Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποιοι αντικαθιστούν τα άλλοτε πρώτα βιολιά του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι θα καλύψουν Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη;

Ποιοι αντικαθιστούν τα άλλοτε πρώτα βιολιά του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι θα καλύψουν Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη;
Νέοι επιτελείς και παλαιοί στρατιώτες του Αλέξη Τσίπρα καλούνται να σηκώσουν το βάρος της προεκλογικής μάχης και βγαίνουν ξανά μπροστά για να αποσπάσουν την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού
Αντιμέτωπος με το στοίχημα της πολιτικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της διατήρησης σε βιώσιμα επίπεδα του πολιτικού του κεφαλαίου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, 15 ημέρες πριν τις κρίσιμες κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου.
Ο τέως πρωθυπουργός έχοντας “κλειδώσει” τις λίστες για τα ψηφοδέλτια, καλείται να υπερκεράσει τόσο την απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για την επώδυνη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, όσο και τις φυγόκεντρες τάσεις που ναι μεν δείχνουν να έκλεισαν τον κύκλο τους, αλλά άφησαν ανοιχτές πληγές που σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις μπορούν να του στοιχίσουν την πρωτιά στις εκλογές.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πώς θα αναπληρώσει τα κενά που προέκυψαν στην εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ από την φυγή από το κόμμα των πλέον προβεβλημένων στελεχών. 
Το ταραχώδες πολιτικό καλοκαίρι έληξε με τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και την παραίτηση του τέως πρωθυπουργού για να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μια νέα εκλογική μάχη που θα αλλάξει για ακόμα μία φορά τη σύνθεση της Βουλής και θα δοκιμάσει νέα κόμματα και πρόσωπα στη διακυβέρνηση της χώρας.
Έτσι, παλαιοί “στρατιώτες” έρχονται ξανά στο προσκήνιο για να φέρουν εις πέρας με επιτυχία την προεκλογική εκστρατεία αλλά και να επωμιστούν μία ενδεχόμενη ηχηρή ήττα τη μεθεπόμενη Κυριακή.
Πρόκειται για στελέχη που παραγκωνίστηκαν από τις περίοπτες θέσεις μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και δεν συμφώνησαν ποτέ με την προνομιακή μεταχείριση που επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η σύγκρουση των πρώην συντρόφων και τα “πολιτικά αστέρια” που ξεθώριασαν

Το νέο μνημόνιο νομοτελειακά έφερε συγκρούσεις και αποχωρήσεις και σμπαράλιασε τις άλλοτε συντροφικές σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ώθησε επίσης, τον Γιάνη Βαρουφάκη, που δεν είχε ποτέ οργανωμένη σχέση με το κόμμα στα «πέτρινα χρόνια» του 3%, να σταθεί απέναντι στον τέως πρωθυπουργό και να βάλλει εναντίον του με κάθε ευκαιρία.
Για την ιστορία, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξελέγη πρώτος σε σταυρούς βουλευτής στην Β’ Πειραιώς τον Ιανουάριο, με 29.821 ψήφους.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκέντρωσε συνολικά 131.211 ψήφους στη Β΄ Αθηνών και έγινε ο πρώτος των πρώτων στις προηγούμενες εκλογές, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέγραψε μία ακόμα πρωτιά με 34.309 ψήφους στην Α’ Αθηνών.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Το οριστικό ρήγμα στις σχέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε με ένα φιλί και ξεκίνησε από την πασίδηλη στάση αυτονόμησης που τήρησε η Πρόεδρος της Βουλής με αφορμή την ψήφιση της συμφωνίας που πέτυχε ο πρωθυπουργός.
Η κ. Κωνσταντοπούλου από τις πρώτες κιόλας ημέρες διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είχε καταφέρει να «κλέψει» σε αρκετές περιπτώσεις την αίγλη, σχηματίζοντας ανάγλυφα ένα αντίπαλο δέος στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Ήταν άλλωστε πάντοτε απομακρυσμένη από τις εκπτώσεις που έκανε η κυβέρνηση στην προσπάθεια κάποιου «έντιμου συμβιβασμού» και φρόντισε να εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του οποίου το κόμμα κέρδισε με μεγάλη διαφορά τη Νέα Δημοκρατία.
Η ρήξη ήρθε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με την Πρόεδρο της Βουλής να μη διστάζει να κηρύξει “πόλεμο” με τον Αλέξη Τσίπρα και να υπόσχεται έκτοτε ένα σκηνικό έντονης αντιπαράθεσης που δείχνει πως θα συνεχιστεί και μετά την Κυριακή των εκλογών.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

“Όχι”.
Ένα μεγάλο “όχι” είπε από την πρώτη στιγμή και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην έκκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην εγκαταλείψουν τη μάχη και αδιαφόρησε πλήρως για το κομματικό “μασάζ” που επιχειρήθηκε για τη στήριξη του νέου μνημονίου.
Ο αδιάλλακτος Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά από χρόνια στη θέση της αντιπολίτευσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησε από το κόμμα που στήριζε γιατί όπως διατείνεται “πρόδωσε την αριστερά” και ίδρυσε εν μια νυκτί νέο κόμμα, τη Λαϊκή Ενότητα.

Γιάνης Βαρουφάκης

Οι πρώτες αποστάσεις του ροκ σταρ της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής ήρθαν με την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει σε δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών.
Από στενότερος σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στον αγώνα κατά της λιτότητας, ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε σε λίγες ώρες πολέμιος του τέως πρωθυπουργού και των κινήσεων της κυβέρνησης.
Ώρες μόλις μετά το δημοψήφισμα, έδωσε συνεντεύξεις σε κανάλια και εφημερίδες καταγράφωντας το ισχυρό αίσθημα εναντίον του κ. Τσίπρα, κάνοντας πολλούς να μιλάνε για απόπειρα να ρίξει την κυβέρνηση.
Λίγο αργότερα, ήρθε στο φως το περιβόητο “σχέδιο Β” του πρώην υπουργού Οικονομικών, ξεκίνησαν οι συζητήσεις περί ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών και για μία ακόμα φορά ο κ. Βαρουφάκης μονοπώλησε την επικαιρότητα, επιδεικνύοντας ότι το “άστρο” του δεν θα σβήσει με την αποχώρησή του από τη νευραλγική θέση του υπουργού Οικονομικών.
Σήμερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά για τη στενή φιλία που τον δένει με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιμένει ο τέως έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας εξαιρετικός πολιτικός.

Παλαιοί στρατιώτες που στάθηκαν και στέκονται στον Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ούτε είναι μόνος του. Στο πλάι του, υπήρχε, υπάρχει και λειτουργεί μια ομάδα στελεχών, σύντροφοι, χωρίς τους οποίους ούτε προσωπικά αλλά ούτε και πολιτικά θα ήταν δυνατή η άνοδος προς την εξουσία.

Πάνος Σκουρλέτης

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είναι εκ των παλαιότερων στον Συνασπισμό, προερχόμενος από τον «Ρήγα Φεραίο» και στενός συνεργάτης στο παρελθόν του Αλέκου Αλαβάνου, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα στα χρόνια της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Σκουρλέτης είδε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου να αναλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ανέλαβε στις 27 Ιανουαρίου την καυτή πατάτα της καταπολέμησης της ανεργίας, του μεγαλύτερου κοινωνικού προβλήματος της χώρας μας.
Πλέον, ο κ. Σκουρλέτης επανέρχεται στο προσκήνιο, αναζωπυρώνει τις σχέσεις του με την ηγεσία του κόμματος, μάχεται για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μεγάλη διάσπαση και τη διάλυση που υπεστη το κόμμα και στέκεται στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού, ως ο πιο πιστός του στρατιώτης και υποστηρικτής των επιλογών του.
Λέγεται, μάλιστα, πως σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου να αναλάβει και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Θεανώ Φωτίου

Μία εκ των βασικότερων εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και εκείνη της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στο “δεύτερο πρόγραμμα” που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ στη χθεσινή του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε εκτενώς στην επιτυχία που κατέγραψε η Θεανώ Φωτίου, μέχρι πρότινος αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έφερε ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Νίκος Παππάς - Αλέκος Φλαμπουράρης

Οι δύο στενοί συνεργάτες έχουν επωμιστεί μεγάλο μέρος των αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα και έχουν αναλάβει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών.
Ο Νίκος Παππάς είναι ο άνθρωπος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το alter ego του.
Είναι στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις “επικίνδυνες αποστολές” και δεν έχει διστάσει να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τους ανθρώπους που έβλαψαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη με τους δανειστές.
Ο μέντορας του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης, ανήκει στην κατηγορία των «ευκατάστατων αστών» του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλές διασυνδέσεις και γνωριμίες.
Είναι ο άνθρωπος με τον οποίο συνδέεται τόσο στενά ο πρώην πρωθυπουργός όσο με κανέναν άλλον και εκείνος που έχει στηρίξει σθεναρά τις επιλογές του.

Αμφίρροπη η μάχη, αμφίβολο το αποτέλεσμα

Δύο εβδομάδες πρις τις εκλογές, το εκλογικό σώμα τηρεί στάση αναμονής.
Μένει να φανεί από το αποτέλεσμα αν οι νέοι και παλαιοί επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα, που κλήθηκαν να καλύψουν τα κενά του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, θα καταφέρουν να αποσπάσουν εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού ή αν οι πολίτες θα τους γυρίσουν αυτή τη φορά την πλάτη…

Α. Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης