πυρά εναντίον του Wolfgang Schaeuble.
«Οι απόψεις που διατυπώνει για την ελληνική συμφωνία είναι εντελώς προσωπικές και δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού» τονίζουν κύκλοι, προσκείμενοι στον Schulz, οποίος πέραν της ιδιότητάς του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί και εξέχον στέλεχος του SPD.
Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι τόσο ο κ. Schulez όσο και ο επικεφαλής του SPD S. Gabriel εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη στάση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εμμένει στο δάνειο – γέφυρα.

Πρώτη ενημέρωση: 09:26, Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης