Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα πολιτικά και επικοινωνιακά κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν την πρόκριση στην κάλπη αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα πολιτικά και επικοινωνιακά κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν την πρόκριση στην κάλπη αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Το σκληρό μπραντ ντε φερ του ΣΥΡΙΖΑ με τον βασικό αντίπαλο, τη ΝΔ και οι οριακές διαφορές αποδόθηκαν σε οχτώ διαφορετικούς λόγους
Τα πολιτικά και επικοινωνιακά κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν την πρόκριση στην κάλπη αναζητούν στο επιτελείο της πλατείας Κουμουνδούρου, καθώς και οι πλέον αισιόδοξοι φαίνεται να πείθονται πως η αυτοδυναμία είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Σε διαδοχικές συσκέψεις στον έβδομο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες 48 ώρες οι δημοσκοπήσεις πέρασαν από κόσκινο, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του να σχεδιάσουν τις κινήσεις της τελευταίας και πιο κρίσιμης εβδομάδας πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Το σκληρό μπραντ ντε φερ με τον βασικό αντίπαλο, τη ΝΔ και οι οριακές διαφορές αποδόθηκαν σε οχτώ διαφορετικούς λόγους, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την ομάδα προεκλογικού σχεδιασμού να ψάχνουν αντίδοτα και φόρμουλες για να κρατηθεί μπροστά το κόμμα και αυτό να αποτυπωθεί και στην κάλπη της επόμενης Κυριακής.
Οι βασικοί λόγοι όπως αναλύθηκαν από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπικών μετρήσεων είναι:
- Η τιμωριτική ψήφος λόγω της συμφωνίας – μνημόνια που έφερε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με το επικοινωνιακό επιχείρημα του κόμματος για δεύτερη ευκαιρία ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για βελτίωση των όρων της συμφωνίας να μην πείθουν σε μεγάλη έκταση.
- Η απώλεια μεγάλης μερίδας μετριοπαθών ψηφοφόρων κυρίως από το μεσαίο και τον κεντροδεξιό χώρο τους οποίους είχε πείσει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα κορυφαία κομματική πηγή σημείωνε ότι υπάρχει μετακίνηση ψηφοφόρων που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές όχι μόνο προς το Ποτάμια αλλά κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία.
- Η απώλεια ψηφοφόρων όπως οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι έμποροι αλλά και πολλοί μισθωτοί που επλήγησαν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital control).
- Η ρητορική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιθυμούν πολιτική και οικονομική ασφάλεια και νηνεμία μέσω μιας κυβέρνησης συνευθύνης και συμμετοχής πολλών κομμάτων.
- Η απώλεια των νέων ψηφοφόρων καθώς στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως οι ηλικίες από 18 έως 25 δηλώνουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφοροποιήθηκε από τα άλλα κόμματα και πως έχει απολέσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό του πρόσημο.
Μάλιστα στο επιτελείο της Κουμουνδούρου βλέπουν πως το κόμμα των πρώην συντρόφων τους που αποχώρησαν και συνέστησαν τη Λαϊκή Ενότητα κερδίζει τους νέους ψηφοφόρους και υφίσταται τα αποτελέσματα της τιμωριτικής ψήφου παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που λόγω συμφωνία αισθάνονται προδωμένοι.
- Η εκλογική δύναμη των βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με την Κουμουνδούρου να τους αντικαθιστά με πρόσωπα μικρότερου βεληνεκούς σε εκλογική απόδοση στις τοπικές κοινωνίες.
- Η απώλεια μεγάλης μερίδας Τοπικών και Νομαρχιακών Οργανώσεων δηλαδή του περιφερειακού κομματικού και κατ' επέκταση εκλογικού μηχανισμού του κόμματος το οποίο σε μεγάλο μέρος έχει περάσει στον «έλεγχο» της ΛΑ.Ε.
Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε να συνεχιστεί η καμπάνια, με τον πρόεδρο του κόμματος να βγαίνει μπροστά και να απευθύνεται σε καθημερινή βάση στους πολίτες μέσω συνεντεύξεων, ομιλιών και συγκεντρώσεων στις μεγάλες περιφέρειες, ενώ παράλληλα θα τρέχουν συνθήματα για τη νέα μάχη με τους δανειστές, την απομείωση του χρέους, το δίκαιο φορολογικό σύστημα, τις μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Για αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας από την ομιλία του στην Καβάλα, το βράδυ της Παρασκευής, τόνισε ότι ζήτησε ισχυρή εντολή για "να κάνουμε χωρίς ταλαντεύσεις και συμβιβασμούς το άλμα που απαιτούν οι στιγμές, για να βγει η Ελλάδα από το βάλτο.
Εντολή να στείλουμε κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Μερικούς μάλιστα, με μόνιμη ασυλία ως τώρα, να τους στείλουμε στον πάγκο της δικαιοσύνης".
Για να συμπληρώσει πως "η διαπλοκή, τα κυκλώματα της διαφθοράς, η φοροδιαφυγή, το κράτος λάφυρο, το ρουσφέτι, οι μονίμως κερδισμένοι από τον πόνο των πολλών, και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, έχουν βρει το μάστορά τους, όπως λέει ο λαός".

Μάχη για την παράσταση νίκης που ξεκλειδώνει την κρίσιμη ψήφο των αναποφάσιστων

Στόχος σε κάθε περίπτωση η ψαλίδα της παράστασης νίκης να κρατηθεί αρκετά ανοικτή μέχρι την επόμενη Κυριακή καθώς το κόμμα που προηγείται σε αυτή είθισται να είναι και ο νικητής των εκλογών.
Και αυτό γιατί η παράσταση νίκης είναι σε μεγάλο βαθμό ο παράγοντας που κατευθύνει την τελευταία στιγμή την ψήφο των αναποφάσιστων που είναι και η εκλογική δύναμη που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης.
Αυτός ήταν και ο λόγος που στην ίδια ομιλία αφιέρωσε μεγάλο μέρος στην προσωπική επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη, δίνοντας δείγμα γραφής για το τι θα ακολουθήσει και στο debate των δύο μονομάχων, με τον Αλ. Τσίπρα και τους επιτελείς του να έχουν αποφασίσει να αποδομήσουν την προσωπικότητα που ηγείται της Νέας Δημοκρατίας σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο τις πολιτικές και τα προγράμματα του αντίπαλου κόμματος.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης