Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Σχηματισμός κυβέρνηση εντός τριών ημερών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Σχηματισμός κυβέρνηση εντός τριών ημερών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα
Απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει ιδεολογία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Εκτίμησε μάλιστα ότι στο τέλος της επόμενης 4ετίας η χώρα θα έχει βγει από την κρίση και θα έχει απαλλαγεί από τις παθογένειες.
Κάνοντας αναφορά στις εκλογές, σημείωσε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα σχηματιστεί κυβέρνηση εντός τριών ημερών, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία , ενώ κάνοντας αναφορά στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τη χαρακτήρισε «ουρά» του κ. Μεϊμεράκη και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάρει θέση».
Κάλεσε δε, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να «ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», ενώ για τον κ. Βενιζέλο σημείωσε ότι «ευχήθηκε προχθές να κερδίσει ο κύριος Βενιζέλος».
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών, είπε ότι στην περίπτωση που δεν λάβει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα απευθυνθεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Για πιθανή συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, σημείωσε ότι πρέπει να ερωτηθούν αυτά τα δύο κόμματα και όχι ο ίδιος.
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του πρόγραμμα και εξαρτάται από τα υπόλοιπα κόμματα αν μπορούν να το ακολουθήσουν.
Ακόμη, σημείωσε ότι οι αναφορές ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι εκ του πονηρού, ενω σε άλλο σημείο ανέφερε πως «θέλανε να υπάρξει αριστερή κυβέρνηση και να μας πάνε σε μία κυβέρνηση "ζόμπι" με πρωθυπουργό κάποιον που δεν θα έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός».
Αναφερόμενος στην υπόθεση της λίστας Lagarde, είπε πως «όλα πρέπει να έρθουν στο «φως», ενώ μετέφερε δηλώσεις του κ. Φαλτσιανί, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στις αρχές που διερευνούν την υπόθεση.
Για τη συμφωνία, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως υπάρχουν και δύσκολα μέτρα, αν και είναι «πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες».
Όπως είπε, τα πέντε μέτωπα είναι το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, οι εργασιακές σχέσεις, η ενέργεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποίησεων.
Σχετικά με το αίτημα Μεϊμαράκη για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι είχε προτείνει στη σύσκεψη των αρχηγών να υπάρξει ένα συμβούλιο ευρωπαϊκής πολιτικής, σημειώνοντας ότι δεν το απορρίπτει ως ιδέα,  αλλά έχει σημασία ποιες πολιτικές θα εξυπηρετεί.
Περαιτέρω, χαρακτηριστική ήταν και η φράση του «το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ότι υπερτίμησα τη δύναμη του δίκιου έναντι της ισχύος του χρήματος.
Αλλά δεν μετανιώνω για τον έντιμο αγώνα».
Μάλιστα, δήλωσε περήφανος για τη σκληρή διαπραγμάτευση, για την αναφορά του στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και για το άνοιγμα υποθέσεων όπως αυτή της Siemens και της λίστας Λαγκάρντ.

Κόκκινα δάνεια, ύφεση και συντάξεις
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ανακεφαλαιοποίηση καλύπτεται από ένα επαρκέστατο ποσό, 25 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα για διαπραγμάτευση και λύση στα κόκκινα δάνεια, τα οποία όπως είπε, δεν δημιουργήθηκαν από τα capital controls.
Εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη απ' ότι αρχικά είχε υπολογιστεί και μάλιστα το πρώτο  εξάμηνο του 2016 η χώρα θα μπει σε ανάπτυξη.
Ερωτηθείς για τις συντάξεις, απάντησε ότι «η μόνη δέσμευσή μας είναι τα πεπραγμένα μας.
Η συμφωνία που ήθελαν να περάσουν έφερνε μεγάλες μειώσεις.
Τις αποτρέψαμε.
Σώσαμε το ΕΚΑΣ».
Τόνισε δε, πως το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα για το μέλλον γιατί το κατέστρεψαν Σαμαράς-Βενιζέλος με το PSI και την μεγάλη ανεργία.

Μεταναστευτικό
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ενώ για το μετανάστες δήλωσε «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν με βάση τα μέσα που διαθέταμε», παραδεχόμενος ωστόσο πως δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο μεγάλων προσφυγικών ροών.
Χαρακτήρισε απάνθρωπο το κλείσιμο των συνόρων, ενώ  κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο.
Σε άλλο σημείο υπενθύμισε ότι μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Renzi είχαν ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για το ζήτημα και συνέχισε λέγοντας  «αναρωτιόμαστε αν το θέμα αυτό, αξίζει να μπαίνει σε μικροκομματική αντιπαράθεση».
Ο κ. Τσίπρας για την κριτική που δέχθηκε αναφορικά με τη φράση του περί θαλασσίων συνόρων, επέκρινε τον κ. Μεϊμαράκη για απομόνωση μιας φράσης του. Όπως είπε, «στη θάλασσα, δεν υπάρχουν μπάρες να ανοίγεις και να κλείνεις, δεν είναι δυνατόν επίσης να βυθίζονται τα πλοιάρια και να πνίγονται οι άνθρωποι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης