Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενέκρινε με 454 ναι το ελληνικό πρόγραμμα η Bundestag - 113 τα όχι και 18 αποχές - Αποκλείει το haircut ο Schaeuble

Ενέκρινε με 454 ναι το ελληνικό πρόγραμμα η Bundestag - 113 τα όχι και 18 αποχές - Αποκλείει το haircut ο Schaeuble
Για το ελληνικό πακέτο βοήθειας ψηφίζει και η Βουλή της Ολλανδίας
(upd3) Με 454 ψήφους υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές ενέκρινε, όπως αναμενόταν, η γερμανική Βουλή (Bundestag) το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ύστερα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.
Το αποτέλεσμα δεν επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για μεγάλες διαρροές κυβερνητικών βουλευτών, καθώς στην προηγούμενη ψηφοφορία του Ιουλίου για την Ελλάδα είχαν ψηφίσει υπέρ 439 Γερμανοί βουλευτές και 119 κατά.
Συγκεκριμένα, από τους 294 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών που ήταν παρόντες στη σημερινή ψηφοφορία (σημειώνεται ότι συνολικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος αριθμεί 311 βουλευτές σε σύνολο 631 εδρών), οι 228 ψήφισαν υπέρ, οι 63 κατά ενώ υπήρξαν και 3 αποχές.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις χθεσινές δοκιμαστικές ψηφοφορίες οι αντάρτες από τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές έφτασαν τους 56, αριθμός στα ίδια επίπεδα με την ψηφοφορία του Ιουλίου, και όχι διπλάσιοι, όπως ήθελαν κάποιες αναφορές στο Βερολίνο.
Οι απώλειες αυτές θεωρούνται ελεγχόμενες για τη Merkel, αν κρίνει κανείς από τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Καγκελάριο να βλέπει τουλάχιστον 120 αντάρτες στο εσωτερικό του κόμματος της.

Schaeuble (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Καλή η συμφωνία για Ελλάδα και Ευρώπη
Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble είχε καλέσει τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία.
«Είναι μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η Ελλάδα θα λάβει 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της
Αυτό είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία προκειμένου να ξανασταθεί στα πόδια της» υπογράμμισε ο Schaeuble.
Όπως είπε, οι θεσμοί θα ελέγχουν την υλοποίηση του προγράμματος κάθε τρίμηνο με τον πρώτο έλεγχο να γίνεται τον Οκτώβριο.
«Από το επόμενο έτος η Ελλάδα θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο Schaeuble, υπογραμμίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα στοχεύσουν στον καλύτερο οικονομικό σχεδιασμό, στη δημόσια διοίκηση, στην είσπραξη εσόδων και στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Schaeuble και στη συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Για τη γερμανική κυβέρνηση είναι απαραίτητο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα λόγω της εμπειρίας του.
Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει επί της αρχής να συμμετάσχει στο πρόγραμμα» τόνισε ο Schaeuble.
«Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η ΕΚΤ και η Κομισιόν πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί εφόσον εφαρμοστεί ως έχει το πρόγραμμα, χωρίς κούρεμα.
Το ελληνικό χρέος είναι υψηλό βάσει των διεθνών standards αλλά δεν μοναδικό.
Για παράδειγμα της Ιαπωνίας είναι υψηλότερο» τόνισε ο Schaeuble, αναφέροντας πως ένα κούρεμα του χρέους δεν είναι εφικτό ούτε επιτρεπτό και ότι τον Οκτώβριο θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε και να πάρουμε οριστικές αποφάσεις για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε.
Η αμφιβολία επιτρέπεται, αλλά υπάρχει όμως η ευκαιρία να λύσουμε την ελληνική κρίση.
Το εάν ή όχι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία, εναπόκειται στους Έλληνες» τόνισε ο Schaeuble.

Gysi (Die Linke): Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης
Την άποψη πως η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης εξέφρασε ο Gregor Gysi, επικεφαλής του αριστερού Die Linke κατά την ομιλία του στη Bundestag για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Gysi υποστήριξε πως το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κουρεύτηκε και το γερμανικό χρέος με τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953.
Ο επικεφαλής του Die Linke τόνισε ότι η επιβολή υψηλών συντελεστών ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι λάθος μια και τον πληρώνουν οι φτωχοί και ο τουρισμός αιμορραγεί.
«Εάν καταστρέψετε την ελληνική οικονομία, τότε τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, κάτι που θα αποτελέσει πλήγμα και για τη Γερμανία» υπογράμμισε ο Gysi.
Σημειώνεται ότι το Die Linke προτίθεται να καταψηφίσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Oppermann (SPD): Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις, θα πάρει την ελάφρυνση του χρέους
Την θέση ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα λάβει την ελάφρυνση χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι διατύπωσε ο Thomas Oppermann από τους Σοσιαλδημοκράτες κατά την ομιλία του στη Bundestag.
«Είναι δύσκολο να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους λόγω των περιορισμών των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά μπορούμε να ξαναδούμε το ύψος των επιτοκίων» υπογράμμισε ο Oppermann, ο οποίος έβαλε κατά του επικεφαλής του Die Linke, Gregor Gysi, αναφέροντας πως την ώρα που ο Τσίπρας δίνει μάχη στην Αθήνα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτός τάσσεται με την ακρο-αριστερή αντιπολίτευση του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, το πρόγραμμα διάσωσης στο σύνολο του στηρίζεται τόσο από την πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής όσο και από την κοινή γνώμη» είπε ο Oppermann, υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα αυτό είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, διότι επικεντρώνεται σε ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και όχι τόσο σε δημοσιονομικούς στόχους.
«Το ελληνικό πρόγραμμα επικεντρώνεται για πρώτη φορά σε δομικές μεταρρυθμίσεις σε κράτος, οικονομία, κοινωνία» τόνισε ο Oppermann, αναφέροντας πως είναι καλό το γεγονός ότι πλέον δεν μιλάμε μόνο για μεταρρυθμίσεις, αλλά ότι αυτές εφαρμόζονται.
Ωστόσο, ο Oppermann προειδοποίησε.
«Η οικονομική βοήθεια θα δίνεται βήμα βήμα και μόνο σε ανταπόδωση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο Oppermann.

Hofreiter (Πράσινοι): Θα ψηφίσουμε το νέο πακέτο για την Ελλάδα, αλλά η Merkel να παραδεχτεί ότι οι πολιτικές της απέτυχαν
Κατά την παρέμβασή του στη Bundestag, στη συζήτηση για το νέο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, ο επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων Anton Hofreiter, εξαπέλυσε επίθεση στη γερμανίδα καγκελάριο Merkel, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την εισήγησή της.
Ο Hofreiter τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι ντροπιαστικό για τη Merkel το γεγονός ότι δεν πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις για τίποτα.
«Πρέπει να εξηγήσεις γιατί αυτές οι ευρωπαϊκές πολιτικές είναι απαραίτητες» είπε απευθυνόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο για να προσθέσει την εκτίμησή του, ότι δηλαδή «εδώ και πέντε χρόνια συζητάμε την κρίση στην Ευρωζώνη αλλά πολιτική που ακολουθείται δεν δουλεύει».
Παράλληλα, ο Hofreiter αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κρίση δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη, αλλά οι μετανάστες.
Ο Hofreiter κατέληξε λέγοντας ότι οι Πράσινοι θα ψηφίσουν μεν το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, ωστόσο το κάνουν για χάρη του ευρωπαϊκού συμβιβασμού, όχι για την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της καγκελαρίας.

Kauder (CDU/CSU): Εάν δεν ήμασταν σκληροί με την Ελλάδα δεν θα υπήρχε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ψηφίσουμε υπέρ του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας όπως άλλωστε μας ζήτησε ο κ.Schaeuble» υπογράμμισε ο Volker Kauder, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) κατά την ομιλία του στη Bundestag για το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως είπε, η αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα αποτυπώνει το είδος της αλληλεγγύης που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη.
«Σε όλους εκείνους που λένε ότι υπήρξαμε σκληροί με την Ελλάδα, απαντάμε ότι αν δεν γινόταν με αυτόν τον τρόπο, τότε αυτό το τρίτο πακέτο διάσωσης δεν θα ήταν δυνατό» τόνισε ο Kauder.
«Πετύχαμε έναν καλό συμβιβασμό με την Ελλάδα.
Τώρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή λύση και για τη μεταναστευτική κρίση» είπε ο Kauder, επισημαίνοντας ότι έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η Γερμανία καταβάλλει τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
«Η Γερμανία δεν είναι προσκολλημένη στη νομισματική ένωση.
Αναζητά μια κοινή λύση για την κρίση των προσφύγων» είπε ο Kauder, ο οποίος κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να τηρήσουν μια ενιαία στάση απέναντι σε αυτήν την κρίση.
«Όπως η Γερμανία υπήρξε ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις και στο συμβιβασμό με την Ελλάδα, έτσι και η Ευρώπη πρέπει να κάνει το ίδιο στο μεταναστευτικό» υπογράμμισε ο Kauder.

Το βλέμμα στους αντάρτες της Merkel
Αν και η υπερψήφιση του προγράμματος αναμένεται δεδομένη, μια και θα το ψηφίσουν τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις απώλειες που θα υπάρξουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο της Merkel.

Πέρα όμως από τη γερμανική Βουλή, το ελληνικό πρόγραμμα πρόκειται να τεθεί υπό ψηφοφορία και στη Βουλή της Ολλανδίας, όπου και εκεί οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα λεπτές για τον πρωθυπουργό Mark Rutte.
Χθες τα κοινοβούλια της Ισπανίας και της Εσθονίας ενέκριναν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα εγκρίθηκε και από κοινοβουλευτική επιτροπή της Αυστρίας.

(πρώτη ενημέρωση 19 Αυγούστου 09:02)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης