Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Με πληγώνει ο εσωτερικός εμφύλιος - Eφαρμόζω αλλά δεν υιοθετώ τη συμφωνία - Με 151 θα επιδιώξω συνεργασίες

Τσίπρας: Με πληγώνει ο εσωτερικός εμφύλιος - Eφαρμόζω αλλά δεν υιοθετώ τη συμφωνία - Με 151 θα επιδιώξω συνεργασίες
Μνημόνιο από Μνημόνιο διαφέρει - Θα με κρίνει ο λαός - Ιστορική στιγμή ανάτασης των Ελλήνων το δημοψήφισμα - Αισθάνομαι δικαιωμένος και περήφανος - Ο Βαρουφάκης έχασε την αξιοπιστία του
(upd20)Πάλεψα σκληρά και έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για το ότι θα τον κρίνει ο λαός στις επικείμενες εκλογές.
Λογοδοτώ στους πολίτες, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, κατά την πρώτη του προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη.
Όπως πρόσθεσε, ήρθε η ώρα να κάνω έναν απολογισμό και για τον λόγο αυτό "Αισθάνομαι πολύ άνετα που σε μια κρίσιμη στιγμή δίνω τη δυνατότητα στον λαό να με κρίνει".
Πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει πως τα πράγματα φτάσανε στα όρια και ο ίδιος εξάντλησε τη λαϊκή εντολή.
Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, χωρίς να βουλιάξουμε την Ελλάδα, σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική στιγμή ανάτασης των Ελλήνων το δημοψήφισμα, ενώ εξήγησε πως μετέτρεψε το ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία, σε ναι σε μια συμφωνία με προβλήματα, αλλά και προοπτική.
Τα ΟΧΙ των Ελλήνων θα μείνουν στην ιστορία γιατί κατάφεραν να προκαλέσουν ρωγμή στην Ευρώπη, εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να διευκρινίσει μάλιστα πως "πολλές φορές τα ΟΧΙ στην ιστορία οδηγούν σε υπαναχώρηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μένουν στην ιστορία".
Κληθείς να σχολιάσει τη δύσκολη νύχτα της 12ης προς 13 Ιουλίου, όταν, υπό το βάρος των εκβιασμών του Βερολίνου η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε πως μέσα σε μια νύχτα έχασε η Γερμανία, όσα έχτισε σε 50 χρόνια, που δεν κερδίζονται με όπλα αλλά με την πειθώ.
Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου, υποτιμήσαμε τη δύναμη των χρημάτων και των τραπεζών, δεν δίστασε να παραδεχθεί ο Αλ. Τσίπρας.
"Η μεγάλη διάψευση για εμένα ήταν όταν πληροφορήθηκα από τον Βαρουφάκη το σχέδιο του Schaeuble για συντεταγμένο Grexit", αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας.
Ταυτόχρονα έσπευσε να καταστήσει σαφές πως δεν ήταν ποτέ επιλογή του η έξοδος της χώρας από την Ευρώπη.
"Δείτε τι συμβαίνει γύρω μας.
Πώς θα επιβιώναμε εκτός της ΕΕ;
Το εθνικό νόμισμα δεν είναι η αριστερή ή η επαναστατική επιλογή, αλλά είναι το αντίβαρο στην εσωτερική υποτίμηση του νομίσματος", εξήγησε.
Η χώρα πάτησε σε στέρεο έδαφος, στις 20 Αυγούστου, που υπεγράφη η συμφωνία, διαβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας, για να επαναλάβει πως την ημέρα εκείνη "έθεσε στην κρίση του λαού την κυβέρνηση".
Αισθάνομαι δικαιωμένος και περήφανος για την επιλογή που έκανα, γιατί αποφύγαμε την καταστροφή, την κατάρρευση των τραπεζών και ίσως τον εμφύλιο...
Σε άλλο σημείο της πρώτης του προεκλογικής τηλεοπτικής συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως "πήρα την ευθύνη να μην είμαι ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να αποφύγω μια τεράστια οικονομική καταστροφή".
Κατά τη διάρκεια της σκληρής και επώδυνης διαπραγμάτευσης, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν χώρες που μας στήριξαν και για γεωπολιτικούς λόγους γιατί διαισθάνθηκαν τον κίνδυνο.
Οι αγορές θα έψαχναν το επόμενο θύμα μετά την Ελλάδα, σημείωσε, για να επαναλάβει σε όλους τους τόνους πως "δώσαμε μια σκληρή μάχη, απέναντι σε συσπειρωμένες δυνάμεις, που ήθελαν να μας τιμωρήσουν πετώντας μας έξω από το ευρώ".
"Παραμονές του δημοψηφίσματος δεσμεύτηκα ότι θα υπάρξει συμφωνία και η χώρα θα μείνει στο ευρώ", ανέφερε, στη συνέχεια, για να επαναλάβει πως ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά όχι αδιέξοδο και εξευτελισμό.
"Ούτε εγώ ήθελα Μνημόνιο, αλλά Μνημόνιο από Μνημόνιο διαφέρει", δεν δίστασε να επισημάνει ο κ. Τσίπρας.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποστήριζαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο, κατήγγειλε, για να αντιτείνει πως "εμείς λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό γιατί δώσαμε τη μάχη, ξεπεράσαμε τα όρια και η μοναδική εναλλακτική της συμφωνίας, ήταν η οικονομική καταστροφή".
Υποσχόμαστε ότι θα δουλέψουμε σκληρά, πατώντας στην πραγματικότητα, με στόχο να την αλλάξουμε, δεσμεύθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να επισημάνει πως "μέσα σε έναν χρόνο θα έχουμε τελειώσει με τις αξιολογήσεις και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με δικό μας πρόγραμμα".
Αναλύοντας το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα που έπεται της συμφωνίας, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως η εφαρμογή του μνημονίου θα πραγματοποιηθεί σε τρεις αξιολογήσεις από τους θεσμούς.
Η πρώτη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2015, πριν ανοίξει η κρίσιμη συζήτηση για το χρέος, η δεύτερη Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2016 και η τρίτη το καλοκαίρι του 2016.
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά πως:
- Το 1ο Μνημόνιο περιελάμβανε μέτρα 40 δισ. ευρώ ή 17 δισ. ευρώ ετησίως.
- Το 2o Μνημόνιο περιελάμβανε μέτρα 25 δισ. ευρώ ή 10 δισ. ευρώ ετησίως.
- Αυτό το μνημόνιο περιλαμβάνει μέτρα 10 δισ. ευρώ ή 2,9 δισ. ευρώ ετησίως.
Το περιεχόμενο των Μνημονίων δεν είναι το ίδιο, επειδή αποκαλούνται με το ίδιο όνομα, τόνισε στη συνέχεια.
Συνεχίζοντας, εξήγησε πως η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το Δημόσιο πιο αποτελεσματικό, αλλά διεμήνυσε πως "δεν πιστεύω ότι θα έχει καλύτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα η αύξηση του ΦΠΑ".
"Υπέστησαν ηθική ήττα όσοι υιοθέτησαν τα Μνημόνια, η διαφορά μας είναι ότι το Μνημόνιο σε εμάς επιβλήθηκε", σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έδωσαν μάχη.
Η μάχη θα είναι διαρκής το επόμενο διάστημα, δεσμεύθηκε, κάνοντας λόγο για μάχη και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και για μάχη για να βγούμε από τη λογική των Μνημονίων.
Η αριστερή κυβέρνηση οδηγήθηκε σε συμβιβασμό, που της δίνει το δικαίωμα να παλέψει, σημείωσε στη συνέχεια για να προσθέσει πως "Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις νέων συμμαχιών".
Ερωτηθείς για τη στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως... "Ο Γ. Βαρουφάκης είπε πολλά και έχασε την αξιοπιστία του".
Είναι καλός οικονομολόγος ο Βαρουφάκης, πρόσθεσε για να εξηγήσει ωστόσο πως "οι οικονομολόγοι βασίζονται στους αριθμούς και ξεχνούν την ψυχολογία".
Όλοι κρινόμαστε... Ο Βαρουφάκης βοήθησε στην αρχή, αλλά μετά σταμάτησε, πρόσθεσε.
Δεν έχω κανένα σχόλιο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όλοι κρινόμαστε, τόνισε στη συνέχεια, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από την πρόεδρο της βουλής.
Εναντιώθηκα με πάθος στα Μνημόνια και τη λογική τους, όμως δεν φταίνε οι ξένοι για όλα τα δεινά μας, φταίμε και εμείς, συνέχισε, για να εξηγήσει πως θα ήταν καλύτερο θα ήταν να μην εφαρμοστεί το Μνημόνιο που υπογράψαμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε.
Ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία στις εκλογές, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως χρειαζόμαστε την ισχυρή εντολή για να δώσουμε τη μάχη, η οποία είναι διαρκής.
Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν μια έντιμη συνεργασία και θα την επιδιώξω και στη νέα Βουλή, σημείωσε, για να ξεκαθαρίσει ωστόσο πως "δεν θα βάλω από το παράθυρο αυτούς που ο ελληνικός λαός έδιωξε στις εκλογές του Ιανουαρίου".
Χαρακτηρίζοντας την ίδια στιγμή φορέα του παλιού το Ποτάμι, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κάθε είδους συνεργασία με τους κ. κ. Ευ. Μεϊμαράκη και Θεοδωράκη.
Κληθείς να ξεδιπλώσει τη λογική του για τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το ΤΑΙΠΕΔ ξεπούλαγε, ενώ το νέο ταμείο έχει ως λογική την αύξηση της αξίας των assets του Δημοσίου.
Το 50% των εσόδων από το νέο Ταμείο θα πάνε για την εξυπηρέτηση του χρέους, το 50% για την ανάπτυξη του κράτους, πρόσθεσε, για να καταστήσει σαφές πως "πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό και αναπτυξιακό σχέδιο".
Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε πως το ελληνικό δημόσιο, με 51%, θα ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας διαχείρισης.
Θα εφαρμόσουμε το Μνημόνιο, ψάχνοντας τρόπο σταδιακού απεγκλωβισμού από αυτό, δεσμεύθηκε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει στη συνέχεια πως "'έχω όραμα για τη χώρα, όραμα 8ετίας".
Ο ελληνικός λαός πρέπει να κρίνει τι έκανα, τι είχα τη δυνατότητα να κάνω και τι πραγματικά θέλω να κάνω και οραματίζομαι να κάνω, επανέλαβε, για να καταστήσει σαφές πως "Δεν θα χρεωθώ αμαρτίες 40 ετών.
Πρέπει να κριθώ αφού κυβερνήσω, γιατί δεν είχα τη δυνατότητα να κυβερνήσω.
Δώσαμε σκληρές μάχες.
Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, για να βγει από την κρίση", πρόσθεσε.
Το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη δομή που έχει σήμερα, παραδέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας, για να τοποθετήσει στην κορυφή των προβλημάτων τη γραφειοκρατία, τη διαπλοκή και το πελατειακό κράτος.
Ακόμα και το ζήτημα της δραχμής να τεθεί στην κρίση του λαού, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας για να επισημάνει πως η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει δραχμή.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε κορύφωση της Δημοκρατίας τις εκλογές και πρόσθεσε πως "Θα ζητήσω η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική".
Οι εκλογές είναι προσήλωση στη Δημοκρατία, σημείωσε για επισημάνει πως πρώην σύντροφοί του ταυτίζονται με τα συστημικά κόμματα ως προς την προσέγγιση των εκλογών.
Με είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα κλείσουν οι τράπεζες και το σκηνικό άλλαξε, γιατί με πίεζαν να θέσω το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, αποκάλυψε σε άλλο μέρος της συνέντευξής τους.
Δεν πίστευα ότι θα έχουμε capital controls, σημείωσε μάλιστα για να χαρακτηρίσει πολιτική απόφαση την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA.
"Το πρώτο βήμα για να επιστρέψουμε στις αγορές είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και αυτό θα αξίζει την γραβάτα...", δεν δίστασε να προσθέσει.
Δεν θα έχουμε μείωση του χρέους, αλλά τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, σημείωσε επίσης.
Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε μεγάλο ηγέτη στην Ελλάδα τον Καποδίστρια, αλλά και σημαντικούς ηγέτες τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
"Δεν ταυτίζομαι όμως", εξήγησε.
Δεν δραπετεύω από τις ευθύνες μου, σημείωσε για να προσθέσει πως "δεν απέδρασα με την προσφυγή στις κάλπες".
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της συστράτευσης των υγιειών δυνάμεων, αλλά όχι της ισοπέδωσης.
Δεν είμαστε όλοι το ίδιο και δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα, σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης