Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η Αριστερά ήρθε για να μείνει - Στις 20 Σεπτεμβρίου θα ξεμπερδέψουμε οριστικά με το παλιό

Τσίπρας: Η Αριστερά ήρθε για να μείνει - Στις 20 Σεπτεμβρίου θα ξεμπερδέψουμε οριστικά με το παλιό
"Μετά τη δεύτερη ορκωμοσία θα είμαστε μαζί"
Την υπόσχεση ότι "σε λίγες μέρες, με τη θέληση του λαού μας, θα ξανάρθω και πάλι", έδωσε από την Καισαριανή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι "στις 20 Σεπτέμβρη θα ξεμπερδέψουμε οριστικά με το παλιό και  θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να κερδίσουμε το αύριο".
Όπως είπε, "η Αριστερά ήρθε για να μείνει σε αυτό τον τόπο".
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το πρώτο πράγμα που έκανε αμέσως μετά τον όρκο του ως πρωθυπουργός, ήταν να δώσει όρκο τιμής στους αγώνες και στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για αυτό το τόπο, ότι θα αγωνιστεί για να μη πάνε οι θυσίες τους χαμένες.
"Για να μη γίνει η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στο τόπο μικρή ιστορική παρένθεση.
Και να μην αφήσει πίσω της καταστροφή αλλά ένα στέρεο έδαφος και μεγάλες τομές μεγάλες αλλαγές για κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, τη προκοπή", όπως είπε.
Τόνισε δε, πως σε λίγες μέρες , με τη θέληση του λαού, θα επιστρέψει και θα δεσμευτεί πως "θα το κερδίσουμε τον πόλεμο.
Τον μεγάλο αγώνα να ξαναφέρουμε σε αυτό το τόπο το δίκιο και τη προκοπή.
Θα είναι μακρύ θα είναι δύσκολο το ταξίδι αλλά θα τα καταφέρουμε.
Και άδικα σπαταλούν χρήμα, κόπο, φαιά ουσία, όλοι εκείνοι που συνωμοτούν, συκοφαντούν, εξαπατούν, με στόχο να μετατρέψουν σε σύντομη παρένθεση την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς".
Μάλιστα σημείωσε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δε θα επηρεάσει μόνο την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα, αλλά και τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια, τις εκλογές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας που είναι αμέσως μετά από τις ελληνικές εκλογές.
"Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, για την Ευρώπη, για την Αριστερά", υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, σε αυτή την εκλογική μάχη ο  στόχος των δυνάμεων του χθες είναι να εμποδίσουν το ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ώστε να τον αναγκάσουν σε ομηρεία από τις δυνάμεις του χθες, προσθέτοντας πως "για να πετύχουν αυτό το στόχο, προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα κόμματα δεν έχουν μεταξύ τους διαφορές".
Όπως είπε χαρακτηριστικά, "η αλήθεια όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τις δυνάμεις του χθες είναι όπως η μέρα με τη νύχτα.
Αν με ρωτάγατε να σας περιγράψω με μια λέξη το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα σας απαντούσα με τη λέξη : Παλινόρθωση.
Παλινόρθωση του παλιού και γνώριμου φθαρμένου και διαφθαρμένου καθεστώτος.
Του ρουσφετιού, της μίζας, της διαπλοκής, του αυταρχισμού, των μεγάλων ανισοτήτων.
Κι αν με ρωτούσατε για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα χρησιμοποιούσα τη λέξη: Απελευθέρωση".
Κάνοντας αναφορά στη  Νέα Δημοκρατία και τη συμμαχία του Ναι σε Όλα, μεταξύ άλλων ανέφερε "μας κατηγορούν εκείνοι που έχτιζαν τα τείχη της αδικίας, της φθοράς, της διαπλοκής, της αρπαχτής, για σαράντα χρόνια, ότι δεν μπορέσαμε να τα γκρεμίσουμε σε εφτά μήνες".
Όπως είπε, χαρακτηριστικά, "εκείνοι έστησαν γύρω του μπλόκα της διαπλοκής, παγίδες του χρήματος, εκβιασμούς της πιστωτικής ασφυξίας", "γιατί θέλουν, όπως πάντα ήθελαν οι εκμεταλλευτές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, να σβήσουν τη σπίθα"
Ξεκαθάρισε δε, πως "είμαστε πεισματάρηδες.
Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από όσα μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν".
Υπογράμμισε πως "το παλιό, το σάπιο, το τοξικό που έχτιζαν εκείνοι σαράντα χρόνια, εμείς, ο λαός και η κυβέρνηση της Αριστεράς, θα καταφέρουμε να το εξαφανίσουμε από το πρόσωπο της πατρίδας.
Αρκεί να είμαστε όρθιοι.
Αρκεί ο λαός να είναι όρθιος.
Γιατί σε τελική ανάλυση αυτό και μόνο αυτό φοβούνται:
Τον όρθιο λαό.
Για αυτό και θέλουν να εξαπατήσουν, να φοβίσουν, να διασπάσουν, και τελικώς να γονατίσουν.
Για να βάλουν πάλι πόδι στα παλιά τους μεγαλεία.
Στα μεγαλεία της Ζήμενς, των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ, των κουμπάρων και των κολλητών".
Σημειώνοντας ότι η μνήμη είναι κολώνα της κρίσης, αναφέρθηκε στον κ. Μεϊμαράκη και τους εντιμότατους φίλους του που όπως είπε, "δηλητηρίαζαν τους μήνες της σκληρής διαπραγμάτευσης όλη την Ελλάδα, από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, με το φόβο, το Grexit και τους εκβιασμούς".
Κιασ συνέχισε λέγοντας "ας θυμηθούμε, πώς, με πόση μανία και εμπάθεια, αντέδρασαν στο δημοψήφισμα που εμείς είχαμε την τόλμη να προκηρύξουμε, για να μπει ο λαός στη μάχη της διαπραγμάτευσης.
Ας θυμηθούμε πως το κατάγγειλαν ως τυχοδιωκτισμό, και με ποια εκστρατεία τρόμου, στήριξαν το Ναι στους δανειστές.
Ας θυμηθούμε πώς σε κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης τάχθηκαν ανοιχτά όχι με τους εκπροσώπους της δικής τους πατρίδας, αλλά με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ας θυμηθούμε πώς απαιτούσαν από μας όλοι τους, να υπογράψουμε αμετάφραστο ό,τι έβαζαν μπροστά μας οι δανειστές".
Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε εάν "υπάρχει κανείς έλληνας που να πιστεύει ότι αν έμενε στη διακυβέρνηση ο κος Σαμαράς ή αν ήταν στη θέση μου ο κος Μειμαράκης, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία;
Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο κος Μειμαράκης με τη στρατηγική του ΝΑΙ σε όλα, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία ;
Αν υπάρχει ας βγεί να το πεί.
Ούτε ο ίδιος δε το ισχυρίζεται".
Μάλιστα, τους κατηγόρησε πως "έχουν το θράσος, τώρα, να μας ζητούν και το λογαριασμό γιατί φέραμε μια συμφωνία δέκα φορές καλύτερη από εκείνη που οι ίδιοι θα έφερναν.
Να μας ζητούν τα ρέστα γιατί αντισταθήκαμε, γιατί ανατρέψαμε το σχέδιο της χρεοκοπίας και του Grexit.
Γιατί ματαιώσαμε το σχέδιο της παραδειγματικής τιμωρίας της χώρας, που πρόβλεπε την ολική καταστροφή των εργαζομένων, τη ληστεία όσων με ιδρώτα είχαν αποταμιεύσει λίγα χρήματα, την καταδίκη των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, της αγοράς".
Αφού σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός, θα κρίνει τις πράξεις τους δύσκολους και επικίνδυνους τελευταίους μήνες, σημείωσε "θα κριθούμε και πρέπει να κριθούμε αυστηρά όλοι".
Όπως είπε, οι εκλογές δεν είναι μόνο ώρα της αποτίμησης και της κρίσης, αλλά και ώρα της απόφασης για το ποιο δρόμο θα τραβήξει η χώρα, με ποιον οδηγό.
Τόνισε δε, πως η λαϊκή ετυμηγορία αφορά στο αύριο, καθώς και ότι "για να κερδίσουμε το αύριο, πρέπει να τελειώσουμε με το χτες".
Αναφερόμενος στο 7μηνο που ο ίδιος κυβέρνησε, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "αυτή τη φορά όμως και πιο έμπειροι, πιο σοφοί, πιο προσγειωμένοι.
Δεν ματώσαμε άδικα τους τελευταίους μήνες.
Αντιμετωπίσαμε τον Γολιάθ μέσα κι έξω από την Ελλάδα.
Τον μάθαμε καλύτερα.
Κατανοήσαμε ότι είναι ισχυρός, αλλά όχι πανίσχυρος.
Αντιμετωπίσαμε και τις δικές μας αδυναμίες.
Αλλά του καταφέραμε κι εμείς μερικά χτυπήματα.
Ηθικά και πολιτικά.
Δεν πήγε χαμένο ούτε το δικό σας Όχι, ούτε η μάχη της διαπραγμάτευσης.
Δεν πήγαν χαμένοι όμως ούτε οι μήνες της διακυβέρνησής μας.
Δώσαμε δείγματα γραφής μιας άλλης πολιτικής, ενός άλλου ήθους, μιας άλλης νοοτροπίας".
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι "όλα τα πρώτα μέτρα που προλάβαμε και μπορέσαμε να πάρουμε έχουν φιλολαϊκό, προοδευτικό, δημοκρατικό, πρόσημο", αναφέροντας από το άνοιγμα της ΕΡΤ μέχρι τις εκατό δόσεις.
Αφού σημείωσε ότι έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας, τόνισε ότι η ελπίδα θα έρθει με σκληρή δουλειά, με επιμονή, με αποφασιστικότητα,  με σχέδιο που πατά γερά στη πραγματικότητα.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι "το παλιό πρέπει να νικηθεί πολιτικά, και να νικιέται κάθε μέρα στην κοινωνία, για να μπορέσει το καινούργιο να περάσει, να επικρατήσει, και να αποδώσει στην οικονομία, στην κοινωνία, και στις ζωές μας".
Υποστήριξε ότι αν το παλιό ξαναγυρίσει δε θα έρθει με το ωραίο χαμόγελο που σήμερα μας παρουσιάζει προσπαθώντας να σας παραπλανήσει, αλλά με διάθεση εκδίκησης και ρεβάνς.
Και κατέληξε λέγοντας πως "στις 20 Σεπτέμβρη θα ξεμπερδέψουμε οριστικά με το παλιό.
Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να κερδίσουμε το αύριο".
Στο κλείσιμο της ομιλίας του υποσχέθηκε πως "θα τα ξαναπούμε σύντομα, μετά τη δεύτερη ορκωμοσία θα είμαστε μαζί".

Τι είπε στη Λειβαδιά


«O αγώνας συνεχίζεται, οι μάχες είναι μπροστά μας και στις μάχες αυτές θα σταθούμε όρθιοι για να σταθεί όρθια και η Ελλάδα», υποστήριξε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της προεκλογικής ομιλίας του στη Λειβαδιά.
Στη συνέχεια, τόνισε πως ήρθε η ώρα «να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, με όσους μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως «κάποιοι θέλουν να γίνει η αριστερά μικρή παρένθεση στο καθεστώς που στήσανε εδώ και 40 χρόνια.
«Η συμμαχία της διαπλοκής και της διαφθοράς καραδοκεί να κάνει πράξη τον αρχικό της σχεδιασμό της παρένθεσης.
Και να ξανάρθει στην εξουσία να πάρει τη ρεβάνς από έναν ελληνικό λαό, ο οποίος, στις 25 Γενάρη, τόλμησε και την αποκαθήλωσε, αλλά δε θα τους κάνουμε τη χάρη».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και «στη φρίκη που αντικρίσαμε όλοι χθες στους δέκτες των τηλεοράσεών μας».
«Η θάλασσα του Αιγαίου χθες ξέβρασε το τον ευρωπαϊκό πολιτισμό στις ακτές της Αλικαρνασσού», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε ό,τι συμβαίνει «γροθιά στο στομάχι, που σε αναγκάζει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μιλάς για ένα πρόβλημα, αλλά για ανθρώπινες ζωές».
Ειδικότερα, τόνισε πως «δεν αρκεί να συμπάσχουμε με τους πρόσφυγες του πολέμου από τη Συρία και τις άλλες χώρες της περιοχής μας», αλλά πρέπει να αφυπνιστούμε, να εξεγερθούμε και να δράσουμε.
«Μαζί με τους πρόσφυγες, στις ακτές της Ελλάδας ξεβράζεται και η Ευρώπη», επεσήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς κοινή, ευρωπαϊκή λύση, με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, η Ευρώπη πισωγυρίζει.
Τότε ακούγονται δυνατά και οι πιο μισαλλόδοξες, οι πιο επικίνδυνες ακροδεξιές κραυγές από το κέντρο της Ευρώπης .
Και είναι πράγματι ντροπή κάποιοι και εδώ στην Ελλάδα να προσπαθούν να ψηφοθηρήσουν πάνω στο πιο δραματικό ευρωπαικό και παγκόσμιο πρόβλημα».
Αναλυτικότερα, σχολίασε πως «η χθεσινή εικόνα της φρίκης, που συγκλόνισε το πλανήτη, έρχεται δυστυχώς να καταδείξει τη μεγάλη ανευθυνότητα και τη μεγάλη ντροπή των πολιτικών δυνάμεων και ειδικότερα της ΝΔ, που από τη πρώτη στιγμή επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν για μικροκομματικά το προσφυγικό, προκειμένου να απευθυνθούν στα πιο ακραία λαϊκιστικά ένστικτα», ενώ πρόσθεσε «στα ίδια ακριβώς που στοχεύει και η Χρυσή Αυγή, προκειμένου να ψηφοθηρήσει».
«Ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία έχουν τα όριά τους», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ κατέστησε σαφές πως «στις 25 Γενάρη μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ ήταν απολύτως εμφανές ότι θα ερχόντουσαν τα κύματα των προσφύγων».
«Η Νέα Δημοκρατία είναι, λοιπόν, σήμερα υπόλογος και όχι τιμητής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε όσα κατάφερε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τους 7 μήνες που κυβέρνηση, όχι μόνο για το προσφυγικό, «όπου έδειξε δείγμα γραφής σε αντίξοες συνθήκες και με τη θηλιά στο λαιμό», αλλά και στους υπόλοιπους τομείς
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως:
•  Σπάσαμε το λουκέτο της ΕΡΤ.
•  Δώσαμε οξυγόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τις εκατό δόσεις.
•  Δώσαμε πίσω τη δουλειά τους στις καθαρίστριες, στους σχολικούς φύλακες, στους κυνηγημένους δημόσιους υπάλληλους.
•  Καταργήσαμε τα πέντε ευρώ στα νοσοκομεία.
•  Ταυτόχρονα ανοίξαμε το μέτωπο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
•  Με το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.
•  Με τις πρώτες καμπάνες για τους έχοντες που φιγουράρουν ψηλά-ψηλά στις λίστες τύπου Λαγκάρντ.
•  Με το τέλος της ασυλίας των ιδιοκτητών ΜΜΕ, που καλούνται να πληρώσουν αυτά που χρωστούν στο Δημόσιο.
•  Με τις πρώτες αλλαγές στη Δικαιοσύνη.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στους πολίτες, σχετικά με τον ποιον εμπιστεύονται να κυβερνήσει, αντιπαραβάλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόγραμμά του, θα εξουδετερώσει στην πράξη τις πιο αρνητικές πτυχές της για τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα και, κυρίως, για την αγροτιά», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
«Στις 20 του Σεπτέμβρη, λοιπόν, ο ελληνικός λαός ψηφίζει ή την παλινόρθωση της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ολιγαρχίας ή την πορεία προς το αύριο, με σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη, που εγγυάται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέφυγε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Μνημονίου.
Ειδικότερα, επεσήμανε την μάχη που έδωσαν, τις άγρυπνες νύχτες, την ατέλειωτη αγωνία, τις προσπάθειες σε μια σειρά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Για το συμβιβασμό που δεχτήκαμε για να αποφύγουμε την καταστροφή, να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας, και να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τη μάχη από καλύτερες θέσεις, είμαι περήφανος», τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «πιο αποφασισμένοι, πιο έμπειροι, πιο προσγειωμένοι, πιο γειωμένοι στην πραγματικότητα» είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα.
«Γιατί μόνο όποιος πατάει γερά στην πραγματικότητα έχει την πραγματική δυνατότητα να την αλλάξει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σχολίασε πως θα είναι ο τελευταίος που θα επιχειρήσει να κρύψει ότι στη συμφωνία υπάρχουν και δύσκολοι όροι, που επέβαλαν οι δανειστές με απειλές, ωστόσο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε πολλά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «άθλιο ψέμα», ότι, τάχα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στον ελληνικό λαό 90 δισ. ευρώ, κάτι που ισχυρίζεται η ΝΔ, ενώ πρόσθεσε πως «αυτοί που χρέωσαν επί 40 χρόνια διακυβέρνησης το τόπο με 340 δισ. χρέος, έχουν το θράσος να μας κουνάνε και το δάκτυλο ότι δήθεν εμείς δημιουργήσαμε χρέη».
Αντιθέτως, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «στο επτάμηνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο χρέος της χώρας, όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε κατά 10,9 δισ. ευρώ».
«Γι' αυτό, κύριε Μεϊμαράκη, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί», τόνισε ο κ. Τσίπρας με νόημα.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον λαό να δώσει «ισχυρή λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και την εφαρμογή μιας πολιτικής ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων».
«Η Ελλάδα στο τέλος αυτής της τετραετίας θα βρίσκεται όχι απλώς απελευθερωμένη, αλλά και σε τελείως διαφορετική θέση», υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας.

(Πρώτη ενημέρωση 21:29, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης