Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μακρινό, αν όχι ανέφικτο όνειρο για τον ΣΥΡΙΖΑ η αυτοδυναμία… παρά την πολιτική κυριαρχία του Τσίπρα

Μακρινό, αν όχι ανέφικτο όνειρο για τον ΣΥΡΙΖΑ η αυτοδυναμία… παρά την πολιτική κυριαρχία του Τσίπρα
Ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο το Σαββατοκύριακο
Η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική μπορεί να χαρακτηριστεί ενόψει των εκλογών.
Η αποχώρηση Λαφαζάνη, η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, οι συνεχείς κόντρες με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι αποχωρήσεις στελεχών από τις νομαρχιακές επιτροπές, οι ενστάσεις των «53» είναι ενδεικτικές του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Αρνητικό κλίμα, το οποίο επιτείνει και η «απουσία» Τσίπρα από τα τεκταινόμενα.
Αρνητικό κλίμα, το οποίο φέρεται να επιβεβαιώνουν και τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Αλλά η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει αφενός με την προκήρυξη των εκλογών και αφετέρου με τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί όπου θα καθοριστούν τα ψηφοδέλτια και το πρόγραμμα του κόμματος στη μετά –μνημόνιο εποχή.
Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστούν μεγάλο πολιτικό κόστος από την υπογραφή του μνημονίου και την «στροφή» από τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους.
Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορηθούν σφόδρα για τα όσα ανεδαφικά έταξαν με μοναδική ελαφρότητα στους Έλληνες πολίτες.
Το ποιο θα είναι το τελικό κόστος για το ΣΥΡΙΖΑ από την προσαρμογή στην πολιτική πραγματικότητα μένει να φανεί στις εκλογές.
Αλλά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν λειτουργούν απαραίτητα σε βάρος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν ήδη φανερό πολύ πριν τις ευρωεκλογές του 2014, πως έπρεπε να γίνει ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μια και το κόμμα εκφράζοντας μια σειρά από διαφορετικές απόψεις, δεν μπορούσε να προχωρήσει με μια σταθερή και ενιαία φωνή.
Η αποχώρηση του Λαφαζάνη και των ομοϊδεατών του απαλλάσσει το ΣΥΡΙΖΑ από πολιτικές απόψεις και ιδεοληψίες τουλάχιστον αναχρονιστικές, οι οποίες δεν έχουν καμία απήχηση στην ελληνική κοινωνία.
Το διαφαινόμενο διαζύγιο με την κα.Κωνσταντοπούλου θα πρέπει και αυτό να ενταχθεί στα θετικά για το ΣΥΡΙΖΑ, μια και η Πρόεδρος της Βουλής αν και αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα, έχει «χρωματιστεί» αρνητικά από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Το Σαββατοκύριακο με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο με τις αποχωρήσεις ενώ η προκήρυξη των εκλογών αναμένεται να ενεργοποιήσει πιο δυναμικά και το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα.
Παρά τα όσα δραματικά συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κόμμα, το οποίο έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βγει πρώτο στην κάλπη του Σεπτεμβρίου.
Άλλωστε πέρα από τα όσα του καταμαρτυρούν, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας έχουν να επιδείξουν – ακόμα – όλα εκείνα τα στοιχεία που τους διατηρούν κυρίαρχους πολιτικά..
Ο Τσίπρας έχει πείσει ότι πήγε τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, ότι δεν πρόδωσε την εμπιστοσύνη του λαού όταν του είπε ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά, ότι έκανε πίσω την κατάλληλη στιγμή, βάζοντας πάνω από το κομματικό, το εθνικό συμφέρον.
Ο Τσίπρας είναι συμπαθής στο ευρύ κοινό, μια και αποτελεί ένα νέο και «καθαρό» από διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικό, ο οποίος δεν σχετίζεται με τα γνωστά πολιτικά τζάκια.
Αν και ο Τσίπρας παίζει επί της ουσίας χωρίς πολιτικό αντίπαλο (και παρά τη δυναμική εμφάνιση του Μεϊμαράκη), ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να φτάσει στην αυτοδυναμία.
Θα είναι ίσως το πρώτο τίμημα που θα κληθεί να «πληρώσουν» για τα έως σήμερα πολιτικά πεπραγμένα τους ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας.

(πρώτη ενημέρωση 27 Αυγούστου 2015, 08:04)

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης