Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι τρεις λόγοι που καθιστούν ανέφικτη την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου

Οι τρεις λόγοι που καθιστούν ανέφικτη την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου
Η μετακίνηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με υψηλή εκλογιμότητα στο νέο κόμμα των διαφωνούντων θα αφαιμάξει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα
Με το Μέγαρο Μαξίμου να επιθυμεί την αυτοδυναμία μέσα από την κάλπη των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του γνωρίζουν, πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο.
Το τρίτο μνημόνιο, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η στήριξη που του παρέχεται από το Βερολίνο και τους Θεσμούς - που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία- καθιστούν όνειρο θερινής νυκτός η κάλπη να ικανοποιήσει την προσδοκία αυτοδυναμίας.
Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα με το προεκλογικό πρόγραμμα, το νέο διακύβευμα και την επικοινωνιακή τακτική γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για το ποιοι θα είναι οι κυβερνητικοί εταίροι καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα.
Ωστόσο, εν μέσω μιας έντονης προεκλογικής περιόδου, που διέπεται από σκληρό ροκ και πολωτικό κλίμα, οι κινήσεις προσέγγισης αναμένεται να γίνουν μετά τις εκλογές ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν, πως δεν υπάρχουν παρασκηνιακές συναντήσεις, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Πως χάνεται η αυτοδυναμία
Τρείς είναι οι λόγοι, που «ψαλιδίζουν» στο κυβερνών κόμμα τη δυναμική της αυτοδυναμίας και μειώνουν δραματικά τα ποσοστά που εμφάνιζε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις .
-Η απώλεια του αντιμνημονιακού του χαρακτήρα
-Η στήριξη από ηγέτες και θεσμικούς που παρέχεται έστω και ατύπως όπως η κ Merkel και ο κ schaeube αλλά και τα καλά λόγια του κουαρτέτου των θεσμών που λειτουργούν ανάποδα σε μια κοινωνία που έχει πληγεί από τα όσα έχουν επιβάλλει τα τελευταία χρόνια
-Η μετακίνηση βουλευτών με υψηλά ποσοστά εκλογιμότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη «Λαϊκή Ενότητα» του Π. Λαφαζάνη.

Στη Λαική Ενότητα τα «γκανιάν» της κάλπης

Η μετακίνηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με υψηλή εκλογιμότητα στο νέο κόμμα των διαφωνούντων, θα αφαιμάξει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην κάλπη.
Ήδη, 16 βουλευτές που σάρωσαν σε σταυρούς στις προηγούμενες εκλογές, είναι εκτός ψηφοδελτίων του κυβερνώντος κόμματος.
Οι σοβαρές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιρροή βουλευτών στις τοπικές κοινωνίες μείζον θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα.
Το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, στην οποία δεν θα συμπεριλαμβάνονται όσοι καταψήφισαν το 3ο Μνημόνιο στη Βουλή, μπορεί από τη μία να λύνει τα χέρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκαθαρίζει έτσι το εσωκομματικό του πεδίο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται πολύτιμων ψήφων.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Λαϊκής Ενότητας έχουν ήδη προσχωρήσει οι πρώτοι σε σταυρούς σε:
Βοιωτία (Γιάννης Σταθάς),
Ευρυτανίας (Θωμάς Κωτσιάς),
Ημαθίας (Κώστας Λαπαβίτσας),
Β’ Θεσσαλονίκης (Λίτσα Αμανατίδου),
Καστοριάς (Βαγγέλης Διαμαντόπουλος),
Κέρκυρας (Στέφανος Σαμοΐλης),
Κοζάνης (Ραχήλ Μακρή),
Λέσβου (Γιάννης Ζερδελής),
Μεσσηνίας (Θανάσης Πετράκος),
Β’ Πειραιώς (Παναγιώτης Λαφαζάνης),
Πιερίας (Ζήσης Ζάννας),
Φθιώτιδας (Βασίλης Κυριακάκης).
Ακόμα δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να βρεθεί στα ψηφοδέλτια, η πρώτη στην Α’ Αθήνας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Το ίδιο ισχύει και για τους Δημήτρη Κοδέλα και Βασίλη Χατζηλάμπρου, που πρώτευσαν σε Αργολίδα και Αχαΐα αντίστοιχα, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης (πρώτος σε ψήφους στην Β’ Αθήνας και ως εκ τούτου και πανελλαδικά) έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.
Ενδεικτικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Β΄ Αθήνας πήρε 135.638 ψήφους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Α’ Αθήνας 42.945, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην Β’ Πειραιά 33.379 και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου στην Αχαΐα 25.318.
Αλλά και η συμμετοχή του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος είχε πρωτεύσει σε ψήφους στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που είχε δώσει το παρόν στην πρώτη εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας στον Πανελλήνιο, παίρνει αποστάσεις από τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου και διαχωρίζει ανοιχτά την θέση του από αυτήν της κυβέρνηση.
Επιπλέον δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη και η συμμετοχή και άλλων σημαντικών στελεχών που βγήκαν πρώτα σε ψήφους στις εκλογικές τους περιφέρειες, και προέρχονται από την «κίνηση των 53».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης