Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ το δίλημμα των εκλογών - Η χώρα θα κυβερνηθεί - Διασφαλίζονται οι καταθέσεις

Τσίπρας: ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ το δίλημμα των εκλογών - Η χώρα θα κυβερνηθεί - Διασφαλίζονται οι καταθέσεις
Εμείς φέραμε μια συμφωνία παλεύοντας σκληρά επί 6 μήνες, δώσαμε μάχη, κερδίσαμε πολλά, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον λαό για να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι μετά τις εκλογές σε κάθε περίπτωση η χώρα θα κυβερνηθεί.
Εμφανίστηκε δε, βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα και ότι όλοι οι υπόλοιποι με διάφορα κόλπα προσπαθούν να τον εγκλωβίσουν σε σχέση με τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τους δανειστές λέγοντας ότι για πρώτη φορά ανοίγει προοπτική διεξόδου για τη χώρα.
Ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την κρίσιμη στιγμή έκανε τη δύσκολη επιλογή, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι διασφαλίζονται οι καταθέσεις και οι ελληνικές τράπεζες.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε καθαρή εντολή και έβαλε το δίλημμα το εκλογών που όπως είπε είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ.
Ακόμη, απέκλεισε την συνεργασία με τη ΝΔ λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένα modus viventi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα.
Η ΝΔ έχει στόχο να εφαρμόσει τις επιταγές των δανειστών, εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε ο τέως πρωθυπουργός.
"Μίλησα με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό.
Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει γι αυτό", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού.
Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό αν τον κοροϊδεύει ή όχι, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι οξύμωρο να επιθυμεί συνεργασία με κάποιον που θεωρεί «ψευτράκο» και «απατεώνα».
«Είναι καλό κανείς να ζητά συγνώμη.
Ο κ. Μεϊμαράκης όμως έπρεπε να ζητήσει συγνώμη γι αυτά που έκανε το κόμμα του
Ο κ. Μεϊμαράκης έπρεπε να ζητήσει συγνώμη όταν εμείς ματώναμε μας έλεγε ότι κωλυσιεργούμε», σημείωσε ο τέως πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει τη συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο θα προσπαθήσει παράλληλα να τη βελτιώσει.
Όπως εξήγησε, η συμφωνία προβλέπει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι στην εκποίησή της.
Πρόσθεσε επίσης ότι η συμφωνία αφαιρεί 20 δισ. από στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Όσον αφορά το χρέος, μέχρι τέλος του έτους, ίσως και νωρίτερα, θα ξεκινήσει η συζήτηση.
«Καταφέραμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να καταργήσουμε τις ομαδικές απολύσεις», υποστήριξε ο τέως πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
«Θα προστατεύσουμε τους αδύναμους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΜΜΕ είπε ότι σπάζουμε το τρίγωνο της διαπλοκής. Υπογράμμισε ότι ήδη το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα γίνει νόμος του κράτους.
Για το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, ο τέως πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται και θα μειωθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε συμπαθητικό το σποτ του Πάνου Καμμένου για τον «μικρό Αλέξη», σημείωσε χαριτολογώντας ότι το αριστερό του χέρι είναι «μια χαρά», ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρθηκε πιο έντιμα απέναντί του, σε σχέση με άλλους συντρόφους του με τους οποίους είχε την ίδια ιδεολογική αφετηρία.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η εικόνα της οικονομίας είναι αρνητική πράγματι, λόγω αιμορραγίας των επιχειρήσεων.
Τόνισε ωστόσο ότι αυτό υπήρχεκαι πριν τα capital controls.
«Πρέπει να σχεδιάσουμε ένα αναπτυξιακό σοκ για τη χώρα.
Θα προσπαθήσουμε για μια πορεία με σταθερά βήματα.
Πρέπει να ξεφύγουμε από τη μέγγενη της ύφεσης», τόνισε ο τέως πρωθυπουργός.
Για το ΠΑΣΟΚ, Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
Έχω πλήρη επίγνωση πως ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζονται με τις επιλογές των ηγετικών στελεχών. Η κ. Γεννηματά που το εντάσσει το ΠΑΣΟΚ; Εδώ η κ. Γενημματά επιμένει να στοιχίζεται πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη.
Για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν αποτελεί προγραμματική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει το μέτρο του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, βρίσκοντας ωστόσο ένα ισοδύναμο.
Στόχος μας δεν είναι η ενίσχυση των εσόδων από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, αλλά από την αύξηση της εισπραξιμότητας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τεχνητό το δίλημμα για την ανάγκη συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Όσον αφορά τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τεχνητό το δίλημμα ότι «πρέπει να συμπράξουν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για να κυβερνηθεί η χώρα».
«Δεν υπάρχει δίλημμα για τον ελληνικό λαό», υποστήριξε ο τέως πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές δυνάμεις.
«Ποιος μπορεί να πει ότι ευθύνονται οι 6 μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα δεινά της χώρας και όχι τα 40 χρόνια που προηγήθηκαν», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πλεονέκτημα τη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός...

«Δεν ζήτησα ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία»
Όσον αφορά την προσέγγιση με τη Ρωσία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι έβαλε μπροστά ένα σχέδιο επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά την οικονομική κρίση, διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές της δυνατότητες», εξήγησε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα παραμένει πηγή σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή.
«Δεν πήγα ποτέ στη Ρωσία να ζητήσω λεφτά. Δεν ζήτησα οικονομική βοήθεια, ζήτησα εμπορική συνεργασία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όσοι έχουν αυταπάτες ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης ας τις λύσουν μόνοι τους», σημείωσε, αφήνοντας αιχμές κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Η συμφωνία μας είναι καλύτερη από τα μνημόνια Σαμαρά, Παπανδρέου»
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η συμφωνία που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν χειρότερη από τις προσδοκίες, αλλά αν τη συγκρίνουμε με αυτές του Σαμαρά, Παπανδρέου, είναι καλύτερη.
«Η συμφωνία που φέραμε έχει δυσκολίες, αλλά έχει τη μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή από αυτές που έφεραν Παπανδρέου, Σαμαράς», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εξήγησε, «ο Παπανδρέου το 2010 είχε πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες από εμάς .
Η συμφωνία που έφερε ήταν με μέτρα 40 δισ. ευρώ».

Επίθεση στη Λαϊκή Ενότητα
Όσοι μένουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΚΕ και της ΚΟ ενόψει κρίσιμων αποφάσεων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και εξαπέλυσε επίθεση σε όσους εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δημοκρατικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και ανοιχτό σε όλους, αλλά υπάρχουν όρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε:
Κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει ενιαίο κόμμα.
Υπήρχε κόμμα μέσα στο κόμμα.
Χαρακτήρισε επίσης «πολύ περίεργο όσοι στο παρά πέντε έτρεμαν για την κατάρρευση τράπεζας και στο και πέντε είχαν έτοιμο άλλο κόμμα».
«Όλοι μας βρεθήκαμε σε κρίση συνείδησης μετά τη δυσκολία της συμφωνίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εμπειρότερος και σοφότερος, με πιο συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για την επένδυση στις Σκουριές
Για τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε δύσκολο θέμα.
« χώρα χρειάζεται ανάπτυξη με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς κανόνες.
Θέλουμε ανάπτυξη και επενδύσεις.
Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες να συνεχιστούν στον βαθμό που δεν παραβιάζουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες», ανέφερε.
«Σεβόμαστε τις θέσεις εργασίας στα μεταλλεία», τόνισε και πρόσθεσε «εμείς δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν, μπροστά στην αποφασιστικότητά μας να εφαρμόσουμε τον νόμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης