Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλείνει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών την Πέμπτη (27/8) - Ποια θα είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ελλάδας

Κλείνει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών την Πέμπτη (27/8) - Ποια θα είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ελλάδας
Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας
Με την παράδοση της διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μειμαράκη αύριο το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οδεύει πλέον προς ολοκλήρωση ο κύκλος των διερευνητικών εντολών.
Κι αυτό γιατί μετά, η σκυτάλη περνά μόνο στα χέρια του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Λαικής Ενότητας η οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα θα έχει στη διάθεσή της άλλες 3 ημέρες έως ότου κλείσει οριστικά αυτός ο κύκλος.
Όπως ορίζουν οι Συνταγματικές διαδικασίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει πιθανότατα την Πέμπτη 27 Αυγούστου (υπάρχει μικρή πιθανότητα αυτό να οριστεί την Παρασκευή 28/8) το τέλος των διερευνητικών εντολών χαρακτηρίζοντας τες ως άκαρπες καθώς στο διάστημα αυτό κανένα Κοινοβουλευτικό κόμμα δεν κατάφερε να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό την παρούσα Βουλή.
Οπότε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, στις 20 Σεπτεμβρίου –κατά κάποιες πηγές στις 27 Σεπτεμβρίου- είναι αναπόφευκτες.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος πάντως Ολγα Γεροβασίλη σημείωσε πριν απο λίγο, ότι «η ημερομηνία των εκλογών, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, είναι εφικτό να είναι η 20η Σεπτεμβρίου».
Στο μεταξύ, Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει το όνομα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού που θα οδηγήσει τη χώρα στις εθνικές εκλογές.
Σε αυτή την περίπτωση η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η αρχαιότερη επικεφαλής ανωτάτου δικαστηρίου θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ποιά είναι η υπηρεσιακή πρωθυπουργός που θα στεφθεί πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας
Η κ. Θάνου εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1975 και είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο, η οποία και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Η κ. Θάνου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης.
Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Εντάχθηκε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης