Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: H χώρα θα έχει κυβέρνηση, αλλά όχι παρά φύσιν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - Η διαπλοκή δεν θα με πάρει στην αγκαλιά της

Τσίπρας: H χώρα θα έχει κυβέρνηση, αλλά όχι παρά φύσιν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - Η διαπλοκή δεν θα με πάρει στην αγκαλιά της
Διεκδικώ πλειοψηφία με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις - Έχουμε ριζικές διαφορές με τη ΝΔ - Ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια - Διασφαλισμένες οι καταθέσεις στις τράπεζες
Τη δέσμευσή του πως αμέσως μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα, εξέφρασε, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση του debate της Δευτέρας 14/9 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση, αλλά όχι μια παρά φύσιν κυβέρνηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας, απορρίπτοντας για μια ακόμη φορά τα σενάρια περί συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία.
Διεκδικώ πλειοψηφία με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Διεκδικώ την πλειοψηφία, αλλά και αν την πάρω θα επιδιώξω συμμαχίες, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δεσμευόμενος πως θα σεβαστεί απόλυτα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ριζικές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  
Έχουμε ριζικές διαφορές με τη ΝΔ, όπως για το θέμα του χρέους, καθώς η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο, εξήγησε.
Είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της, αλλά δεν θα τα καταφέρει, δεν δίστασε να τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε, καθώς έχουμε αφήσει ανοιχτές μάχες, όπως τη μάχη για το χρέος, τη μάχη για την πρώτη κατοικία, η μάχη για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ώστε να μην περάσει εκεί η περιουσία του δημοσίου. 
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως τιμά τον Β. Μεϊμαράκη ως πολιτικό αντίπαλο, αλλά, όπως εξήγησε, είναι κάποιος που εκπροσωπεί ένα κόμμα που έριξε 25% το ΑΕΠ και ανέβασε την ανεργία στα ύψη.
Υπεραμυνόμενος των δράσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως "Πήραμε φιλολαϊκά μέτρα, όπως τις 100 δόσεις".

Μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Θέλω να θυμίσω, για να ξέρει ο ελληνικός λαός, πως επί κυβερνήσεων της ΝΔ δεν ελέγχθηκαν οι μεγάλες υποθέσεις της φοροδιαφυγής, τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να αντιπαραβάλλει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σε αυτό το σημείο έκανε ειδική αναφορά στον Ερβέ Φαλτσιανί, το πρόσωπο που υπέκλεψε τη λίστα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταθετών της τράπεζας HSBC - λίστα Lagarde και ο οποίος δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην υπόθεση από τη διακυβέρνηση Τσίπρα.
"Ποια ήταν τα κόμματα που έπαιρναν το 3% των μαύρων ταμείων της Siemens;
Οι υποθέσεις φορδοαφυγής ελέγχθηκαν επί ΝΔ;", επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταλλεία Χρυσού στις Σκουριές
Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως το θέμα των Σκουριών δεν είναι καινούριο, το ξέρουμε όλοι.
Η εξόρυξη χρυσού, συνέχισε, είναι παγκοσμίως γνωστό πως προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον.
Στον τόπο μας πρέπει να εφαρμόζεται η νομιμότητα, τόνισε, για να προσθέσει πως "εμείς θέλουμε επιχειρήσεις, αλλά που να σέβονται το περιβάλλον και τους εργαζομένους".
Εμείς είμαστε με τους νόμους και με τους εργαζομένους.
Για να έρθουν επενδύσεις χρειάζεται σταθερότητα, πρέπει να σταματήσει η διαπλοκή και να μειωθεί η γραφειοκρατία.
Πέντε χρόνια τώρα εσείς δημιουργήσατε συνθήκες από - επένδυσης και φταίμε εμείς που κυβερνήσαμε έξι μήνες, σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάλλοντας ανοιχτά κατά του Β. Μεϊμαράκη.

Ασφαλιστικό
Δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη στο θέμα των συντάξεων για να διατηρηθούν, τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως η όποια εξοικονόμηση χρημάτων θα στρέφεται στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ασφαλιστικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, είτε είχαμε συμφωνία, είτε δεν είχαμε, πρόσθεσε, για να αποκαλύψει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Ταυτόχρονα δεσμεύθηκε πως θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα για να διατηρηθούν - και να μην κινδυνεύσουν - οι συντάξεις.

Τέλος στα προνόμια του πολιτικού συστήματος
Ερωτηθείς σχετικά ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε πως πρέπει να μπει τέλος στα προνόμια και την ευνοϊκή μεταχείριση του πολιτικού συστήματος.
Όπως εξήγησε, σε αυτό συμφωνούμε με τη ΝΔ, ακόμη κι ας μην συγκυβερνήσουμε.
Την ώρα που ο λαός υποφέρει, δεν θα πρέπει να υπάρχουν προνόμια και ευνοϊκή μεταχείριση των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, επανέλαβε.

Ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια
Ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια και να παραδέχεται τα λάθη του, σημείωσε σε άλλο μέρος της τηλεμαχίας ο Αλ. Τσίπρας, για να αναφέρει μάλιστα πως υπέρ αυτής της άποψης και θέσης ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Δεν υπάρχει άλλος πρωθυπουργός που να έχει παραδεχτεί λάθη, σημείωσε εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να επισημάνει πως "εμείς δώσαμε τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να πάρει ανάσα αξιοπρέπειας".
Φέραμε στη χώρα μια συμφωνία με δυσκολίες, αλλά και με προοπτική, επανέλαβε, για να επισημάνει πως κατόρθωσε να αποφύγει την παγίδα του Grexit και την παγίδα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble.
Οι συνθήκες αστάθειας υπήρχαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Δεν είναι αλήθεια ότι αναλάβαμε με συνθήκες σταθερότητας, από τη στιγμή που παραλάβαμε άδεια ταμεία, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διασφαλισμένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου δεν προέβλεπε τίποτα για τα κόκκινα δάνεια, ένα πολύ κρίσιμο θέμα.
Έγινε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 40 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και δεν καλύφθηκαν τα κόκκινα δάνεια.
Για αυτόν τον λόγο χρειάζονται τώρα ακόμη 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, επανέλαβε.
Εμείς εξασφαλίσαμε 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, με τα οποία διασφαλίζονται οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Θέλουμε ένα ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων και ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, θέλουμε ένα είδος σεισάχθειας, τόνισε στη συνέχεια. 
Ο Μεϊμαράκης διαβάζει κρυφά... Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη, δεν δίστασε να καταγγείλει, απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ για την επιβολή των capital controls.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεδίο πάλης η Ευρώπη
Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Ευρώπη πεδίο πάλης, ακόμη και ταξικής.
Ταυτόχρονα καταλόγισε στον Β. Μεϊμαράκη και τη ΝΔ, το κόμμα της δεξιάς, πως πηγαίνει χέρι - χέρι με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble.

Ζωντανός οργανισμός η συμφωνία που φέραμε
Zωντανό οργανισμό χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Αύγουστο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να επαναλάβει πως η νέα συμφωνία εξασφαλίζει χρηματοδότηση για 3 χρόνια, φέρει δέσμευση για το χρέος και προβλέπει 35 δισ. από το επενδυτικό σχέδιο Juncker.
ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ πρέπει να κρατηθούν δημόσια, πρόσθεσε.
Δεν μετράει με τον χρόνο, αλλά μετράει με το συναίσθημα που δημιούργησε η μάχη που δώσαμε επί εφτά μήνες, τόνισε, στη συνέχεια για να επισημάνει πως τώρα πρέπει να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις, καθώς η χώρα έχει ανάγκες από μεγάλες διαρθρωτικές τομές.
"Γιατί να επιλέξουμε αυτούς που λένε... ναι σε όλα όπως το κόμμα του Ευ. Μεϊμαράκη;", κατήγγειλε στη συνέχεια.

Δεν χτύπησα πόρτες για δανειακά, αλλά για επενδύσεις
Ο Μεϊμαράκης αποκάλυψε πως το σχέδιο της ΝΔ προέβλεπε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να αποπληρωθεί το χρέος, κατήγγειλε στη συνέχεια.
Εγώ, συνέχισε, όταν στράφηκα στη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τις αραβικές χώρες, το έκανα όχι για να ζητήσω δανεικά, αλλά για να υπάρξουν επενδύσεις και συνεργασίες, για να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης.
Δεν χτύπησα πόρτες για το χρέος, αλλά για επενδύσεις, επανέλαβε.
Δεν χτύπησα πόρτες για δανειακά, αλλά για εμπορικές συνεργασίες.
Οι εταίροι μας ενόψει... ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν στην ποσοτική χαλάρωση για να αφήσουν την Ελλάδα απ' έξω και αυτό ήταν κάτι που δεν ξέραμε.
Στη συνέχεια αποκάλυψε πως "πετύχαμε χρηματόδοτηση του ΕΣΠΑ αποκλειστικά από την ΕΕ και όχι μέσω εθνικών πόρων".

Προσφυγικό
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στο προσφυγικό δεν μπορούν να γίνουν, γιατί χτυπάς ανθρώπους, όχι διακινητές.
Πολεμικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν στις ελληνικές θάλασσες γιατί στις βάρκες δεν είναι διακινητές, αλλά μόνο πρόσφυγες, τόνισε, για να σημειώσει μάλιστα πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο το προσφυγικό είναι περίπλοκο στην Ελλάδα.
Θέλουμε ενίσχυση της επιτήρησης στο προσφυγικό, τόνισε στη συνέχεια.
Στην Αθήνα οι πρόσφυγες δεν έρχονται για να μείνουν, αλλά για να φύγουν, σημείωσε στη συνέχεια.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε παγκόσμιο θέμα το προσφυγικό, διαμηνύοντας πως δεν αφορά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Σχέση αμοιβαίου σεβασμού ως προς τους θεσμικούς ρόλους μας η σχέση μου με τη Merkel
Η σχέση μου με τη Merkel ήταν σχέση αμοιβαίου σεβασμού ως προς τους θεσμικούς ρόλους μας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πήγα μέσα στο Βερολίνο για να διεκδικήσω και να θίξω θέματα που άλλοι δεν έθιξαν, σημείωσε για να τονίσει πως σεβαστός γίνεται εκείνος που διεκδικεί, όχι εκείνος που λέει ναι σε όλα.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε σχέδιο και όχι απλό σενάριο το Grexit, ένα σχέδιο για να επιβεβαιωθεί η αριστερή παρένθεση.
Μπορεί αύριο να ξαναγυρίσουν οι ακραίες φωνές και να ζητήσουν Grexit, αλλά πλέον το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει κτήμα πολλών, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρή στις εκλογές - εμείς αυτό επιδιώκουμε, τόνισε - τότε θα ωφεληθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Απαιτούνται συμμαχίες στην Ευρώπη για τερματισμό της λιτότητας, όχι για έξοδο χωρών από το ευρώ, διεμήνυσε στη συνέχεια.

Λάθος μέτρο η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση - Αναζητούμε ισοδύναμα
Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε λάθος μέτρο, σε τελείως λάθος κατεύθυνση, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ζήτησα από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να το αναστείλει, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως χρειάζονται ισοδύναμα για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Οι φορολογικοί συντελεστές άλλαξαν πολλές φορές στον τόπο, αλλά επενδύσεις δεν είδαμε, επανέλαβε, για να επισημάνει πως αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις, που να σέβονται τη νομοθεσία, πρέπει να προβούμε σε σειρά από τομές στο γραφειοκρατικό κράτος.
Αν θέλουμε επενδύσεις, χρειαζόμαστε νέο αναπτυξιακό νόμο, συμπλήρωσε.\

ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Ερώτηση Μεϊμαράκη σε Τσίπρα: Γιατί λέτε ότι θέλετε να μας τελειώσετε;
Απάντηση Τσίπρα στον Μεϊμαράκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε γιατί μία ομάδα του αποφάσισε να αποχωρήσει, απάντησε ο Αλ. Τσίπρας για να καταγγείλει πως "η τακτική τρομοκρατίας που ακολουθείτε δεν έχει βάση τώρα".
Εκλογές επαναληπτικές δεν θα γίνουν γιατί θα σχηματιστεί κυβέρνηση, επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας.
Συνεργάστηκα με τον Π. Καμμένο και έβαλα πρόεδρο τον Π. Παυλόπουλο, εξήγησε.
Ο Μεϊμαράκης εξέφρασε τον πραγματικό του εαυτό και είπε ότι δεν με θέλει για πρωθυπουργό, αλλά εκφράζει και μια αντίθεση, γιατί ζητάει συνεργασίες, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως θα είναι κατάρα αν η Χρυσή Αυγή αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση. 
Θέλετε να εγκλωβίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι να συνεργαστείτε, τόνισε, για να εξηγήσει πως "εγώ δεν είπα ότι θα σας τελειώσω, αλλά ότι θα τελειώσει το παλιό ή το καινούριο".
"Θέλετε να συνεργαστούμε ή υποκρίνεστε;", διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει πως η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση είτε προοδευτική, είτε συντηρητική.
Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση, συνέχισε, για να επισημάνει πως "Όχι σε κυβέρνηση παρά φύσιν με δύο κόμματα που έχουν τόσο μεγάλες διαφορές.
Θυμηθείτε την οικουμενική".
"Κύριε Μεϊμαράκη, σας ξέφυγε στο προηγούμενο debate ότι δεν μπορούσατε να προχωρήσετε γιατί δεν είχατε αυτοδυναμία, αλλά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ".

Ερώτηση στον Τσίπρα: Γιατί να δεχθούν ως αξίωμα οι ψηφοφόροι σας ότι αυτό που υπόσχεστε, αυτό θα γίνει;
Απάντηση Τσίπρα: Ζητώ από τον ελληνικό λαό να δώσει συνέχεια στον αγώνα για να μη μείνει η προσπάθεια στη μέση, διεμήνυσε, για να κάνει λόγο για μία ελπίδα με σχέδιο.
Όπως πρόσθεσε, σε αυτόν τον τόπο δεν χαρίστηκε τίποτα, όλα με μάχες κερδήθηκαν.
Κατά τον κ. Τσίπρα η πολιτική είναι η τέχνη της πάλης.
Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από μόνα τους αν δεν προσπαθήσουμε και δεν δώσουμε μάχες, σημείωσε για να επαναλάβει πως "Καλούμε τους Έλληνες πολίτες σε αγώνα με στόχο την έξοδο από την επιτροπεία.
Ματώσαμε για αυτό.
Ανοίξαμε ρωγμές στην Ευρώπη και διεκδικήσαμε το δίκιο του ελληνικού λαού".

Ερώτηση στον Τσίπρα: Αν σας ακούσει ένας νέος, για ποιον λόγο να σας πιστέψει; Για ποιον λόγο να μην φύγει στο εξωτερικό και να παραμείνει στη χώρα του;
Απάντηση Τσίπρα: "Πότε έφυγαν οι νέοι στο εξωτερικό;", διερωτήθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταγγείλει πως οι νέοι έφυγαν από την Ελλάδα κατά την εφαρμογή του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου.
Χρειάζεται, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, να γίνουν τομές για να έχουν οι νέοι δυνατότητες να μείνουν στη χώρα και να παράξουν πλούτο.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ
Τον Γενάρη που μας πέρασε πήραμε εντολή για μια αποστολή, την αποστολή να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία.
Συγκρουστήκαμε, κερδίσαμε έδαφος, ανοίξαμε δρόμους, κερδίσαμε μια καλύτερη συμφωνία, διεκδικήσαμε το δίκιο του λαού.
Υπάρχουν δυσκολίες στη νέα συμφωνία, αλλά τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας.
Πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το παλιό κατεστημένο, πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το σύστημα της διαπλοκής.
Θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή των πολλών;
Κάποιοι ήθελαν να κάνουν παρένθεση αυτή την προσπάθειά μας.
Ας μην τους το επιτρέψουμε...
Ας κερδίσουμε το αύριο τελειώνοντας με το χθες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης